Potpisan ugovor o ustupanju tvrđave na Prevlaci Općini Konavlama

foto HINA/ Baldo MARUNČIĆ

Ministar državne imovine Goran Marić i načelnik Općine Konavala Božo Lasić potpisali su u utorak u Cavtatu ugovor o ustupanju tvrđave na Prevlaci toj općini, što je preduvjet za realizaciju projekta Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS) za njezinu obnovu te otvaranje muzeja Austro-Ugarske mornarice.

Ministar državne imovine Goran Marić rekao je kako je Prevlaka simbol hrvatske povijesti, prkosa i ponosa.
“Ovim velikim činom za općinu, županiju i državu prekida se stoljetni status Prevlake. Dosad je bila simbol otimanja i nasrtaja, neprijateljstva. Ona je najjužnija točka Hrvatske, gdje su dolazili neprijatelji. Taj se status ovim ugovorom prekida, a Prevlaka postaje točka susreta prijatelja iz općine, županije ili DPDS-a. Ta udruga zna kako čuvati hrvatsku povijest, ali i kako stvarati nove vrijednosti, odnosno kako mijenjati status”, izjavio je ministar Marić.

Najavio je da će se i u krajevima dijelovima Hrvatske potpisivati ugovori o darivanju državne imovine jedinicama lokalne samouprave.

“Dajemo prijateljima tvrđavu na korištenje, da više nikad ne bude točka neprijateljstva, već najjužnija vrata Hrvatske otvorena prema svijetu i svima. Nadam se da će to biti najposjećenija točka u državi. Pomoći ću i osobno da tako bude. Ovime potvrđujemo svoju misiju te nećemo stati. Slijedi potpisivanje ugovora i u svim dijelovima Hrvatske, a već za petnaest dana najavljujem novo potpisivanje ugovora u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji”, istaknuo je Marić.

Načelnik konaovske općine Božo Lasić zahvalio je ministru Mariću što je tim primjerom pokazao da državna administracija itekako može biti učinkovita.
“Od ideje do realizacije nije prošlo više od dva do tri mjeseca. Pritom nije bilo nikakvih imovinsko-pravnih prepreka jer je tvrđava vlasništvo države. Ovo je velika stvar za Konavle, ali i Republiku Hrvatsku, da se tvrđava napokon ne privede bilo kakvoj namjeni, nego da u njoj bude smješten vrlo atraktivan muzej, a da se na krajnjem jugu države s ponosom zavijori hrvatski barjak”, izjavio je Lasić.

Objasnio kako je kao tema muzeja izabrana Austro-Ugarska mornarica budući da su joj pripadali mnogi Konavljani.
“Austro-Ugarska je u to doba bila svojevrsna ujedinjena Europa pa je ovaj muzej najbolje rješenje, kao simbol mira, jer su toj mornarici pripadali svi narodi s ovog područja”, rekao je Lasić.

Saborska zastupnica Sanja Putica istaknula je zadovoljstvo što je konačno završeno dugogodišnje htijenje svih žitelja Konavala i juga Hrvatske da se tvrđava da na upravljanje općini i DPDS-u.
“Vidi se značaj osnivanja Ministarstva državne imovine, zbog te snažne sprege s lokalnom samoupravom. Nema boljeg modela upravljanja od toga da država svoju imovinu prepusti jedinicama lokalne samouprave. Ovo će značiti napredak općine i novu turističku ponudu”, rekla je Putica.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je riječ o velikom danu za općinu i županiju.

“Objekt je bio zapušten i prije Domovinskog rata, a sad će dobiti novi sadržaj. Ministar Marić je srećom često u našoj županiji te ovo nije prvi ovakav ugovor o prepuštanju državne imovine lokalnoj samoupravi jer imamo iskustvo s Lastovom, Pojezerjem, Metkovićem i Dubrovnikom. Ministarstvo je pravilno shvatilo svoju zadaću te je počelo rješavati ono što se nije riješilo desetke godina”, rekao je Dobroslavić i dodao kako je prostornim planom na Prevlaci predviđen turistički sadržaj.ž
(HINA)