Posljednje zbogom bivšem američkom predsjedniku Georgeu H. W. Bushu

AppleMark/Hina

Bivšem američkom predsjedniku Georgeu H. W. Bushu upućen je u četvrtak ujutro posljednji pozdrav na vjerskom obredu održanom u Teksasu prije nego je tijekom poslijepodneva pokopan uz suprugu Barbaru s kojom je živio više od 70 godina i kćerkicu.

Obitelj i prijatelji su se tijekom jutra okupili na posljednjem obredu u episkopalnoj crkvi svetog Martina u Houstonu u koju je obitelj Bush desetljećima dolazila.

Njegov bivši državni tajnik James Baker s kojim je bio veoma blizak, održao je dirljiv govor u kojemu nije nedostajalo ni humora, na tragu govora koji su dan ranije održani u katedrali u Washingtonu.

“Imao je hrabrost ratnika. No kada je bio potreban oprez, uvijek je pokazivao veliku odvažnost mirotvorca”, rekao je bivši američki državni tajnik.

Glasom koji su gdjekad prekidale suze, Baker je govorio i o Bushovoj osobnosti, istaknuvši njegovu “beskrajnu ljubaznost”.

Zatim je lijes s tijelom 41. američkog predsjednika ukrcan u vlak koji je vukla lokomotiva u bojama predsjedničkog zrakoplova Air Force Onea, na kojoj je bilo ispisano njegovo ime.

Nakon putovanja željeznicom, lijes će se oko 16.15 sati (23.15 sati po srednjoeuropskom vremenu) automobilom dovesti u Dallas gdje je predsjednička knjižnica Georgea Busha. Ondje će biti pokopan uz suprugu Barbaru i kćerkicu Robin koja je umrla od leukemije kada su joj bile 3 godine.

“U našoj tuzi možemo se smiješiti”, rekao je u srijedu George W. Bush brišući suze, “jer znamo da grli Robin i opet mamu drži za ruku”. (H)