Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner primio potpredsjednika Narodne skupštine Republike Koreje Park Joo-suna

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u petak potpredsjednika Narodne skupštine Republike Koreje Park Joo-suna s izaslanstvom.

Uz potpredsjednika Reinera sastanku su nazočili saborski zastupnici Irena Petrijevčanin Vuksanović, Franko Vidović, Marijana Balić i Darko Horvat.

Sugovornici su se složili da su politički odnosi između dviju država odlični, kako na bilateralnoj razini, tako i na području suradnje unutar međunarodnih organizacija.

Odnosi dvaju parlamenata također su vrlo dobri, a parlamentarna diplomacija, koja danas ima sve veću ulogu, daje novu i neformalniju dimenziju međusobne suradnje, rekao je potpredsjednik Reiner.

Razgovaralo se i o mogućnostima jačanja gospodarske  i trgovinske suradnje čiji potencijali nisu dovoljno iskorišteni. –  Velike mogućnosti postoje za korejska ulaganja u hrvatske luke, prometnu infrastrukturu i energetski sektor, naglasio je potpredsjednik Reiner.

Potpredsjednik korejske Narodne skupštine Park Joo-sun suglasio se da hrvatsko korejske gospodarske odnose treba unaprijediti te istaknuo kako bi uspostavi izravnijih i bržih kontakata gospodarskih subjekata značajno doprinijelo planirano otvaranje hrvatskog diplomatskog predstavništva u Seulu i uspostavljanje izravnih zrakoplovnih linija između dvije zemlje.

Park Joo-sun predložio je jačanje suradnje na području obrambene industrije, posebice u području proizvodnje borbenih zrakoplova.  Osvrnuvši se na najnovija događanja na Korejskom poluotoku, Park Joo-sun zahvalio je Hrvatskoj na potpori koju pruža Republici Koreji izravno i kroz podržavanje rezolucija UN-a  kojima je cilj uspostava mira, dijaloga  i stabilnosti na ovome području.

Na sastanku je također izraženo obostrano zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom na području turizma, kulture, znanosti i visokoga obrazovanja.

Visoko korejsko izaslanstvo svoj boravak u Hrvatskoj nastavlja posjetom NP Plitvička jezera te Gradu Dubrovniku.