Potpredsjednici GV Otočca Bakarić i Orešković: Pozivamo institucije Republike Hrvatske, policiju i državno odvjetništvo da postupe po zakonu i izvješću državne revizije

Potp. GV Otočca Bakarić i Orešković

Konferenciju za novinare danas su u gradskoj vijećnici Grada Otočca održali potpredsjednici Gradskog vijeća Kristijan Bakarić i Ivica Orešković – Futri a vezano uz tiskovnu konferenciju koju je prije nekoliko dana održao predsjednik SDP-a grada Otočca Mile Tomaić.

Potpredsjednik Kristijan Bakarić tom je prigodom istaknuo da je razlog sazivanja tiskovne konferencije nedavni istup Gradskog vijećnika SDP-a Mile Tomaića i bivšeg savjetnika gradonačelnika Kostelca:

“G.Tomaić u svom istupu želi umanjiti i omalovažiti ulogu GV čiji je i sam član. Govori o nekakvom prikrivenom napadu na gradonačelnika ali preko njega. Gospodin Tomaić ili ne razumije ili zlonamjerno koristi ulogu vijećnika.

I jedna i druga stvar su zabrinjavajuća. Napad na gradsko vijeće, Tomaić je pronašao kako kaže na zadnjoj sjednici GV. No, većina toga o čemu govori nema nikakve veze sa sjednicama GV nego sa njegovim bivšim poslovima i problemima koji nisu na sjednici ni spomenuti.

Mi se želimo ovdje osvrnuti na dvije točke; HE Švica i Nalaz revizije.
Što se tiče HE Švice, Gradsko vijeće je kao odgovorna institucija željela znati što je sa tim važnim projektom za Grad Otočac.

Gospodin Tomaić sada shvaća da je to veliki pothvat i da to ne ide tako brzo. Svi znamo da je predizborna Švica i Švičko jezero bila top tema i tema razvojnog programa gosp. Kostelca.

Logično je da smo željeli vidjeti da se u prostorni plan stavi taj projekt koji je predizborno bio već „GOTOV“ ali smo došli do zaključka da je gradonačelnik sa svojim suradnicima obmanuo javnost.

Ivica Orešković – Futri kazao je da poziva institucije da postupe po nalazu revizije za nelegalno imenovanje savjetnika Tomaića.

O imenovanju savjetnika Mile Tomaića kojeg je imenovao gradonačelnik Kostelac a za kojeg je Državna revizija utvrdila da nije imenovan zakonito, prisutnima se obratio potpredsjednik Gradskog vijeća Ivica Orešković koji je istaknuo da je gospodin Tomaić na tiskovnoj konferenciji iznio niz neistina a jedna od njih je i imenovanje za savjetnika gradonačelnika Kostelca:

“Gospodin Tomaić je na tiskovnoj konferenciji iznio niz neistina a jedna od njih je i njegovo imenovanje od strane gradonačelnika gospodina Stjepana Kostelca na mjesto savjetnika u Gradu Otočcu.
Gospodin Tomaić obmanjuje javnost gdje navodi da po statutu grada Otočca članak 71. gradonačelnik može imenovati savjetodavna tijela.

U Statutu Grada Otočca u članku. 71 niti u jednom dijelu se ne spominje takva mogućnost imenovanja.
Svi smo upoznati sa slučajem gospođe Marine Lovrić Merzel županice Sisačko-moslavačke županije koja je napravila istu pogrešku sa savjetodavnim tijelima u županiji pa ste vidjeli kako je ista završila.
Imenovanje Milana Tomaića savjetnikom gradonačelnika provedeno je nezakonito jer Statutom Grada Otočca nije predviđeno da gradonačelnik imenuje savjetnike, stoga postoji opravdana sumnja u počinjenje kaznenog djela iz članka 339.st.1. i 2.a u svezi s člankom 291.zlouporaba položaja i ovlasti iz kaznenog zakona pri čemu je utvrđena nezakonita naknada u mandatu u ukupnom iznosu od cca 200.000 kuna.

Stoga javno pozivam sve institucije Republike Hrvatske, policiju i državno odvjetništvo da postupe po zakonu i izvješću državne revizije koja je provedena 17. srpnja 2017.godine u Gradu Otočcu”, kazao je Orešković.