Povezite se

Gospodarstvo

Potpisani ugovori koji bi građanima Slavonskog Broda trebali donijeti čišći zrak

Objavljeno

-

Građani Slavonskog Broda trebali bi biti korak bliže čistom zraku i rješavanju problema onečišćenja čiji je izvor rafinerija nafte u susjednom Bosanskom Brodu (BiH) nakon što je u subotu između Rafinerije nafte Brod, Crodux plina i ruskog Zarubežnjefta, vlasnika rafinerije te Plinacroa potpisan ugovor o opskrbi plinom Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

 Potpisivanju ugovora, održanom u zgradi Županije brodsko-posavske u Slavonskom Brodu, nazočila je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. U sklopu ugovora potpisani su dokumenti vezani uz projekt „Opskrba prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod“ i to Sporazum o izgradnji, operativnom korištenju i održavanju izravnog plinovoda, između Rafinerije nafte Brod, Zarubežnjefta i Crodux plina d.o.o., glavni ugovor o opskrbi prirodni plinom između Rafinerije nafte Brod i Crodux plina d.o.o. te Predugovor o priključenju na transportni sustav između Plinacro d.o.o. i Crodux plina d.o.o. Za godinu dana predviđa se puštanje plinovoda u rad

“Riječ je o vrlo složenom i zahtjevnom projektu i zato su pregovori svih dionika trajali nešto duže, ali došli smo do rješenja i potpisali smo niz dokumenata među kojima i onaj kojim se Crodux plin obvezuje opskrbljivati plinom rafineriju nafte u Brodu u sljedećih deset godina”, rekao je direktor Crodux energetike Branko Radošević  te najavio da će Crodux uložiti 24,5 milijuna kuna u izgradnju izravnog plinovoda i to kao investitor njegove gradnje.

 Opskrba prirodnim plinom Rafinerija nafte Brod od strane opskrbljivača Crodux plin obavit će se izravnim priključenjem na plinski transportni sustav Hrvatske prenamjenom postojećeg produktovoda Slobodnica – Brod u izravni plinovod, koji će biti korišten isključivo za opskrbu prirodnim plinom rafinerije Brod.

 Radošević je također naveo kako će Rafinerija nafte Brod kroz vrijeme trajanja ugovora platiti Crodux plinu troškove kapitalnih ulaganja u izravni plinovod kojim će se rafinerija spojiti na plinski sustav Republike Hrvatske.

 “Što se tiče rokova, prema sadašnjem planu predviđeno je da negdje u ovo vrijeme na godinu puštanje plinovoda u rad, za što je ključno da Plinacro što prije izgradi mjerno-redukcijsku stanicu i otkloni administrativne prepreke kako bi Crodux plin mogao pristupiti rekonstrukciji i prenamjeni produktovoda”, kazao je Radošević.

  Generalni direktor Zarubežnjefta Sergey I. Kudryashov priznao je kako prije dvije godine nije vjerovao da će doći do realizacije ovoga projekta.

 “Ali pokazali smo da možemo raditi skupa, raditi brzo, iznalaziti kompromise”, poručio je Kudryashov rekavši kako će realizacija projekta omogući pospješivanje postojeće ekološke situacije u području oko rafinerije Brod. Rekao je i kako se rafinerija u Bosanskom Brodu od kraja ožujka nalazi u remontu i nije u funkciji, a nastavak proizvodnje planiran je u 2020. godini, nakon priključenja na plin.

Grabar-Kitarović: Predsjednik Putin prepoznao vrijednost projekta i čvrsto stao iza njega

 Na konferenciji za novinare, održanoj nakon potpisivanja ugovora, govorila je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rekavši kako rafinerija u Bosanskom Brodu nije jedini problem, ali je najveći zagađivač zraka na području Posavine. Podsjetila je kako je oko iznalaženja rješenja problema sa zagađenjem zraka u Slavonskom Brodu u više navrata razgovarala s dužnosnicima Ruske federacije i unutar Hrvatske s onima koji su bili zainteresirani, posebice izrazivši zahvalu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu koji je, kako je kazala, prepoznao vrijednost projekta i čvrsto stao iza njega.

