Posljedice “Putinovog rata”: Ruska invazija zaustavila izvoz žitarica iz Ukrajine

Ruska invazija na Ukrajinu i blokada crnomorskih luka gotovo je zaustavila ukrajinski izvoz žitarica, o kojemu u velikoj mjeri ovise mnoge zemlje, piše u srijedu ukrajinska novinska agencija Ukrinform.

Agencija ističe upozorenje američkog State Departmenta prema kojem oko 30 posto svjetskog izvoza pšenice u normalnim okolnostima dolazi iz regije Crnog mora, kao i 20 posto kukuruza i 75 posto suncokretovog ulja.

Međutim, kako se navodi, Rusija je bombardirala najmanje tri civilna broda koji su prevozili robu iz crnomorskih luka diljem svijeta, uključujući jedan koji je unajmila poljoprivredna tvrtka.

Stoga se posljedice “Putinovog rata” osjećaju daleko izvan granica Ukrajine i imaju izravan utjecaj na globalnu sigurnost hrane, piše Ukrinform.

Prema američkim izvorima, ruska mornarica blokira pristup ukrajinskim lukama čime se zapravo prekida izvoz žitarica, a trenutno su 94 broda s hranom spriječena u ulasku u Sredozemno more. Stoga mnogi brodari oklijevaju slati svoje brodove u Crno more, čak i u ruske luke.

Kako je izvijestio Ukrinform, prema Human Rights Watchu, ruska invazija na Ukrajinu pogoršala je prehrambenu situaciju na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi. Konkretno, Libanon osigurava 80 posto potreba za pšenicom iz Ukrajine; Egipat kupuje pšenicu kao i velike količine biljnog ulja; Libija uvozi više od 40 posto pšenice za svoje potrebe iz Ukrajine, a Jemen najmanje 27 posto.

Osim toga, sjeverozapadne sirijske vlasti opskrbljuju regiju pšenicom i brašnom kupljenim preko Turske, ali ona također uvozi 90 posto pšenice iz Ukrajine.

Rusija je u utorak optužena pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda da je izazvala “globalnu krizu hrane” i da je dovela ljude u opasnost od “gladi” počevši rat u Ukrajini, koja je žitnica Europe.

“Odgovornost za vođenje rata u Ukrajini – i za učinke rata na globalnu sigurnost hrane – jedino je na Rusiji i na predsjedniku Putinu”, rekla je rekla je zamjenica američkog državnog tajnika Wendy Sherman na sastanku Vijeća sigurnosti posvećenom humanitarnoj situaciji u Ukrajini.

Francuski veleposlanik u UN-u Nicolas de Riviere, istaknuo je da se “ruskom agresijom protiv Ukrajine povećala opasnost od gladi širom svijeta” i da će najprije biti pogođeno stanovništvo zemalja u razvoju.

“Rusija će nas nedvojbeno nastojati uvjeriti da upravo sankcije protiv nje stvaraju neravnotežu u svjetskoj sigurnosnoj situaciji za hranu”, dodao je de Riviere.

Moskovski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebencia doista je rekao da su potencijalne turbulencije na globalnom tržištu hrane zapravo uzrokovane “neobuzdanom histerijom sankcija koju je Zapad pokrenuo protiv Rusije”.