Potpredsjednik Vlade Štromar i gradonačelnik Dumbović obišli poplavljena područja Petrinje

U Maloj vijećnici Grada Petrinje danas je gradonačelnik grada Petrinje Darinko Dumbović održao radni sastanak sa Predragom Štromarom, potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske i ministrom graditeljstva i prostornoga uređenja, a u pratnji Željka Uhlira, državnog tajnika, Jelene Zrinski Berger, glavne tajnice te Amalije Šašek, savjetnice ministra, vezano za temu posjete stradalim područjima i klizištima – Petrinja i Hrvatska Kostajnica.

Nakon sastanka zajedno su obišli poplavljena područja gdje je ministar Štromar kazao:

„Gradonačelnik me je informirao o svemu što se radi u Petrinji iako sam dosta dobro upoznat jer smo mi surađivali i prije, kada sam bio u lokalnoj samoupravi, kad je bila prije 5 godina velika poplava. Skupili smo iz naših općina i gradova blizu 500.000 kuna za pomoć građanima u Petrinji, nakon sanacije, poslije poplave. Znamo dobro situaciju, ali gradonačelnik ima rješenja i tu moram priznati, stvarno dobro razmišlja.

Kad Aglomeracija završi i kanalizacija, kad se uključe i završe sve pumpe vrlo brzo se može sva voda iz ovog djela prebaciti u Kupu. Ja se samo nadam da će radovi ići svojim tijekom, da neće biti nikakvih problema i da će se sve završiti u roku.


Na Petrinjčici moramo napraviti jednu retenciju, kad je bujično, kad su velike oborine kako bi zaustavili jedan dio vode malo uzvodno da ne bi radila takav pritisak ovdje u gradu. Bit ćemo i na klizištu, nama je sada bitno i drago mi je da smo donijeli zaključak na Vladi da možemo mi sanirati i riješiti stambeno pitanje svakog onog tko ima problem sa svojom kućom, stambenim pitanjem na klizištu.

Mislim da smo si tim otvorili vrata da stvarno svakome pomognemo, najprije s privremenim rješenjem, a onda i s trajnim rješenjem. To je zadatak Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, ali sigurno i da moramo raditi i druge stvari.

Mi smo omogućili ovim zaključkom za rješavanje stambenog pitanja za sva domaćinstva i sva stambena pitanja na svim klizištima u cijeloj Hrvatskoj. Iako smo mi na Vladi donijeli ovu odluku u četvrtak još nije bilo ovo klizište, mi smo ipak pretpostavili da nakon ovakvog vremena će se otvarati klizišta. Vidimo da se klizišta otvaraju po cijeloj Hrvatskoj danas, ali znamo i da je prije godinu, dvije, tri bilo otvorenih klizišta i ljudima nisu još riješeni ti problemi. Mi ovim zaključkom možemo riješiti sve te situacije.

Ministarstvo graditeljstva se uključuje i u katiranje i istraživanje te moramo na jedan malo drugačiji način pristupiti tom problemu. Taj problem je sve izraženiji i izraženiji i moramo napraviti sustav kako analizirati i kako napraviti katografiju stvarnih stanja rizika od klizišta i da znamo gdje su potencijalna klizišta i da se njima bavimo prije, a ne poslije.“

Gradonačelnik Dumbović istknuo je da je dobra komunikacija između građana i Grada Petrinje i da je na velikoj razini, te dodao:

„Meni je drago što je danas ministar došao i još će mi biti draže ako budemo mogli pomoć ljudima iz Kostajnice koji stvarno gori i rekao sam ministru da Grad Petrinja ima jedan stan od 80 kvadrata i ako bi to bilo za koga prihvatljivi evo stojim na raspolaganju. S druge strane, ovo što je jako važno je da je naše klizište u Prnjavoru Čuntičkom dosta problematično , non-stop dežuramo i imamo to pod kontrolom.

Želimo prije svega da struka odradi svoj pasao, znamo da je struka geomehaničko istraživanje. Ono što smo mogli napraviti mi smo maksimalno napravili. Javili su se još neki odroni, kao što je Mlinoga koja nije toliko opasna za život, ali danas sutra bi mogli biti opasni zato tražimo od Ministarstva da ministar iskoristi svoj autoritet u Vladi da se napravi jedna dobra strategija svih odrona koji su na razinama Hrvatskih šuma i Hrvatskih cesta, županijskih cesta i lokalnih cesta koje ugrožavaju stanovništvo i komunikaciju.“