“Zahvalila bih i svima vama na ovome slavonskobrodskom području jer vi ste ti koji ste pitanje zraka učinili primarnim pitanjem i borili se da imate kvalitetu života dostojnu života čovjeka u Hrvatskoj”, poručila je Grabar Kitarović. Odgovarajući na pitanje novinara što je dodatno potrebno učiniti kako bi se još više utjecalo na poboljšanje zraka u Slavonskom Brodu, kazala je kako bi se trebalo razmišljati o smanjenju brzine vozila koja prolaze autocestom pored Slavonskog Broda te izmještanju graničnog prijelaza, što je, kako je kazala, stvar dogovora s BiH.

Rafinerija Brod bit će usklađena s propisima EU

 Na pitanje novinara koliko će se, nakon  što rafinerija u Bosanskom Brodu započne raditi na plin, smanjiti zagađenje zraka u Slavonskom Brodu, generalni direktor Zarubežnjefta Sergey I. Kudryashov odgovorio je kako će, što se tiče toga pitanja, rafinerija Brod biti u potpunosti usklađena s propisima Europske unije. Novinare je zanimalo i koja je korist Hrvatske od toga da bi, sukladno ugovoru, Rafinerija nafte Brod imala pravo otkupa izravnog plinovoda, direktor Crodux energetike Branko Radošević kazao je kako je investitor i vlasnik plinovoda na hrvatskoj strani Crodux plin.

 “Dopustite mi da pojasnim. U dokumentima koje smo danas potpisali predviđena su dva naša plaćanja. Jedno je tarifa koja će omogućiti povrat investicija uloženih u same plinovode, a drugo je tarifa koja se plaća za količine plina koji će biti transportiran. Radi se o tome da će se prva vrsta tarife prestati plaćati nakon isteka roka od 10 godina i ostaje plaćanje po drugoj tarifi”, rekao je Kurdyashov dodavši  kako vjeruje da će prelazak rafinerije Brod na plin utjecati pozitivno i na poslovanje rafinerije Brod, koja sada posluje uz gubitke.

 Sukladno potpisnim ugovorima transport plina u Rafineriju nafte Brod će biti ostvaren putem izravnog plinovoda dužine 5,5 kilometara, koji je priključen na magistralni plinovod u mjestu Slobodnica na području Republike Hrvatske. Crodux plin d.o.o.će otkupiti od operatera plinskog transportnog sustava Republike Hrvatske Plinacro d.o.o. postojeću dionicu produktovoda te financirati i osigurati ispitivanje, projektiranje, dobivanje dozvola u Republici Hrvatskoj i Republici Srpskoj, priključivanje na plinski transportni sustav RH i izgradnju mjerne reducir-stanice (MRS) u mjestu Slobodnica, prenamjenu dijela produktovoda dužine 5,5 kilometara u plinovod i njegovo uvođenje u upotrebu.

 Crodux plin d.o.o. preuzima na sebe obveze tehničkog održavanja i uporabe izravnog plinovoda dužine 5,5 kilometara u razdoblju od 10 godina, a nakon isteka roka Ugovora, Rafinerija nafte Brod će imati pravo otkupiti izravni plinovod prema preostaloj amortizacijskoj vrijednosti iz poslovnih knjiga Crodux plina d.o.o. Potpisivanje ugovora između Rafinerije nafte Brod, Crodux plina, Zarubežnjefta i Plinacroa rezultat je razgovora započetih u Slavonskom Brodu nakon eksplozije koja se u listopadu prošle godine dogodila u Rafineriji Brod. Sastanak je inicirala predsjednica Grabar-Kitarović koja se tada u Slavonskom Brodu sastala s predstavnicima ruskog Ministarstva ekonomskog razvoja i energetike i tvrtke Zarubežnjeft, a razgovorima je nazočan bio i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te predstavnici Plinacroa i Croduxa. 

Gospodarstvo

Milanović razgovarao s predstavnicima Klastera kreativnih i kulturnih industrija

Published

on

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je ponedjeljak predstavnike Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija/FaH

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je ponedjeljak predstavnike Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, koji su mu ukazali na važnost i neophodnost potpore sektoru tih djelatnosti. 

Istaknuli su pri tome kako Hrvatska ima veliki potencijal u tom sektoru jer kroz svoje djelovanje može osigurati i visoku dodanu vrijednosti ostalim gospodarskim granama, pogotovo turizmu, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH. 

