Potpisan ugovor Aglomeracija Bjelovara vrijedan 257 milijuna kuna

Bjelovar, 01.04.2019 - Potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovor o sufinanciranju projekta Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Bjelovar. Na slici državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak i član Uprave Vodnih usluga Ivan Ivančić. foto HINA/ Igor Kokoruš/ ds

Potpisivanjem ugovora vrijednog 257 milijuna kuna aglomeracije Bjelovar zatvorena je financijska konstrukcija za najveći projekt namijenjen poboljšanju vodnokomunalne infrastrukture na bjelovarskom i području susjedne općine Rovišće.

Ugovor su u ponedjeljak u gradskoj vijećnici u društvu bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg i direktor tvrtke Vodne usluge Ivan Ivančić, a najveći dio novca, 72 posto, odnosno 206 milijuna kuna, osiguran je putem EU fondova.

„Bjelovarsko-bilogorska i susjedna Koprivničko-križevačka županija na hrvatskom su začelju po stupnju priključenosti na sustave javne vodoopskrbe i odvodnje, no današnjim potpisom ta statistika značajno se povećava”, istaknuo je državni tajnik Šiljeg. Što se samih radova tiče, ulagat će se u bjelovarski pročistač otpadnih voda, izgraditi i rekonstruirati 20 kilometara vodoopskrbne mreže te 18,5 kilometara kanalizacijske mreže.

Direktor Hrvatskih voda Đuroković rekao je da je riječ o impresivnom ulaganju koje je rezultat strpljive i brižljive pripreme.

„Hrvatske vode na području Bjelovara godišnje ulažu oko pet milijuna kuna, pa i sami vidite koliki je to nesrazmjer u odnosu na 257 milijuna kuna. Sami nikada ne bismo mogli doći do takvog iznosa”, pojasnio je Đuroković dodavši da će se nakon radova na sustav odvodnje moći priključiti novih 2300 stanovnika, a na vodoopskrbni sustav na području općine Rovišće 3400 stanovnika.