Posljednji dan boravka Predsjednice u Ličko-senjskoj županiji

Posljednjeg dana boravka u Ličko-senjskoj županiji, predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, u pratnji načelnika Glavnog stožera generala zbora Mirka Šundova posjetila je vojarnu “Eugen Kvaternik” u Gospiću.

Predsjednica je položila vijenac i zapalila svijeću kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima 9. gardijske brigade “Vukovi” u Domovinskom ratu te je razgledala stalnu izložbu fotografija ratnog puta 9. gardijske brigade postavljene u prostorima vojarne.

Predsjednici i vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga predstavljena je brigada, njezin ustroj i misija, te angažman brigade u međunarodnim vojnim misijama i operacijama. Posebno je istaknuto sudjelovanje pripadnika brigade u protupožarnim namjenskim organiziranim snagama koje su sudjelovale u gašenju požara tijekom ovogodišnje protupožarne sezone te su joj predstavljeni život i rad vojnika u gospićkoj vojarni.

Nakon sastanka, Predsjednica je obišla kapacitete za smještaj, rad i obuku vojarne te se susrela s pripadnicima protupožarnih namjenski organiziranih snaga i sudionicima gašenja ovogodišnjih velikih požara, ujedno pripadnicima 1. motorizirane brigade “Vukovi”. Prisustvovala je i pokaznoj vježbi “Reakcija na zasjedu u urbanom području”, koju su izveli pripadnici zaštitnog voda iz sastava 1. HRVCON-a UN inženjerijske satnije.

Na kraju posjeta, predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga obratila se vojnicima, dočasnicima i časnicima te je kazala kako joj je čast što može biti ovdje s nasljednicima legendarne 9. gardijske brigade. Zahvalila im je što su odabrali častan vojnički poziv, što u svim međunarodnim aktivnostima na dostojan način predstavljaju Republiku Hrvatsku i njezine Oružane snage, a posebno je naglasila veliki doprinos naših pripadnika u gašenju požara.

U nastavku posjeta Ličko-senjskoj županiji predsjednica Grabar-Kitarović susrela se u Pećinskom parku Grabovača sa šefovima diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranim u Republici Hrvatskoj u sklopu projekta „Osjeti Hrvatsku“. Uoči susreta s Predsjednicom Republike šefovi diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranim u Republici Hrvatskoj, u Smiljanu su posjetili Memorijalni centar Nikola Tesla, u Velikom Žitniku obišli su Spomen dom dr. Ante Starčevića te u Prvan Selu obiteljsko gospodarstvo Ivana Vlainića.