Od posebne je važnosti za ovaj sektor, naglašeno je na sastanku, izrada strategije sektora kreativnih djelatnosti i industrija kao i institucionalna i infrastrukturna podrška razvoju kreativne i kulturne industrije.

U izaslanstvu su bili predsjednica Klastera kreativnih i kulturnih industrija Ivana Nikolić Popović, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Bojan Baletić, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Aleksandar Battista Ilić i dekanica Akademije dramskih umjetnosti Franka Perković.

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Premijer Plenković obišao novi pogon grupe Pivac

Published

on

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Vrgorcu je obišao pogon za proizvodnju trajnih suhomesnatih proizvoda tvrtke Mesna industrija Braća Pivac i održao sastanak s predstavnicima tvrtke. Hina

Premijer Andrej Plenković u utorak je obišao novi pogon grupe Pivac za proizvodnju suhomesnatih proizvoda u Gospodarskoj zoni Ravča kod Vrgorca, u koji je uloženo više od 120 milijuna kuna, izrazivši i nadu da će uspješni projekti dobivati potporu i s nacionalne i iz EU fondovda. 

“Siguran sam da ćemo naći načina da takvi projekti dobiju potporu i s nacionalne razine i kroz europske fondove”, poručio je premijer tijekom obilaska novog pogona, najveće pršutane u ovom dijelu Europe, čime se osiguravaju i radna mjesta u Dalmatinskoj zagori.

Novootvorena moderna pruštana otvorena je u vrijeme koronakrize, prostire se na površini od 10.500 četvornih metara, a njen je ukupni kapacitet 4.500 tona, što će, kako ocjenjuju u Mesnoj industriji braći Pivac, dati novi zamah i dodatno proširiti kapacitet proizvodnje Dalmatinskog pršuta. Kapacitet nove pršutane je više od 300.000 komada pršuta i 2.500 tona pancete, pečenice i buđole.

Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo što proizvodnja reflektira tehnologiju proizvodnje pršuta u ovom dijelu Hrvatske, koja je prepoznata i cijenjena kod brojnih potrošača. 

To je pogon kakav se na ovim lokacijama vrlo rijetko radi, rekao je predsjednik Uprave Mesne industrije braća Pivac Ivica Pivac. 

Iz te tvrtke ističu da je nova pršutana spoj izvorne dalmatinske recepture i vrhunskih tehnoloških rješenja iz zemalja s bogatom tradicijom proizvodnje sličnih proizvoda.

Dalmatinski pršut je zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla, a u novom pogonu svi ključni elementi proizvodnje ostaju nepromijenjeni – soljenje krupnom morskom soli koja se nabavlja iz domaćih solana, sušenje na dalmatinskoj buri, dimljenje bijelim drvom te dugotrajno zrenje u autentičnim uvjetima. Upravo su tradicionalni uvjeti proizvodnje jamstvo zadržavanja maksimalnih svojstava okusa i mirisa našeg Dalmatinskog pršuta, naglašavaju iz Mesne industrije braća Pivac. 

Ističu i kako će im nova pruštana, osim povećanja proizvodnih kapaciteta, omogućiti i bolje pozicioniranje na tržištu, a dugoročno i značajniji iskorak na europsko tržište.

Iz grupe Pivac najavljuju i nastavak ulaganja pa je tako u Gospodarskoj zoni Ravča započela druga faza investicije, vrijedna gotovo 20 milijuna eura, u sklopu koje će, uz samu pršutanu, biti izgrađen novi pogon za rasijecanje i pakiranje svježeg mesa, proizvodnju polutrajnih proizvoda, pakiranje te distribuciju svih proizvoda, kao i nova upravna zgrada. Konačni je cilj objedinjavanje svih proizvodnih procesa, koji se trenutno odvijaju na trima različitim lokacijama, a završetak radova predviđen je 2022. godine, kažu u grupi Pivac.

Ta grupa obuhvaća tri mesoprerađivačke tvrtke – Mesnu industriju braća Pivac, PPK karlovačku mesnu industriju i Mesnu industriju Vajda iz Čakovca. MI braća Pivac su i većinski vlasnik najveće hrvatske konditorske tvrtke, zagrebačkog Kraša u kojem imaju više od 52,4 posto dionica. Grupa ukupno zapošljava gotovo 4.500 radnika.

