Potpisan ugovor za aglomeraciju Varaždinskih Toplica vrijedan 62 milijuna kuna

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u sklopu posjeta Varaždinu bio je na potpisivanju ugovora “Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždinske Toplice” vrijednosti 62 milijuna kuna, a do čega je više od 35 milijuna osigurano je sredstvima EU.

Plenković je rekao da će realizacija tog projekta za više od 4.500 građana toga grada, značiti  novu kvalitetu života. Po njegovim riječima ovaj projekt dio je potvrde politike  Vlade koja želi s lokalnim jedinicama imati partnerski dijalog te koja čini sve što može na decentralizaciji, prije svega kroz zakonske okvire, što su dva od četiri načela Vlade. Treće načelo je načelo fiskalne decentralizacije dok je četvrta dimenzija- dimenzija projekata koji omogućuju gospodarski rast i veću kvalitetu života građana u bilo kojem dijelu Hrvatske, poručio je premijer koji je prije potpisivanja ugovora obišao tvrtku Varteks i Poslovni sustav Vindija.

 “Varteks se nastoji izvući iz nezavidne situacije i stvoriti uvjete za 1.100 zaposlenika, za nastavak proizvodnje dok je Vindija jedan od predvodnika prehrambene industrije. Veseli me da ta dva velika gospodarska subjekta budu i ubuduće pokretači gospodarskog razvoja, ne samo Varaždinske županije već i sjevera Hrvatske, zaključio je premijer Plenković.

Osim aglomeracije Varaždinske Toplice, za koju su danas potpisani ugovori, u tijeku su radovi na aglomeraciji Varaždin vrijedni 855 milijuna kuna. Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković   je rekao da je to samo dio ulaganja kroz projekte aglomeracija na području Varaždinske županije i da je, uz Varaždin i Varaždinske Toplice, u pripremi još pet projekata. Rekao je i kako se na razini cijele Hrvatske pojačava ritam povlačenja sredstva iz EU, ali je i istaknuo problem rasta cijena u građevinskom sektoru čime se povećava iznos za sufinanciranje projekata. Rekao je da će na taj problem uskoro trebati dati odgovor i rješenje.

 Osim što je potpisan ugovor za Aglomeraciju Varaždinske Toplice, grad Varaždin dobio je od države objekt i zemljište koje je dosada bilo u njezinom vlasništvu.  Naime, ministar državne imovine Goran Marić potpisao je s varaždinskim gradonačelnikom Ivanom Čehok  ugovor o darovanju zgrade i zemljišta u Zagrebačkoj ulici  za potrebe proširenja Tehnološkog parka. Riječ je o bivšoj zgradi Varteksa površine 1487 četvornih metara te o pripadajućem zemljištu, odnosno dvorištu od 3631 kvadrata.

 “To su prostori koje je Varteks nekad dao kao dug državi, a to su Varteksov restoran i dio gdje su nekad imali svoja kulturno-umjetnička društva. Riječ je o nekih pet tisuća kvadrata koji su pak nama prijeko potrebni kako bismo mogli proširiti Tehnološki park, pojasnio je Čehok te dodao da je u Tehnološkom parku 30-ak tvrtki s više od 200 zaposlenih mladih inženjera.

  “Dobili smo od Europe bespovratna sredstva za dogradnju, međutim ni ta nam dogradnja nije dovoljna – imamo šest, sedam tvrtki i to većinom vanjskih koje bi ušle u Tehnološki park i zaposlile još 150 mladih inženjera. Dakle, s tim darovanjem mi ćemo praktički u tri mjeseca uspjeti doći do prostora da odmah tim tvrtkama možemo ponuditi da odmah mogu zaposliti radnike, rekao je Čehok. 

 Plenković je za taj projekt rekao da će pridonijeti nastavku razvoja Tehnološkog parka i razvoju ICT sektora  Hrvatske.

 Uz ministra Marića na potpisivanju su bili i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar gospodarstva Darko Horvat, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te ministar uprave Lovro Kuščević.

Premijer obišao vojarnu Puma

Ranije je premijer s ministrima obišao vojarnu u Varaždinu koja nosi ime legendarne 7. gardijske brigade Puma. Prije nepuna dva mjeseca u tu se vojarnu, nakon Vukovara, Sinja i Ploča, vratila Hrvatska vojska.  Izaslanstvo Vlade dočekali su načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov  sa suradnicima. U  spomen-kapelici poginulim i umrlim pripadnicima 7. gardijske brigade Puma  položeni su vijenci i zapaljene svijeće .

Prilikom obilaska vojarne u Varaždinu, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković uz zapovjednika 2. mehanizirane bojne Pume bojnika Zlatka Iživkića, upoznao je predsjednika Vlade s aktivnostima te uvjetima života i rada pripadnika  Puma.

 Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo viđenim  te  uvjetima rada i života pripadnika Hrvatske vojske, naglasivši kako će Vlada nastaviti s kontinuiranim i sustavnim ulaganjem u obranu.

 Načelnik GS-a general  Šundov istaknuo je kako Vlada snažno podržava razvoj i modernizaciju HV-a te shvaća važnost sustavnog ulaganja u obrambeni resor, što je vidljivo u povećanju obrambenog proračuna u prošle dvije godine.

Vojarna 7. gardijske brigade Puma u Varaždinu svečano je otvorena 20. prosinca 2018.  a nasljednici legendarnih Puma u Varaždin su stigli 18. prosinca 2018.iz Našica  hodnjom dugom 184 kilometara.