Potpisan dodatak kolektivnom ugovoru s javnim službama

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović potpisao je u petak dodatak dva temeljnom kolektivnom ugovoru sa sindikatima zaposlenih u javnim službama, naglasivši da su pronašli kompromisno rješenje i pokazali empatiju za sve ostale sektore gospodarstva.

“Potpisali smo dodatak dva temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe, onako kako smo se na prethodnom sastanku dogovorili, s odgodom povećanja plaća od dva puta po dva posto od 1. lipnja i 1. listopada”, rekao je ministar Aladrović.

Pohvalio je sindikate koji su sudjelovali u pregovorima, naglasivši kako su pronašli kompromisno rješenje.

“Pokazali su sklonosti i empatiju za ostale sektore u našem gospodarstvu odričući se do kraja godine povećanja plaća. Ovo je jedna dobra društvena poruka, i nešto što jamči sigurne i kvalitetne pregovore kasnije kada se formira neka nova Vlada”, kazao je Aladrović.

Aladroviću slijedi sastanak s državnim službenicima i namještenicima, a s kojima je uvjeren da će potpisati “identično rješenje” kakvo su pronašli i za djelatnike javnog sektora. “Nadam se da ćemo to danas završiti i postići dogovor”, dodao je.

“Ovaj potpis ugovora jamči određena prava i sigurnost na određeno vrijeme za obje strane, što će nam donijeti budućnost to ćemo vidjeti”, smatra Aladrović.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem složila se s ministrom Aladrovićem da su sve strane postupile odgovorno te da su složili dobru platformu za buduće pregovore.

“Svaka Vlada koja dođe svjesna je da smo ovaj kolektivni ugovor potpisali u izmijenjenim gospodarskim okolnostima i da smo složili osigurač za svoja materijalna prava. I na jesen, ukoliko će biti i lošija gospodarska situacija, i ovisno o Vladi, sindikati su osigurali svoja prava. Bilo kakvo raskidanje kolektivnih ugovora na jesen bilo bi pravno nasilje Vlade”, ustvrdila je Šprem.

Naglasila je da su sindikati zaposlenih u obrazovanju osigurali da na snazi ostane “sve što su krvavo izborili” najduljim štrajkom u hrvatskoj povijesti.

(Hina)