Uz premijera Plenkovića u obilasku nove pruštane bili su i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, zastupnik u Hrvatskom saboru Branko Bačić, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić. 

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Zadar- Plenković uručio četiri ugovora za EU projekte vrijedne 135 mil. kuna

Published

on

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je gradonačelniku Zadra Branku Dukiću uručio četiri ugovora za europske projekte vrijedne 135 milijuna kuna te istaknuo da se grad Zadar pokazao jednim od najučinkovitijih po korištenju europskih sredstava.

Riječ je o dodjeli bespovratnih sredstava za  projekt gradnje infrastrukture poduzetničke zone Crno – faza I i za projekt, razvoja i implementacije inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcije prometnice u gradu Zadru.

Bespovratna sredstva dobili su i Sveučilište u Zadru za projekt obnove stare Tehničke škole te Centar za podvodnu arheologiju za projekt Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru.

Premijer Plenković istaknuo je da se u mandatu ove Vlade za Zadar i Zadarsku županiji ugovorilo  2,6 milijardi kuna europskih projekata.

 ITU mehanizami su na razini Hrvatske osigurali 345 milijuna eura, rekao je Plenković te istaknuo da je  grad Zadar pokazao najveći stupanj učinkovitosti po korištenju europskih sredstava.

 “S ova četiri projekta koja smo danas potpisali pokrili smo sva područja koja su nam najbitnija, a to je promet, koji podiže kvalitetu života, zatim obrazovanje, jer Zadar, uz to što je važan trgovinski i turistički div, važan je sveučilišni i obrazovni centar na razini Hrvatske, rekao je premijer Plenković.  Dodao je da je ugovorima obuhvaćeno i područje kulture, koje je posebno važno, budući da je Zadar jedan od naših najvažnijih povijesnih gradova, a također je obuhavćeno i   poduzetništvo.

“Kroz sva ta četiri aspekta, ovi ugovori vrijedni 135 milijuna kuna, od čega je 106 milijuna bespovratnih sredstava, pridonijet će razvoju grada, a uvjeren sam taj način i razvoju županije, rekao je.

Na novinarski upit staju li projekti i ulaganja, predsjednik Vlade  je rekao da ulaganja ne staju, što je nekoliko puta objasnio i ministar Marko Pavić.

“Ne staju europski projekti, to je važna poluga javnih ulaganja. S te strane ćemo učiniti da ta poluga funkcionira. Tu je i uloga javnih poduzeća da naprave uštede tamo gdje nema ulaganja. Mjere otpuštanja su došle u pravom trenutku” naglasio je i dodao da smo sada u fazi da reaktiviramo gospodarstvo.

Plenković: Jandrokovićev facebook -osvrt na licemjerje

Novinari su premijera tražili  komentar o facebook objavi kojom je donedavni predsjednik Sabora Gordan Jandroković reagirao na jučerašnji gostovanje Nine Raspudića u Nedjeljom u 2.

Raspudić je najavio ulazak u politiku, kao nezavisni na listi Mosta, rekao da ne zna u kojoj će izbornoj jedinici biti kandidat  no da će “loviti Jandokovića, ako bude mogao”.

Jandroković je na Facebooku potom napisao kako nije gledao Raspuduća,  jer je bio na ručku kod kćeri te zaključio:” Naime, imam troje djece s istom ženom.”  

Premijer je u Zadru s tim u vezi rekao kako  “nije primijetio da je gospodin Raspudić, dok je bio izvan politike i kritike, štedio bilo koga u politici pa pretpostavlja da neće valjda prvi dan zaplakati ako dobije neki odgovor.

“Pročitajte što je pisao o Jandrokoviću i meni. Kad to vidite, onda ćete znati o čemu govorim. Riječ je o osvrtu na licemjerje, to je bit Jandrokovićeve poruke”, ocijenio je Plenković

Novinari su pitali  i zašto se uskraćuje naknada osobama s invaliditetom.

“Ništa što se odnosi na naknade za osobe s invaliditetom njima neće biti uskraćeno. Ministar Aladrović i ministrica Bedeković su pojasnili o čemu je riječ. To su određena sredstva koja se plaćaju ako se ne zaposle osobe s invaliditetom i oni jako dobro znaju da sredstva njima nisu oduzeta, poručio je premijer Plenković.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije