Posljedni ispraćaj poručnika Luke Jagatića

Posljednji ispraćaj pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poručnika Luke Jagatića, učenika-letača koji je tragično preminuo u nesreći pada školskog vojnog aviona ZLIN-242L, održan je uz najviše vojne počasti u srijedu, 13. svibnja 2020. na groblju u Rakovcu.

Od Luke su se oprostili njegova obitelj, kolege i prijatelji, izaslanici predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH predstojnik Ureda predsjednika RH Orsat Miljenić i savjetnik Predsjednika RH za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj i pripadnici Hrvatske vojske.

Svečani ispraćaj započeo je počasnom stražom pripadnika Počasno-zaštitne bojne.

Obred je predvodio vojni ordinarij monsinjor Jure Bogdan.

Zapovjednik počasnog postroja predao je zastavu Republike Hrvatske majci preminulog pripadnika.

Republika Hrvatska i Hrvatska vojska od Luke su se oprostile uz počasnu paljbu postrojbe Hrvatske vojske, a akrobatska skupina “Krila Oluje” njemu u spomen izvela je prelet zrakoplovima Pilatus HRZ-a.

U ime svih kolega, posljednji pozdrav Luki uputio je učenik letač Bruno Bulum: “Jago naš predragi…želimo ti mirno plavo hrvatsko nebo koje si toliko volio. Leti sada beskrajnim prostranstvima i pazi na nas. Čuvaj nas sve i brini se za nas kao što si to činio i ovdje”.

Na obredu je izvođenjem svečanih skladbi sudjelovala i Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”.

U župnoj crkvi Rakovec služena je misa zadušnica.