Potpisani ugovori o financijskoj potpori Vlade RH za projekte u BiH

FB

Danas je u prostorijama Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Vlade Republike Hrvatske upriličeno potpisivanje Ugovora o financijskoj potpori za provedbu Programa pomoći Vlade Republike Hrvatske za povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu.

Više od 5,6 milijuna kuna iz državnog proračuna bit će raspoređeno kroz 52 ugovora o dodjeli financijskih potpora projektima za poticanje povratka Hrvata i stvaranje održivih uvjeta života u Bosni i Hercegovini koje su u četvrtak na prigodnoj svečanosti uručili državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar, potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković te državni tajnik i zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i Ivana Perkušić.

Financijska sredstva (5.649.072 kuna) dodijeljena su temeljem zaključka Vlade RH od 9. studenog, a u okviru Programa pomoći hrvatske Vlade za povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu, priopćeno je iz Središnjeg Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Taj je ured tijekom javnog poziva prikupio 102 zahtjeva za dodjelu financijske potpore projektima za poticanje povratka Hrvata i stvaranja održivih uvjeta života u Bosni i Hercegovini, a zajedničko Povjerenstvo za provedbu Programa pomoći Vlade RH je nakon ocijene svih pristiglih projektnih prijedloga, odobrilo financijsku potporu za ukupno 52 projekta.

Kroz te će se projekte poticati obnova komunalne i socijalne infrastrukture u naseljima u kojima se provodi obnova i izgradnja obiteljskih kuća te održiv povratak stanovništva na područje BiH kroz financijsku pomoć udrugama i ostalim pravnim osobama u BiH koje svojim djelovanjem mogu pripomoći povratku i svojim aktivnostima doprinose stvaranju boljih i kvalitetnijih uvjeta življenja.

Uključujući i ovogodišnju dodjelu financijskih sredstava, Republika Hrvatska je od početka provedbe Programa dodijelila gotovo 58 milijuna kuna.

Uzimajući u obzir i isporuku građevinskog materijala za izgradnju kuća u Programu pomoći Vlade RH za povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu, za što je dodijeljeno 254 milijuna kuna, Republika Hrvatska je sveukupno u razdoblju od 2001. do 2017. dodijelila 312 milijuna kuna za poticanje povratka Hrvata i stvaranje održivih uvjeta života u Bosni i Hercegovini.

Državni tajnik Nikola Mažar naglasio da će Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje i nadalje nastaviti aktivnosti provedbe Programa pomoći Vlade RH za povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu te najavio kako se u 2018. predviđa nastavak programa isporuke građevinskog materijala za 70 korisnika u vrijednosti od 6,5 milijuna kuna.

Potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković pohvalio je konstruktivnu i plodonosnu suradnju dvaju Središnjih državnih ureda, posebice s aspekta pružanja pomoći hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini.