Potpisan Program suradnje u području kulture između Hrvatske i Rusije

Foto: Ured predsjednice

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek potpisala je u srijedu u Sočiju Program suradnje u području kulture između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije za razdoblje od 2017. do 2019. godine kojim se želi potaknuti suradnja institucija dviju zemalja te stvoriti formalni okvir za poticanje razvoja suradnje i razmjene u područjima kulture i umjetnosti.

Ministrica Obuljen Koržinek u Sočiju boravi kao članica izaslanstva predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.
Kako je priopćeno iz Ministarstva kulture, potpisanim programom suradnje želi se potaknuti suradnja institucija dviju zemalja s područja kulture i umjetnosti u sljedećem trogodišnjem razdoblju te stvoriti formalni okvir kako bi se potaknuo razvoj suradnje i razmjene u područjima kulture, umjetnosti, kulturne baštine, književnosti, izdavaštva, arhiva, kinematografije i medija koje pridonose boljem upoznavanju nacionalnih kultura i uzajamnom zbližavanju dviju zemalja.
Kroz izravnu suradnju između ustanova i udruga te kroz razmjenu stručnjaka, želi se potaknuti bolje razumijevanje i povezanost sudjelovanjem na umjetničkim festivalima i međunarodnim susretima te razmjenom gostovanja glazbenih, kazališnih, baletnih, folklornih i umjetničkih ansambala i solista, dodaje se u priopćenju.
Postoje i mogućnosti da se unaprijedi i suradnja u području muzejske djelatnosti, suvremene likovne umjetnosti, izložbene djelatnosti te izravna razmjena između muzeja kao i između institucija za očuvanje i obnovu spomenika kulture i arhivskih ustanova kao i organizacija koje
se bave izdavaštvom i distribucijom publikacija.
Sporazum govori i o suradnji dviju strana kod prevođenja književnih djela i njihova objavljivanja kao i uzajamno prevođenje djela suvremenih pisaca.
Kako ističu iz Ministarstva, osim dobre i sadržajne bilateralne suradnje dviju zemalja koja će se odvijati kroz direktne kontakte kulturnih institucija i umjetnika koji djeluju u Hrvatskoj i Rusiji,
suradnja se odvija i u okviru međunarodnih platformi, a izdvajaju onu stručnjaka i autora u Forumu slavenskih kultura.
Forum slavenskih kultura kao međunarodna zaklada osnovan je 29. lipnja 2004. godine u Ljubljani, podsjećaju iz Ministarstva.
Zajednički je cilj zemalja članica (Bjelorusija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, RF, Slovenija, Slovačka, Srbija i Ukrajina, a Poljska i Češka imaju status promatrača) očuvanje kulturnih vrijednosti i tradicija slavenskih zemalja, bolja razmjena informacija i znanja te njihovo izravno širenje u javnosti, osobito u području jezika, kulture, obrazovanja i komunikacija, provođenje zajedničkih programa, promicanje međusobne suradnje te suradnje s trećim zemljama.

Hina