Potres oštetio nekoliko objekata, stanovnike natjerao u šatore

Potres kod Petrinje snage 5,0 po Richteru nanio je u srijedu dodatnu štetu na nekoliko objekata od kojih se jedan nagnuo na cestu kod Gline, te natjerao stanovnike sela Petki da noć provedu u šatoru jer se boje spavati u kućama, doznaje se u Stožeru za otklanjanje posljedica potresa.

Kuća se nagnula na cestu u selu Prekopa kod Gline pri čemu su s nje otpale cigle pa je na tom dijelu zatvoren promet. Odlučeno je da se žurno krene u njezino rušenje kako bi se omogućilo sigurno odvijanje prometa, rekao je Hini glasnogovornik Stožera Mladen Pavić.

U selu Pecki 60-ak stanovnika je zbrinuto u šatorima jer se boje spavati u kućama, doznaje se u Stožeru za otklanjanje posljedica potresa.

Oštećena je i zgrada na Trgu hrvatskih branitelja u Petrinji, ispred koje je postavljenja kuhinja pa je odlučeno da ju se u četvrtak ujutro dislocira kako bi se moglo nastaviti s pripremom i hrane.

Na ulazu u vojarni Petrinja oštećena je betonska nadstrešnica dok je na policijskoj postaji zabilježena manja šteta.

Stanovništvo je prestrašeno, mnogi ljudi su izašli vani, ali situacija se polako normalizira, kazao je Pavić dodavši kako nema informacija o stradalima.

Sve žurne ekipe su i dalje na terenu te obilaze mjesta i naselja, a sutra kad svane novi dan dodatno će se provjeravati eventualne štete.

Pavić kaže kako je za očekivati da će biti još prijava šteta.

Novi snažan potres u srijedu iza 18 sati ponovo je uznemirio i Siščane, mnogi su istrčali na ulice koje su odjekivale od alarma automobila, ubrzo se se čule i vatrogasne sirene, no načelnik Gradskog stožera CZ Marko Krička smiruje situaciju te kaže kako nema dojava o novim štetama. Dodao je i kako će više o mogućim posljedicama biti poznato ujutro.

Policija, kako javljaju večeras mediji, nikoga ne pušta u središte Petrinje zbog opasnosti da se zgrade stradale u potresu ne uruše, a petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović poručio je da se sve aktivnosti moraju dislocirati iz centra, no ne isključuje ni evakuaciju.

Potres koji je oko 18 sati zabilježen kod Petrinje osjetio se i na području Karlovačke županije, a iz Županijskog vatrogasnog operativnog centra doznaje se u srijedu navečer da primaju dojave građana o štetama.

Epicentar potresa koji se 18,01 sati osjetio u središnjoj Hrvatskoj bio je kod Petrinje, a 40-ak minuta kasnije uslijedio je drugi potres snage 2,4, naveo je Pavić.

To područje podrhtava već više od tjedna dana nakon što su se lani na kraju godine, 28. i 29. prosinca dogodila dva potresa od kojih je posljednji bio snage 6.2 prema Richteru.

Večerašnji potres osjetilo se u središnjoj Hrvatskoj, uključujući i Zagreb.