Posljedice potresa – najnovije informacije

Tlo na Banovini ne prestaje se tresti, iza stanovnika još je jedna hladna i neizvjesna noć. Sinoć je u 22.29 zabilježen je potres magnitude 4,5 prema Richteru.

Raščišćavaju se ruševine, na terenu su i dalje dežurne službe, radi se na organizaciji smještaja. Dosad je prijavljeno više od 30 tisuća oštećenih stambenih objekata. Pregledano ih je oko 13 tisuća, od kojih je zasad neuporabljivo ili privremeno neuporabljivo njih gotovo 5300.

Na potresom pogođenom području trenutačno je oko 560 različitih objekata za privremeno zbrinjavanje. Potrebno ih je 1500. Jučer su iz Turske stigle 64 kućice od 200 koliko ih je najavljeno. Od sutra se uvodi i novi sustav prehrane na tom području.

Najveća rupa u tlu u selu Mečenčanima, nastala nakon potresa, i dalje se širi premda je već sada široka dvadesetak metara i duboka najmanje pet. Takvih je rupa između Petrinje i Hrvatske Kostajnice prijavljeno tridesetak, a neke su u neposrednoj blizini kuća. Stručnjaci tek trebaju odlučiti mogu li se uopće takve rupe sanirati.