Potpisan Program obrazovne i znanstvene suradnje između Hrvatske i Bugarske

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i bugarski ministar obrazovanja i znanosti Krasimir Valchev potpisali su u ponedjeljak Program suradnje u područjima znanosti i obrazovanja za razdoblje 2018. -2021., koji definira razmjenu stručnjaka u područjima bugarskog i hrvatskog jezika, razmjenu studenata te koji će pojačati znanstvenu suradnju u okviru europskih programa znanosti i istraživanja.

“Ovaj sporazum je važan jer pokriva razdoblje od sljedeće četiri godine, obuhvaćene su stipendije za studente, suradnja u smislu učenja bugarskog, odnosno hrvatskog jezika u dvije zemlje, razmjena lektora, opremanje lektorata, ali i programi znanstvenih projekata koji su nam važni za jednu i drugu stranu. Predviđena je znanstvena suradnja, suradnja visokih učilišta, ali i jednako tako za strukovno obrazovanje”, kazala je ministrica Divjak nakon potpisivanja sporazuma.

Istaknula je da je u području visokog obrazovanja s bugarskim ministrom razgovarala o tome kako visoko obrazovanje učiniti relevantnim tako da odgovara na buduće potrebe tržišta rada. “Podijelili smo svoja iskustva u pripremi novih programskih ugovora koji bi za naša visoka učilišta trebali vrijediti slijedeće četiri godine. S jedne strane smo naglasak stavili na profiliranje visokih učilišta, a s druge strane da to budu programi relevantni za tržište”, dodala je.

Ocijenila je da Bugarska i Hrvatska imaju dosta sličnih tema, ideja i stajališta, a jedno od tih stajališta je uključivanje naših učilišta u europske mreže gdje, kaže, inzistiraju da te mreže koje se financiraju iz europskih novaca ne budu isključivo elitni klub za one koji već imaju i dobro su opremljeni, već da daju i šire mogućnosti za naša sveučilišta, ako se pokazuje taj potencijal za razvoj.

Divjak je kazala i da su ona i bugarski ministar razgovarali o tome kako surađivati s obzirom da Bugarska sada predsjeda EU-om dok Hrvatsku to čeka 2020.

Naglasila je i da su razgovarali o tome kako spriječiti odljev mozgova, odnosno kako učiniti da imamo tzv. cirkulaciju mozgova, odnosno da se naši znanstvenici koji provedu određeni period u drugim državama i sveučilištima vraćaju i da imamo dolaznu mobilnost. “Imamo slična razmišljanja i što se tih tema tiče dajemo podršku bugarskoj strani u ovom predsjedanju, a isto tako ćemo razgovarati kako bismo dobili njihovu podršku vezano uz teme koje su zajedničke i važne za europsku dimenziju kada mi predsjedamo”, kazala je Divjak.

Divjak nije konkretno željela komentirati potporu predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović referendumskoj inicijativi Narod odlučuje. Grabar-Kitarović u subotu je poručila da volju naroda treba poštovati, referendumske inicijative nije potpisala, no neki njezini savjetnici jesu.

“Nisam potpisala ove referendumske inicijative. Naravno da se treba poštivati ono što je Ustavom zajamčeno, s jedne strane manjinska prava, a s druge strane treba uzeti u obzir da oni koji su za to zaduženi trebaju odlučiti kako i zašto i da li se uopće takvim inicijativama treba pristupiti”, kazala je Divjak.

Upitana što poručuje profesorima kako da se othrvaju poplavi petica, kazala je da tu temu treba staviti u kontekst reformskih promjena.

“To su promjene gdje mi inzistiramo da ocjenjivanje i vrednovanje bude vezano za ishode učenja i da se jasno vidi što je trebalo naučiti i što učenik treba isporučiti i na koji način i da se to onda povezuje, s jedne strane sadržaj i ishodi učenja s metodama poučavanja i na kraju metodama vrednovanja, a ocjena je onda samo odraz takvog stanja. To je jedini pravi put, sve ostalo su improvizacije”, poručila je.

Ministar obrazovanja i znanosti Republike Bugarske Krasimir Valchev zahvalio je ministrici Divjak što je zajedno s njima radila na ostvarivanju potpisivanja ovog sporazuma o suradnji te na ukazanom povjerenju. “Imamo zajedničke izazove i pozicije po nekim pitanjima i kulturno smo povezani”, naglasio je.