Potpredsjednik Sabora Reiner u službenom posjetu Republici Koreji

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner boravi u uzvratnom posjetu Republici Koreji na poziv potpredsjednika Nacionalne skupštine Republike Koreje Park Joo-suna. Uz potpredsjednika Reinera u službenom izaslanstvu su i zastupnici Marijana Balić i Damir Mateljan.

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora prvo je strano izaslanstvo u posjetu Republici Koreji nakon povijesnog sastanka predsjednika dvaju Koreja održanog u petak, 27. travnja.

Potpredsjednik Reiner čestitao je potpredsjedniku Nacionalne skupštine Republike Koreje Park Joo-sunu na održanom summitu te povijesnom sastanku čelnika Sjeverne i Južne Koreje, naglasivši važnost tog susreta kako za korejski poluotok, tako i za svijet.

Potpredsjednik Nacionalne skupštine Republike Koreje Park Joo-sun upoznao je izaslanstvo Hrvatskoga sabora s detaljima povijesnog sastanka naglasivši kako je sastanak veliko postignuće te se očekuju njegovi pozitivni učinci, ističući pri tom izjavu predsjednika Demokratske Narodne Republike Koreje Kim Jong-una o prestanku razvijanja i testiranja nuklearnog oružja.

Dvojica potpredsjednika su u razgovoru potvrdili odlične bilateralne odnose dviju zemalja koji su bez otvorenih pitanja te izrazili želju za intenziviranjem gospodarske suradnje. Potpredsjednik Sabora Reiner izrazio je nadu u što skorije otvaranje Veleposlanstva RH u Seulu koje bi ubrzalo komunikaciju Koreje i Hrvatske te olakšalo povezivanje poslovnih zajednica dviju zemalja. Pohvalio je odličnu suradnju Sabora i Nacionalne skupštine, posebno parlamentarnih odbora i skupina prijateljstva.

Reiner je također iskazao zadovoljstvo porastom trgovinske razmjene Hrvatske i Koreje koja je u 2017. porasla za čak 252 posto u usporedbi s 2016., te dodao kako se ovaj porast može pripisati Sporazumu o slobodnoj trgovini između EU-a i Koreje, a koji se od polovice 2014. primjenjuje i na Hrvatsku. – Iako s hrvatske strane i dalje postoji veliki deficit u robnoj razmjeni, daljnje poboljšanje gospodarskih odnosa vidimo u korejskim ulaganjima u ključne hrvatske projekte, posebno u područje transporta, infrastrukture i energetike, kazao je Reiner i dodao da hrvatska Vlada ulaže velike napore da se pojednostavljenjem zakonodavnog okvira poboljšala investicijska klima te uklone administrativne prepreke.

Potpredsjednik Park osvrnuo se na svoj boravak u Republici Hrvatskoj u rujnu prošle godine te istaknuo kako korejski turisti Republiku Hrvatsku prepoznaju kao jedno od poželjnijih turističkih odredišta, ali i zemlju koja je sve zanimljivija investitorima za daljnja ulaganja.

U nastavku službenog posjeta Koreji, potpredsjednik Reiner održao je predavanje studentima Katedre za hrvatski jezik na Sveučilištu Hankuk s temom „Parlamentarna diplomacija u vanjskopolitičkim aktivnostima Republike Hrvatske“. U svom obraćanju istaknuo je važnost parlamentarne diplomacije i parlamentaraca koji postaju sve uključeniji u procese demokratizacije država, od prevencije konflikata do savjetovanja i pomoći u procesima izgradnje demokratskih sustava i osiguravanja političkih prava za sve građane. Studente je upoznao s glavnim značajkama hrvatske gospodarske, turističke i kulturne diplomacije.

U sklopu službenoga posjeta Koreji, zastupnik Damir Mateljan, član Pododbora Hrvatske izviđačke parlamentarne unije Odbora za obitelj, mlade i sport, sastao se sa zastupnikom Nacionalne skupštine Republike Koreje Kim Gyu Hwanom, potpredsjednikom parlamentarnog odbora za pitanja izviđača. Teme razgovora bile su aktivnosti saborskog Pododbora te međunarodne aktivnosti Saveza izviđača Hrvatske.

U nastavku službenog posjeta, izaslanstvo Hrvatskoga sabora će primiti predsjednik Vlade Republike Koreje Lee Nak-yeon.