Potpisan Darovni ugovor između Ministarstva vanjskih poslova Češke i Saveza Čeha u RH

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić danas je nazočila potpisivanju Darovnog ugovora između MVP Češke i Saveza Čeha u RH o donaciji u iznosu od 300 tisuća eura za projekt dogradnje Češke osnovne škole J. A. Komenskog u Daruvaru.

Ministrica je pozdravila ovu gestu, kojom se Vlada Češke Republike pridružila Vladi Republike Hrvatske u realizaciji projekta za koji je do sada hrvatska strana izdvojila oko 1,2 milijuna kn. Njegovo okončanje i stavljanje u funkciju će zasigurno značajno pridonijeti daljnjem unapređenju položaja češke nacionalne manjine u Hrvatskoj kroz obrazovanje mladih generacija što je najbolje jamstvo dugoročnog očuvanja jezika, identiteta i baštine svake manjine pa tako i češke manjine u Republici Hrvatskoj.

Vlada Republike Hrvatske drži iznimno značajnim zaštitu prava nacionalnih manjina i unaprjeđenje njihovog statusa, a jedan od vanjskopolitičkih prioriteta ove vlade je zaštita prava pripadnika hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske, što svakako uključuje i pripadnike hrvatske manjine u Češkoj Republici. Prema službenim podacima, u Češkoj živi oko 1500 pripadnika autohtone nacionalne hrvatske manjine, koji su kroz povijest uglavnom raseljavali, iz svoje autohtone postojbine u Južnoj Moravskoj, diljem Češke. Unaprjeđenje njihovog statusa trajni je zadatak hrvatske vanjske politike.

Posljednjih godina i Češka poklanja posebnu pozornost hrvatskoj manjini, također i kroz financijsku potporu pa je tako u 2015.g. hrvatskoj manjini u Češkoj donirala 600 tisuća eura za obnovu i dogradnju Hrvatskog kulturnog centra u Jevišovki. Takvom donacijom se pridružila naporima Vlade Republike Hrvatske i njezinoj inicijalnoj donaciji od 120 tisuća eura. Vlada Republike Hrvatske smatra kako je ovaj projekt od prioritetnog značaja jer bi mogao uvelike doprinijeti revitalizaciji položaja hrvatske manjine u Češkoj.

Naglašavajući kako su Hrvati u Češkoj i Česi u Hrvatskoj najsnažniji most dugoročne suradnje dviju prijateljskih i partnerskih država, ministrica je podržala mogućnost sklapanja bilateralnih sporazuma između dviju vlada, kojima bi se na projektnoj osnovi koordinirali napori radi što učinkovitijeg pružanja potpore manjinskim projektima.