Potraga za nestalom argentinskom podmornicom u ‘kritičnoj fazi’

Potraga za argentinskom vojnom podmornicom koja je nestala u južnom Atlantiku prije tjedan dana dosegnula je “kritičnu fazu” jer bi 44-članoj posadi moglo početi nestajati kisika, rekao je mornarički glasnogovornik.

Deseci zrakoplova i brodova tragaju za ARA San Juan čije rezultate sa strepnjom čeka rodbina mornara i cijela Argentina.

Ako je podmornica izgrađena u Njemačkoj i u službi već više od tri desetljeća potonula ili nije u stanju izroniti otkako je poslala svoju posljednju lokaciju 15. studenog,a ona bi se sada koristila posljednjim od svojih sedmodnevnih zaliha kisika. Rodbina posade okupila se u pomorskoj bazi u Mar del Plata gdje se koordinira potraga. Plovilo je vjerojatno na morskom dnu jer je mehanizam za izranjanje ili pokvaren ili ga nije aktivirao član posade, rekao je pomorski istražitelj.

Tridesetak brodova i zrakoplova i 4.000 ljudi iz Argentine, Sjedinjenih Država, Britanije, Čilea i Brazila pridružilo se potrazi za podmornicom koja je posljednji put javila svoju lokaciju oko 480 km od obale.

Podmornica je bila na putu iz Ushuaije, najjužnijeg grada na svijetu, prema obalnom gradu Mar del Plati, nekih 400 km južno od Buenos Airesa, kada je izvijestila o električnom kvaru nakon čega je ubrzo nestala prošli tjedan. Podmornica je započela plovidbu 1983. a podvrgnuta je održavanju 2008. u Argentini.

Nestanak podmornice upućuje na godine nedovoljnog financiranja vojske.