Potpisani ugovori za energetsku obnovu stambenih zgrada u Petrinji

Ugovori za energetsku obnovu za još četiri stambene zgrade u Petrinji na adresama: Trg Matice Hrvatske kbr. 4 i 5, Trg Matice Hrvatske kbr. 14, ulica A. Turkulina 39a i Ulica Slavka Kolara 5a , potpisani su u Maloj gradskoj vijećnici.

Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje, pozdravio je prisutne i naglasio: „Energetska obnova u 2017. ide dobro i došli ste do određenih ciljeva. Mi kao Grad Petrinja ponosimo se svime što je do sad napravljeno. Bliže 400 objekata je napravljeno u gradu Petrinji i mislim da smo s tim pokazali da je to jedna dobra priča u kojoj smo građane grada Petrinje oslobodili komunalnih doprinosa.

Sad je to već bliže 11 milijuna kuna, a jedini smo grad u Hrvatskoj koji je oslobodio svoje građane da bi mogli doći što prije do energetskih certifikata i do pripreme. Tu možemo napraviti dobar posao, međutim ostali smo bez skoro 11 milijuna kuna, međutim imamo višestruke koristi. Energetskih obnova stambenih jedinica koje su napravili preko našeg stambenog servisa Komunalca je do sada negdje 10 miliona kuna, ali ovo je projekt 4 milijuna kuna. Dobra priča koja daje sigurnost prije svega građanima da se ne razbacuju energijom.

Znamo da to ima ekološke, gospodarske, ali i sve ostale ozonske koristi koje su neprihvatljive. Grad Petrinja je povukao 50% sredstava cijele Županije.“ Zamjenik Bešlić ovom prigodom je dodao: ” Prije svega zbog građana Grada Petrinje bih vas izvijestio o tome što radi firma Stambeni servis za koju isto tako znamo da je upravitelj nekim zgradama u Petrinji. U kontaktu sam s gospodinom Kajfešom, direktorom firme. On je trenutno službeno odsutan i sličnu presicu imat ćemo sljedeći tjedan s istom temom, a to je energetska obnova. Ove godine u Petrinji idu tri zgrade na Sajmištu, Sajmište 13,15,17, Grge Novaka 3 i Doktora Nemeca 20. Za sve ostale pojedinosti oko toga, molim vas za strpljenje, pa ćemo sljedeći tjedan oko toga s gospodinom da nam kaže što planira.“

Vlado Lovreković, direktor poduzeća Komunalac, u ime upravitelja zgrada čestitao je predstavnicima stanara što su se odlučili i ušli u ovaj projekt te dodao: „Ovo je prvi projekt koji se sufinancira sistemom 60:40, prvi koji se sufinancira iz EU pa je i priprema bila nešto duža i kompliciranija. Po prijašnjem sistemu, kada smo imali 80:20, stanari su odlučivali o izvođačima radova, sada je to zbog EU trebalo ići po pravilima javne nabave. Izvođači su radili kod nas u energetskoj obnovi bez obzira što nismo mogli utjecati na to, mi smo zadovoljni s tim izvođačima koji su i do sada pokazali određenu kvalitetu i brzinu.“

U ime predstavnika stanara obratio se Predrag Vučićević: “Zadovoljan sam kvalitetom i suradnjom, a i profesionalnošću. Ocjenjujem da je to sve 5. Ipak bih dodao i iskoristio priliku i pozvao Gradsku upravu da nam pomogne, naime, u toku je izbacivanje brojila iz stanova na stubište, pa kad će biti sanacija da Elektra uvrsti ove zgrade u svoje programe. Moji svi suvlasnici su zadovoljni dosadašnjim stanjem.”