Povezite se

Vijesti

Potpisani ugovori za 2. fazu programa e-Škole

Objavljeno

-

Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu druge faze programa „e-Škole: Razvoj sustava digitalno zrelih škola (II. faza)“, ukupne vrijednosti više od 1,3 milijarde kuna, potpisani su u petak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Sredstva su namijenjena za izgradnju lokalnih mreža u školama, opremanje škola i učionica, nabavu prijenosnih računala za nastavnike i učitelje, brojne i kontinuirane edukacije za nastavnike, ravnatelje i administrativne djelatnike i edukaciji o načinima primjene računalne opreme u svakodnevnom radu. Također i za razvoj digitalnih materijala i sadržaja koji se koriste u nastavi kao i razvoj e-usluga za nastavne i poslovne procese u školama.

Ugovor o dodjeli više od 996,3 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj potpisali su ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric i ravnatelj CARNET-a Goran Kezunović.

Ugovor o dodjeli 350 milijuna kuna, potpisali su uz ravnatelja CARNET-a, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i pomoćnica ravnatelja ASOO-a za provedbu strukturnih instrumenata EU Martina Hundrić.

Nastavljamo s podizanjem digitalne zrelosti škola, istaknuo je ministar znanosti i obrazovanja Fuchs.

U uvjetima pandemije posebno se pokazalo koliko je važno podizanje kompetencije škola, učitelja i učenika, jer smo bili spremniji na izazove s kojim smo bili suočeni, dodao je . Uključujući i i pilot fazu projekata iz oba fonda ukupno ulažemo 1,6 milijardi kuna kojima obuhvaćamo više od 90 posto osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj te više od 20.000 nastavnika, stručnih suradnika i ostalih zaposlenika, naglasio je Fuchs.

Dodao je da kada 2022. bude završena 2. faza digitalizacije, 90 posto osnovnih i srednjih škola bit će spremno za digitalne izazove budućnosti.

Vezano uz aktualnu situaciju glede koronavirusa, ministar znanosti i obrazovanja rekao je da iako u ovom trenutku stanje nije normalno, kada se epidemija suzbije i nestane pandemije, očekuje nas povratak u normalne tokove.

Odao je priznanje CARNET-u izrazivši uvjerenost kako će druga faza projekta biti jednako uspješna kao i prva.

Projekt pridonosi jačanju kapaciteta, osnovnoškolskog i srednjoškolskog sustava te osposobljavanja učenika za tržište rada, daljnje školovanje i cjeloživotno učenje, kao i cjelovite informatizacije administracije i učenja unutar škola, istaknula je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

Projektom se financira izgradnja i poboljšanje infrastruktura u svrhu primjene sustava digitalno zrelih škola kroz primjenu informacijsko-komunikacijskih tehnologija u nastavnim i poslovnim procesima u svim javnim i osnovnim školama u RH.

Ravnatelj CARNET-a Goran Kezunović rekao je da susustavno korištenje najmodernije tehnologije u učenju i poučavanju, adekvatna infrastrukture i računalna oprema u svim školama u Hrvatskoj kao i brojne razvijene e-usluge za nastavne i poslovne procese te edukacije za razvoj poslovnih kompetencija djelatnika – samo neke od prednosti programa e-Škola.

Taj je program odigrao važnu ulogu u izvanrednoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa i potrebi za prelaskom na online nastavu tijekom protekle školske godine, istaknuo je Kezunović.

Napomenuo je kako su u okviru druge faze programa e-škole do sada projektirane mreže u 1056 škola, a izvedeno 767 od ukupno 1483 lokacije.

Ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović istaknuo je kako je svrha projekta vrijednog gotovo 350 milijuna kuna sufinanciranog sredstvima ESF-a podiči digitalnu zrelost svih osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. Time se nastoji pridonijeti digitalnoj transformaciji nastavnih i poslovnih procesa u sustavu obrazovanja i pripremiti učenike na život i rad u 21. stoljeću i unaprijediti kompetencije zaposlenika.

Ravnatelj SAFU-a Tomislavu Petric rekao je kako će projektom digitalizacije školstva e-škole biti obuhvaćeni i odgojno obrazovni djelatnici, administrativno osoblje te učenici u više od 1000 osnovnih i srednjih škola s ciljem razvoja digitalno zrelih škola.

