Poslovno restrukturiranje Agrokora donosi zatvaranje stotinjak poslovnica

Jučer je istekao rok do kada su se trebali znati detalji o 480 milijuna eura novog kredita za Agrokor. Neizvjesno je hoće li u tome sudjelovati i ruske banke, ili će na kraju cijeli iznos pokriti američki fond Knighthead i Zagrebačka banka.

Uz financijsko, provodit će se i poslovno restrukturiranje, koje za početak donosi zatvaranje dijela Konzumovih poslovnica.

Na početku restrukturiranja planira se zatvoriti i do 100 od ukupno 700 Konzumovih prodavaonica. Većina će radnika biti raspoređena u druge trgovine, no u sindikatu su svjesni da bi moglo biti i viška zaposlenih.

Ako bude nekakvih viškova da ne budu svi baš raspoređeni, mi ćemo se tu onda naravno brinuti da ti radnici budu zbrinuti u skladu s kolektivnim ugovorom, kaže Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske.

A to bi značilo otpremninu u visini polovine neto plaće za svaku godinu staža. Smanjenje broja trgovina u ovom je trenutku, smatra Drago Munjiza, logična poslovna odluka: Imamo tri razloga – jedan je općenito strategija da se ide samo na profitabilne dućane, drugo je izostanak rasta koji je evidentan, i treći je neplaćanje najma.

Konzumu treba jak strateški partner koji će mu povratiti investicijski potencijal te omogućiti da zadrži kupce. Konzum bi, kaže Munjiza, sezonu izdržao i bez novog kredita, ali vjeruje da će se, unatoč kašnjenju, dugo iščekivani kredit ipak realizirati.

Dosad je, kaže Munjiza, izbjegnuta stihija, sačuvana proizvodnja i zaposlenost, no još je mnogo toga nepoznato – od odluke hoće li se Agrokor prodavati kao cjelina ili u dijelovima, koliki su ukupni dugovi i imovina, pa sve do toga koliki će dio duga dobavljači i vjerovnici morati otpisati.