Ministar Goran Marić: Smješak za Hrvatsku – Potpisano 29 ugovora o kupoprodaji stanova

Danas je u Ministarstvu državne imovine potpisano je 29 ugovora o kupoprodaji  stanova u vlasništvu Republike Hrvatske.

Ugovore s korisnicima sa zaštićenim najmoprimcima potpisao je ministar državne imovine dr. sc. Goran Marić.

Ministar Marić čestitao je svim najmoprimcima koji su ovime riješili svoje stambeno pitanje.

Danas sam bio sudionikom jednog od meni najdražih događaja od trenutka preuzimanja dužnosti prvog ministra Ministarstva državne imovine u Vladi Republike Hrvatske. Potpisao sam ugovore s dvadeset devetero kupaca, korisnika državnih stanova sa statusom zaštićenih najmoprimaca.

Sam događaj, sama priča ima lijep središnji povod: ugovor za kupovinu doma, za sebe i obitelj. Ne kaže se slučajno da se negdje, ili s nekim, osjećamo kao u vlastitu domu! Zidovi doista postaju dom onda kad ga nazovemo svojim, kad počnemo u njega useljavati svoju osobnost, svoju dušu!

Ali istodobno, ova priča koju dijelim s vama s radošću, ima i onu drugu ružnu stranu: o višegodišnjem čekanju da se ovo, što zapisujem, i dogodi. Nakon davno provedenih svih priprema, razmijenjenih ponuda, cijene, odgovora kupaca na ponude, prethodne institucije Ministarstva, ostale su nijeme prema ljudima. A i one su bile državne. Bez odgovora, bez riječi godinama. Želite li čuti broj godina! Pet!

Žao mi je iznimno što su zainteresirani kupci tako dugo sanjali i gledali u daljinu koja je iscrpljivala poglede i njihovo povjerenje u svog ugovornog partnera – svoju vlastitu Državu! Stoga i neću naglašavati koliko će Država dobiti današnjim ugovorima, a zaradit će znatno. Mi znamo, i tako gradimo odnose, da je svaka kuna važna, dragocjena, za dobro svih!

Naglašavam snažno danas da se u dvorani Ministarstva dogodio susret s dvadeset devet nasmiješenih ljudi. I meni su uputili jedan smiješak. I jedan sretan pogled. Evo nosim ga na svom licu. Dijelim ga sa svima vama. S čitavom Hrvatskom”, kazao je ministar Marić.

Ugovori čija je ukupna vrijednost 6 milijuna kuna sklopljeni su temeljem Odluke Vlade RH o prodaji stanova u vlasništvu RH (NN 144/13).

Ministarstvo državne imovine nastavit će s praksom aktiviranja svoje imovine zakupom ili prodajom. Time će se podići učinkovitost nekretnina u državnom vlasništvu, priopćeno je iz Ministarstva državne imovine.