Vijesti

VLADA Plenković: Postupati po zakonu je dobro, normalno i očekivano

Published

on

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da u borbi protiv korupcije nema nedodirljivih, poručivši kako je važno poslati jasnu poruku javnosti da je postupati po zakonu – dobro, normalno i očekivano, a ne slati zbunjujuće poruke poput predsjednika države.

“Imamo slučaj koji okupira javnost zadnjih tjedan dana i važno je da javnosti pošaljemo jasne poruke, a ne da kao neki drugi, konkretno predsjednik Republike, šaljemo zbunjujuće poruke prema javnosti”, poručio je Plenković na sjednici Vlade.

To govori, istaknuo je, jer ispada da je problem ako Vlada, pravosudna tijela i policija postupaju po zakonu.

“Ispada da se jedan dio medijskih i političkih krugova čudi da Vlada i pravosudna tijela postupaju po zakonu. To znači da još neki u Hrvatskoj nisu dobro razumjeli koja je naša politika u borbi protiv korupcije, a politika je da nema nedodirljivih”, naglasio je premijer.

Bit je da nema imena i prezimena, nema stranačke iskaznice, nema dužnosti koju netko obnaša koja bi ga eventualno zaštitila od tijela koja su dužna po zakonu provoditi radnje ako imaju indicije da netko radi protiv zakona.

Dodao je da su brojni pravni stručnjaci u svojim istupima pojasnili javnosti o čemu se radi, kako postupaju tijela i tko u pojedinoj fazi može znati što ta tijela rade. Ocijenio da “očito ima nekih kojima takav zakonit način postupanja djeluje kao da nije normalan” te da je to problem kako se postupalo u vrijeme neke druge Vlade.

Postupati po zakonu je dobro, normalno i očekivano, poručio je Plenković.

Zapitao se kome bi bilo više u interesu nego njemu da u slučaju Varga ne puknu mjere, da prije imenovanja predsjednika uprave Janafa zna da postoji aktivnost koja ugrožava njegov integritet, da u slučaju Rimac mjere ne puknu pred izbore te da pri sastavljanju lista za Sabor unaprijed zna da će jednom od zastupnika sud odrediti pritvor.

“Tijela koja rade svoj posao na temelju zakona, posao rade upravo onako kako im je zakon propisao da rade. Ne dolaze na ispovijed u Vladu po odobrenje što da, a što ne. To je uljuđena zemlja i demokracija”, ocijenio je, dodavši da tijela imaju odriješene ruke da rade svoj posao.

Plenković je istaknuo da je bit da se fenomen korupcije pokuša iskorijeniti i da nije dobro kada postupanje po zakonu ispada čudno te pozvao da se poštuje neovisnost pravosudnih institucija.

“Budimo oprezni kako ih komentiramo. Da budem do kraja otvoren – da smo sve ovo što smo čuli zadnjih dana, čuli od mene kao predsjednika Vlade i HDZ-a, bila bi revolucija, 100 posto. To isto tako treba analizirati”, rekao je.

Tijela će i dalje raditi po zakonu i temeljem ovlasti koje su im date, a svi skupa moraju shvatiti da smo u demokraciji, vremenu trodiobe vlasti i da nema tog političkog autoriteta koji će određivati koji će se procesi voditi, a zato i jesmo članica EU, zaključio je Plenković.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

VLADA Beroš: Broj zaraženih pada treći tjedan zaredom

Published

on

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade kako je broj zaraženih koronavirusom u padu treći tjedan zaredom, dok je u posljednjih sedam dana stopa novozaraženih smanjena za 5,2 posto.

“U Hrvatskoj brojke novozaraženih na tjednoj razini padaju treći tjedan zaredom. Stopa novozaraženih u zadnjih sedam dana manja je za 5,2 posto u odnosu na prethodni tjedan. S tim u vezi, tendencija smanjenja postotka hospitaliziranih u odnosu na broj akutnih slučajeva iznosi 13 posto”, rekao je Beroš.

Od ukupno broja hospitaliziranih 9,71 posto je na respiratoru, što je više za 1,71 posto u odnosu na prošli tjedan. Postotak umrlih u odnosu na broj zaraženih od početak epidemije je 1,68 posto.

