Potpisani ugovori za dodjeli naknada za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj i za internetsko učenje hrvatskoga jezika

U srijedu 4.listopada 2017., u prostorijama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske potpisani su Ugovori o dodjeli stipendija/naknada za učenje hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj i za internetsko učenje hrvatskog jezika u akademskoj 2017./18. godini za 56 pripadnika hrvatskog naroda koji ima prebivalište izvan Republike Hrvatske.

Tom prigodom, Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske naglasila je kako Ured, putem programa učenja hrvatskoga jezika želi promicati i učvrstiti svekoliku povezanost iseljene i domovinske Hrvatske, a sve s ciljem ostvarenja potrebnog jedinstva i kulturnog zajedništva.

Cilj programa učenja hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj je povezati pripadnike hrvatskog naroda s prebivalištem izvan Republike Hrvatske s tradicijom i kulturom njihovih predaka kroz učenje hrvatskog jezika kao najučinkovitije poveznice s domovinom i njihovim korijenima. Ujedno se ovim programom potiče povratak hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka u Republiku Hrvatsku i njihovo aktivno uključivanje u gospodarski i društveni život Republike Hrvatske.

Naknada/stipendija za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj uključuje podmirenje troškova tečaja hrvatskoga jezika kao i troškove subvencionirane prehrane te odgovarajuću naknadu troškova smještaja (u studentskom domu ili privatno) i za osobne potrebe polaznika tečaja.

Za učenje hrvatskoga jezika u 2017./18. odobrene su 232 naknade/stipendije (222 za učenje u RH i 10 za Internet) za ukupno kandidata 170 (160 za RH i 10 za internetsko učenje). To je dosad uvjerljivo najveći broj odobrenih naknada/stipendija za jednu akademsku godinu. Osim u Zagrebu, nastava se održava i na Filozofskom fakultetu u Splitu i Rijeci.

U razdoblju od 2012. do 2017. ukupno je odobreno 986 naknada/stipendija za 711 polaznika. Dobitnici stipendija za učenje hrvatskog jezika u ovoj akademskoj godini dolaze iz dvadesetak zemalja s brojnim hrvatskim iseljeništvom, među kojima su i nadalje najbrojniji oni iz Južne Amerike.