Potpisan memorandum o uspostavi partnerstva za naukovanje

FaH

Predstavnici Agencije za strukovno obrazovanje, četiri ministarstava i gospodarske i obrtničke komore potpisali su u ponedjeljak memorandum o razumijevanju o uspostavi partnerstva za naukovanje u Hrvatskoj, čiji je cilj unaprijediti zakonodavni okvir u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, pružiti mu financijsku podršku i promovirati ga.

Memorandum su potpisali potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, ministar turizma Gari Cappelli, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje Mile Živčić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Barilović i predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec.

Potpisnici su naglasili važnost stalne povezanosti obrazovnog sektora s potrebama tržišta rada te istaknuli kako je cilj memoranduma unaprijediti zakonodavni okvir u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, pružiti financijsku podršku, promovirati strukovno obrazovanje itd.

Dalić je kazala kako će memorandum doprinijeti intenziviranju i promociji strukovnog obrazovanja te položaja strukovnih zanimanja u društvu. Navela je i da suradnja svih institucija potpisnica memoranduma već traje, a jedan od rezultata te suradnje su izmjene i dopuna zakona o strukovnom obrazovanju, koji pokušava popraviti i ponovo oživjeti pokidane veze između gospodarstva i sustava obrazovanja.

“Taj put još nije u potpunosti dovršen, potrebno je poduzeti još niz mjera, ali upravo strukovno obrazovanje, obrazovanje za obrtništvo je segmet obrazovnog sustava gdje su sačuvani elementi dualnog obrazovanja i sigurno sadrži značajna iskustva koja se mogu prenijeti i u druge segmente obrazovanja”, kazala je Dalić.

Uskoro izmjene i dopune zakona o obrtu
Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, najavila je, priprema izmjene i dopune zakona o obrtu, za koje očekuje da će biti u zakonodavnoj proceduri u drugom kvartalu ove godine. Njime će se nastaviti vraćanje praksi koje je ocijenila dobrima, a koje su se u jednom trenutku napustile, poput polaganja pomoćničkih ispita i nadzora nad provođenjem strukovne nastave.

Dalić je podsjetila i kako Ministarstvo provodi niz programa kojima se podupiru učenici i mentori pa je tako u ovom trenutku u postupku ocjena prijava za stipendiranje obrtničkih zanimanja. Ove godine očekuje se da će se dodijeliti 2.400 stipendija za obrtnička zanimanja, za koje bi isplata prvog dijela trebala početi sredinom veljače, kazala je Dalić te dodala kako se očekuje da će ova godina biti rekordna po broju dodijeljenih stipendija.

Na raspolaganju je i pet milijuna kuna za sufinanciranje mentora, dodala je.