Dolaskom jeseni povećava se broj respiratornih infekcija pa je Beroš pozvao građane na pridržavanje epidemioloških mjera i pravovremeno cijepljenje protiv respiratornih infekcija kao najučinkovitije mjere prevencije.

U Hrvatskoj je trenutno 1200 aktivnih bolesnika s Covidom-19, na bolničkom liječenju je trenutno 266 pacijenata.

U proteklih tjedan dana zaprimljeno je 219 oboljelih, na respiratoru je stavljeno 23, dok su otpuštena 223 pacijenta. Prosječna dob zaraženih je 49,2 godina.

U proteklom tjednu zabilježena su 73 nova slučaja koronavirusa među zaposlenima u zdravstvu, a 426 djelatnika su u samoizolaciji.

Beroš je izvijestio da su revidirane smjernice kojima je skraćeno vrijeme izolacije za asimptomatske osobe, kao i oboljelih s blagom ili umjerenom kliničkom slikom s minimalno 14 na minimalno 10 dana.

Također, zdravstvene ustanove ne smiju uvjetovati primitak bolesnika kojima je potrebna hospitalizacija ili provođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka negativnim PCR testom koji nije stariji od 48 sati, osobito u hitnim situacijama ili kad odgoda može uzrokovati pogoršanje zdravstvenog stanja. Preporuke su proslijeđene liječnicima obiteljske medicine i pedijatrima.

Ravnateljima bolnica upućena je obavijest da radi smanjenja lista čekanja na pojedine usluge prilikom izdavanja odobrenja za dopunski rad liječnika vode računa o izvršenim obvezama u matičnoj ustanovi, rekao je Beroš.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Politika

Obersnel: Zamjeniku gradonačelnika Ivanišu razbijeni prozori

Published

on

Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je u četvrtak da se zbog postavljene umjetničke instalacije “Spomenik crvenoj Rijeci” uz prosvjede javljaju i prijetnje te da su njegovu zamjeniku Nikoli Ivanišu razbijeni prozori i ispisani uvredljivi grafiti na privatnoj poliklinici.

Obersnel je na aktualnom satu sjednice riječkoga Gradskog vijeća, odgovarajući na pitanje o okolnostima postavljanja te instalacije, rekao da se uz prosvjede pojavljuju i prijetnje, ponižavanja i fizički napadi, izvijestivši da su privatnoj liječničkoj poliklinici njegova zamjenika Nikole Ivaniša sinoć razbijeni prozori i ispisani uvredljivi grafiti.

To je umjetnička instalacija i stav uglednog umjetnika Nemanje Cvijanovića prema događajima u povijesti, naveo je gradonačelnik. “Posljednjih tridesetak godina se pokušava gurati pod tepih tema antifašizma i antifašističke borbe u kojima je sudjelovala i Hrvatska i zbog čega je u sadašnjim granicama”, ustvrdio je.

Kaže kako se “nadao da u 21. stoljeću više neće biti potrebno objašnjavati takve situacije”. Upitavši se zbog čega se prosvjeduje protiv te instalacije i njena značenja, Obersnel je rekao je kako “to nije demokracija koju smo očekivali”.

Odgovarao je na upit vijećnice SDP-a Sandre Krpan da obrazloži zbog čega zvijezda kao umjetnička instalacije treba biti postavljena na Riječkom neboderu. “U silnoj medijskoj raspravi gubi se poanta da se time odaje počast poginulim partizanima u oslobađanju Rijeke i podsjećanja na činjenicu da bi ovdje bez partizanskih pobjeda bila Italija”, rekla je Krpan.

Vojko Obersnel je istaknuo da je ta umjetnička instalacija dio programskog pravca Doba moći projekta Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture, da je bila najavljena u prijavnoj knjizi te predstavljenom programu EPK. Nije pripremana i postavljena u tajnosti, rekao je.

Vandalizam na Ivaniševoj poliklinici su osudili Sandra Krpan i nezavisni vijećnik Marinko Koljanin.

Primorsko-goranska Policijska uprava potvrdila je da je primila dojavu o vandalizmu u četvrtak nešto nakon 20 sati te da provodi očevid.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije