Povezite se

Vijesti

Potpisan ugovor o nastavku izgradnje autoceste A5

Objavljeno

-

Ugovor o izgradnji podionice autoceste A5 Most Halasica-Beli Manastir, na međunarodnom prometnom 5C koridoru, vrijedan 443 milijuna kuna bez PDV-a, potpisali su u utorak predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta (HAC) Boris Huzjan i izvođači radova.

U nazočnosti hrvatskog premijera Andreja Plenkovića ugovor kojim se nastavlja izgradnja autoceste na međunarodnom koridoru 5C potpisan je na mostu Drava kod Petrijevaca.

Na natječaj HAC-a pristigla je samo jedna ponuda, poslovne udruge tvrtki “Osijek Koteks” i GP “Krk”, a završetak radova na toj 17,5 kilometara dugoj dionici planira se do sredine 2022. godine .

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako je izgradnja punog profila dionice autoceste na koridoru 5C u duljini od 17,5 kilometara od strateškog značaja za Hrvatsku te Slavoniju i Baranju.

Izrazio je zadovoljstvo što je za taj projekt osigurano zajedničko financiranje Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) te istaknuo da su kvalitetan rad svih resora te kontakti s Upravom EBRD-a pomogli su da se taj projekat realizira u iduće dvije godine.

Zahvalio je županu Ivanu Anušiću što je od početka svoga mandata stavio naglasak na taj projekt, koji je važan za Osječko baranjsku županiju, ali i za povezivanje koridora sjever-jug, budući da koridor 5C povezuje Hrvatsku s Mađarskom i BiH.

“Mislim da će ta investicija pridonijeti gospodarskom rastu u Slavoniji. Ona se uklapa u orijentaciju da ova Vlada kroz projekt “Slavonija, Baranja i Srijem” pruži razvojnu ruku Slavoniji i napravi iskorak koji će omogućiti da se Slavonija razvija jednako brzo kao i drugi krajevi Hrvatske”, poručio je premijer Plenković.

Ministar mora prometa, i infrastrukture Oleg Butković ocijenio je kako je dobro da radovi na koridoru 5C napreduju i u vremenima krize uzrokovane pojavom koronavirusa. To pokazuje, ističe Butković, da Vlada nije odustala od velikih infrastrukturnih projekata, među kojima su nastavak gradnje Pelješkog mosta, Istarskog ipsilona, koridora 5C, ali i velikih željezničkih projekata, ukupne vrijednosti više od 20 milijardi kuna.

Butković ocjenjuje da je današnji ugovor korak ka cilju da Hrvatska najbrže izgradi svoju dionicu 5C koridora, koji se, u punoj duljini od 702 kilometara, proteže od Budimpešte do Ploča. Po njegovim riječima, izgradnja autoceste na koridoru 5C u Hrvatskoj bit će dovršena do kraja 2023. godine.

Podsjetio je kako je bivša SDP-ova Vlada odustala od izgradnje autoceste i tu dionicu htjela izgraditi kao brzu cestu, ali da je sadašnja Vlada promijenila tu odluku, odlučivši izgraditi puni profil autoceste, za što je trebalo osigurati financijsku konstrukciju i preprojektiranje.

Na upit novinara Butković je odbacio je nagađanja da projekt koridora 5C ima veze s predizbornom kampanjom, ocijenivši kako se on priprema već dulje vrijeme, i čim su dobivene sve potrebne dozvole te zatvorena financijska konstrukcija, krenulo se u raspisivanje javnog natječaja i odabir izvođača radova.

Predsjednik Uprave HAC-a Boris Huzjan najavio je kako se projektira gradnja preostalih pet kilometara autoceste od Belog Manastira do mađarske granice, a natječaj za izgradnju bit će raspisan sredinom iduće godine.

Izvijestio je kako je most na Svilaju, koji spaja Hrvatsku i BiH, potpuno završen, pa će završetkom tih radova na koridoru 5C, od Belog Manastira do granice s BIH, biti izgrađeno oko 85 kilometara punog profila autoceste.

Tijekom boravka u Osječko-baranjskoj županiji premijer Plenković sa suradnicima posjetit će baranjsku poljoprivrednu tvrtku “Belje plus”, a na osječkom fakultetu Agrobiotehničkih znanosti o temama iz poljoprivrede razgovarat će predstavnicima poljoprivrednih tvrtki, osječkoga Sveučilišta, Hrvatske agencije za hranu, gospodarske i poljoprivredne komore te udrugama poljoprivrednih proizvođača.

Politika

Glavašević na listi lijevo-zelene koalicije

Published

on

Lijevo-zelena koalicija predvođena platformom Možemo! predstavila je u petak svoje kandidate za 6. izbornu jedinicu među kojima je, kao nezavisni, i Bojan Glavašević, nekadašnji saborski zastupnik SDP-a.

Listu će nositi Danijela Dolenec, a Glavašević će biti na posljednjem, 14. mjestu i vodit će preferencijalnu kampanju. „Ovo su ljudi koji imaju čiste ruke i ideje za 21. stoljeće“, objasnio je Glavašević motive zbog kojih se priključio toj koaliciji.

“Glas za nas neće biti bačen, zajednički možemo osigurati dobar život, dobro upravljanje i dobru budućnost za građane“, poručio je.

