Potpisani sporazumi o suradnji na provođenju Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2018. godinu

Izvor: Nacionalno/Dražen Prša

Danas su u Ministarstvu hrvatskih branitelja, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Milan Kojundžić, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin, te ravnatelji i zamjenici ravnatelja općih i županijskih bolnica te kliničkih bolničkih centara s područja cijele Hrvatske potpisali sporazume o suradnji na provođenju Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2018. godinu.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je da ministarstvo pored drugih aktivnosti posebnu pažnju posvećuje zaštiti i očuvanju zdravlja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.
Pilot projekt preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja započet je u 2016. godini i provodio se u općoj i županijskoj bolnici Vukovar i Vinkovci u razdoblju od listopada do kraja prosinca 2016 godine gdje smo proveli 823 pregleda. Nakon tih provedenih pregleda, u zaključcima i preporukama HZJZ predloženo je da se s pregledima nastavi u 2017. godini.

Vlada je usvojila program preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domoviskog rata za 2017. godinu i pregledi su se provodili u 29 općih i županijskih bolnica, kliničkih bolnica i kliničkih bolničkih centara s kojima su potpisani sporazumi o suradnji, kazao je ministar Medved.

Dodao je da su te bolnice do 31. prosinca 2017. godine osigurale uslugu obavljanja 17.272 preventivnih sistematskih pregleda za hrvatske branitelje. U preporukama HZJZ navodi se da je po završenom preventivnom sistematskom pregledu 46,6 posto onih koji su se odazvali na pregled dobilo preporuku provođenja dodatnih dijagnostičkih pretraga. Napomenuo je i podatak da je na žalost, samo tijekom 2017. godine umrlo 3.693 hrvatska branitelja iz Domovinskog rata.

„Uvažavajući ove poražavajuće činjenice pristupili smo donošenju Nacionalne strategije za zaštitu i očuvanje zdravlja hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata, čije je donošenje prioritet Ministarstva hrvatskih branitelja u sljedećem razdoblju. Donošenjem Strategije definirat ćemo konkretne ciljeve i mjere koje trebamo poduzeti, a koje bi trebale pridonijeti smanjenju stope pobola i smrtnosti hrvatskih branitelja, kroz osiguranje bolje dostupnosti i bolje kvalitete zdravstvenih usluga unutar postojećeg zdravstvenog sustava“ – kazao je ministar Tomo Medved.

Pojedinačnim sporazumima o suradnji definiraju se uvijeti provedbe, trajanje, broj, i vrste pregleda te uvijeti i način plaćanja usluga po svakoj županiji.

U proračunu Ministarstva hrvatskih branitelja za 2018. godinu za provedbu ove aktivnosti osigurana su sredstva u iznosu od 21.130.000,00 kn.

U okviru ovih sredstava planirano je tijekom 2018. godine osigurati preventivni sistematski pregled za oko 25.000 hrvatskih branitelja koji su u borbenom sektoru u obrani suvereniteta RH sudjelovali više od 300 dana, kao i onih koji se nalaze u teškoj novčano materijalnoj situaciji te iz pozvati da se odazovu pregledu radi očuvanja, unapređenja i kontrole svog zdravlja.