Potpisan sporazum o suradnji između zagrebačkog i mostarskog Sveučilišta i Končar-elektroindustrije

Sporazum o suradnji između zagrebačkog i mostarskog Sveučilišta i tvrtke Končar-elektroindustrija, kojim se omogućuje sudjelovanje doktora znanosti, zaposlenika tvrtke Končar-elektroindustrija u izvođenju nastave na studijima Sveučilišta u Mostaru, potpisan je u petak u maloj vijećnici Sveučilišta u Zagrebu.

Sporazum su u ime svojih institucija potpisali rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić i predsjednik Uprave tvrtke Končar-elektroindustrija Darinko Bago.

Cilj sporazuma je ojačati suradnju između akademske zajednice i gospodarstva budući da su znanost, tehnologija i inovacije pokretači gospodarskoga razvoja zemlje.

Također, aktivnim uključivanjem gospodarstva u rad akademske zajednice pridonijet će se osiguranju uvjeta za kvalitetno obrazovanje u skladu s potrebama tržišta rada. 

Boras je istaknuo kako je jedna od misija Sveučilišta u Zagrebu davanje podrške ostalim sveučilištima, a posebno Sveučilištu u Mostaru, u njihovu razvoju i podizanju kvalitete studijskih programa i istraživačkoga rada.

“Povezivanje sveučilišta s gospodarstvom, pogotovo s onim tvrtkama koji ulažu u istraživanja te u čijem sastavu djeluju znanstveni instituti, pridonosi razvoju društva u cjelini”, rekao je Boras.

Tomić je poručio kako je sporazum od strateške važnosti za podizanje kvalitete nastave i znanstveno istraživačkih aktivnosti na Sveučilištu u Mostaru.

Također, naveo je, izravno pridonosi reformi Sveučilišta koja ide prema uključivanju praktičara u nastavu, ali i oblikovanju postojećih i novih studijskih programa prilagođenih potrebama tržišta.