Tomislav Tomašević (Možemo!) zadovoljan je što im se Glavašević pridružio. Godinama, kaže, surađuju na različitim temama, pa je izborna suradnja njen prirodni nastavak.

Tomašević navodi kako 6. jedinica ima brojne okolišne probleme, od odlagališta Jakuševac do ponovno aktualiziranih planova o izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori. Tu su i razvojni problemi, loša prometna povezanost nekih gradova, deindustrijalizacija.

Dolenec poziva građane da daju povjerenje zeleno-lijevoj koaliciji, uvjerava da glas za njih neće biti bačen.

Glavnim okosnicama koalicijskog programa navodi zeleno gospodarstvo, dostojanstvene uvjete rada, društvenu jednakost, demokratizaciju i borbu protiv korupcije.

U toj borbi Bojan je dobro pojačanje, pokazao je da se zna oduprijeti desnici i HDZ-u, izdržati pritiske, čak i prijetnje, u političkom djelovanju ne vodi se popularnošću, nego principima, rekla je Dolenec.

Lijevo-zelenu koaliciju čine Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš! i Za grad.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Čudo u Njemačkoj: krava otelila četvorke i preživjela

Published

on

Krava u Njemačkoj otelila je četvorke što je izuzetna rijetkost i izgledi da se to dogodi iznose 1 na 11 milijuna, objasnili su stručnjaci, a čudesno je da su i telići i majka dobrog zdravlja. 

“To je fenomenalno,” rekla je Claudia Kappeler, vlasnica hrabre krave na OPG-a u južnome gradu Bad Waldsee.

“Krava je bila nemirna i kada sam stigla u štalu dva malena telića već su ugledala svjetlost dana”, rekla je Kappeler o događaju koji se zbio u subotu.

Ubrzo je majka krava otelila i treće, pa zatim i četvrto tele i to posve sama, bez pomoći vlasnika farme i veterinara kojeg su hitno pozvali.

Četvero telića dobrog je zdravstvenog stanja iako su na svijet došli 18 dana ranije, a dobro je i njihova majka Gitana. 

Vlasnici, čini se, vole slovo “G” i nisu mnogo razmišljali pa su uz majku koja se zove Gitana i teladi nadjenuli imena s početnim slovom “G”.

Prinove su tako dobili imena: Gina, Georg, Gebhard i Gregor. 

“Izgledi da krava oteli četvorke iznose 1 na 11 milijuna”, objasnila je Ariane Amstutz, glasnogovornica Saveza njemačkih stočara. 

Godine 2018. jedna krava u Njemačkoj također je otelila četvorke na farmi blizu mjesta Radolfzell na Bodenskom jezeru blizu švicarske granice no uginula je nekoliko dana poslije. 

Ucitavanje vijesti

Politika

Osnovana Mladež HSP-a Split – Mladi iz drugih stranaka odlaze, nama mladi svakodnevno dolaze

Published

on

Dana 04.lipnja u prepunim prostorijama Hrvatske stranke prava u Splitu održan je osnivački Zbor mladeži HSP-a Split. Službenim dijelom predsjedavalo je Radno predsjedništvo u sastavu: Hrvoje Marušić dopredsjednik HSP-a i predsjednik splitske Podružnice, Željan Jurlin, predsjednik ŽV-a HSP-a SDŽ te Marijo Popović, predsjednik Središnjeg nadzornog odbora HSP-a koji je ujedno i tajnik ŽV-a HSP-a SDŽ.

Jednoglasnom potporom svih članova Izabrano je vodstvo Mladeži HSP-a Split: predsjednik Jakov Pavić, dopredsjednici Karlo Čondić i Tino Dodig, tajnik Hrvoje Strižić i rizničar Ante Šolić. Za članove Nadzornog odbora izabrani su Jeroslav Glavaš, Luka Ogrebić i Marin Sičić.

Ovom prilikom zahvaljujemo našim dragim mladim kolegama iz Podružnica Trilj i Podstrana koji su nam pružili potporu na osnivačkom zboru Mladeži naše Podružnice.
Dok iz drugih stranaka mladi odlaze, u nas je potpuno drugačija situacija, jer nam mladi svakodnevno dolaze. Sudeći po tome očito je da radimo kvalitetno te smo na ispravnom putu za razliku od mnogih drugih političkih stranaka. Mladi su oni na kojima svako razumno društvo treba graditi svoju budućnost kako bi svoju energiju, znanje i entuzijazam iskoristili za razvoj našeg društva.
Situacija u cijeloj našoj domovini ali konkretno u gradu Splitu jest takva da su mladi prepušteni sami sebi te veliki broj njih odlazi trbuhom za kruhom jer nemaju kvalitetnu priliku za rad i dokazivanje. Stoga želimo upravo kroz mladež HSP-a potaknuti mlade na angažman kako bi se zajedno izborili za bolju poziciju mladih u društvu od one koju trenutno imaju.
Već sada imamo u planu čitav niz akcija i aktivnosti kojima ćemo pokazati da glavni cilj učlanjivanja u političku stranku ne smije biti dobro se uhljebiti već naprotiv da pokušamo stvoriti uvjete da svi mladi u našem gradu imaju jednaku priliku, priopćeno je iz Mladeži HSP-a Split.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije