Povezite se

Politika

Posjet zamjenika ministra za izvanredne situacije NR Kine Fu Jianhua Republici Hrvatskoj

Objavljeno

-

U Ministarstvu unutarnjih poslova, ministar Davor Božinović sastao se sa zamjenikom ministra za izvanredne situacije NR Kine Fu Jianhuom.

  Sastanku je prisustvovala državna tajnica za europske i međunarodne poslove Terezija Gras, veleposlanik Republike Hrvatske u NR Kini Nj.E. Dario Mihelin, pomoćnik ministra i ravnatelj civilne zaštite u Ministarstvu unutarnjih poslova dr. sc. Damir Trut te, upravitelj i vlasnike tvrtke DOK-ING Vjekoslav Majetić kao i ostali suradnici te članovi izaslanstva iz NR Kine.

Sastanak je održan s ciljem proširenja i produbljenja već uspješne suradnje na raznim područjima između Republike Hrvatske i NR Kine. Ministar Božinović je prilikom pozdravljanja članova izaslanstva NR Kine na čelu sa zamjenikom Fu Jihanhuom, izrazio veliko zadovoljstvo povodom njihova dolaska te iskazanog interesa za suradnju između dviju zemalja i u ovom području. Sastanku je prethodio sastanak s ministrom javne sigurnosti  NR Kine Zhao Kezhija s kojim je ministar Božinović razgovarao i o komponenti civilne zaštite. Republika Hrvatska i NR Kina već imaju uspješnu suradnju koja je sveobuhvatna u mnogim područjima, istaknuo je ministar, a cijeli zamah je započeo bilateralnim posjetom i sudjelovanjem na Forumu Kina +17 predsjednika Vlade NR Kine Li Keqiana.

Na današnjem sastanku raspravljali u o pitanjima od zajedničkog interesa s obzirom da se oba ministarstva bave sličnim nadležnostima kada je u pitanju civilna zaštita. Ministar Božinović je načelno upoznao izaslanstvo NR Kine na čelu sa zamjenikom ministra za izvanredne situacije Fu Jianhuom, sa organizacijom aktivnosti za zaštitu i spašavanje u Republici Hrvatskoj, nakon čega je zamjenik ministra za izvanredne situacije NR Kine Fu Jinahao predstavio svoje izaslanstvo, ali i izrazio zadovoljstvo zbog posjeta Republici Hrvatskoj te daljnjeg razvijanja suradnje. 

Među najvažnijim temama istaknuta su pitanja prevencije i sprečavanja, odnosno odgovora na krizne situacije. Zamjenik ministra za izvanredne situacije NR Kine Fu Jinhao je rekao kako je u Kini prošle godine u ožujku osnovano Ministarstvo koje je preuzelo odgovornost od 11 ministarstva i koje je nadležno za zaštitu i spašavanje te dodao kako u ovom kontekstu i u ovom području naša dva ministarstva imaju istu funkciju s ciljem daljnjeg razvijanja suradnje. Ministar Božinović je istaknuo kako vatrogastvo u Hrvatskoj traje kao neprekidna organizirana djelatnost više od 150 godine, uz prisutnost drugih službi za zaštitu i spašavanje kao što su Hrvatska gorska služba spašavanja, Hitna medicinska pomoć i hrvatski Crveni križ, koji čine cjelokupni sustav civilne zaštite.

Također, razvijeno je i područje razminiranja što je posljedica rata 90-ih, uslijed čega su velika prostranstva u Hrvatskoj ostala minski kontaminirana. Ministar je naglasio: „Ponosni smo na naše uspjehe u tom području i na činjenicu da smo bitno smanjili površine minski kontaminiranog prostora odnosno područja u Hrvatskoj.“ Kao glavne komponente našeg uspjeha istaknuo je inovativnost, originalnost i pronalazak rješenja koje druge zemlje nisu razvijale. Naš je sustav prepoznatljiv i u međunarodnim razmjerima te su naši stručnjaci traženi od Kolumbije do Sirije, dodao je ministar. Aktivnosti hrvatskih stručnjaka usmjereni su primarno na edukaciju stručnjaka u zemljama koje su zainteresirane za prijenos hrvatskog znanja i iskustva.

Naš pristup se temelji na dva načela, a to su organizacijski i inovativni. Organizacijski se odnosi na to smo baš kao što je ustrojeno novo Ministarstvo za zaštitu i spašavanje u NR Kini i u Hrvatskoj proveli preustroj s ciljem objedinjavanja svih agencija koje se bave poslovima zaštite i spašavanja na razini Vlade odnosno Ministarstva unutarnjih poslova. Ministar Božinović je također naglasio kako politika zaštite i spašavanja postaje „sve vidljivija europska politika, odnosno politika na razini Europske unije.“ Hrvatska na razini Europske unije je prepoznata kao jedna od članica koja može dati novi značajan doprinos ovom području. Cilj je dakle, zajedno sa ostalim članicama Europske unije uspostaviti rezervne snage na razini Unije (rescEU) koje se mogu aktivirati za odgovor na katastrofe velikih razmjera kad su nacionalni kapaciteti pojedinih članica preopterećeni. Kapaciteti rescEU-a uspostavit će se gašenje šumskih požara, za hitni medicinski odgovor i za suočavanje s kemijskim, biološkim, nuklearnim i radiološkim incidentima. Upravo je u tijeku uspostava rezervnih zračnih kapaciteta za gašenje šumskih požara kako bi se osigurala pripravnost Europske unije za ovogodišnju sezonu šumskih požara te će Hrvatska povodom toga ovoga tjedna s povjerenikom Europske unije za civilnu zaštitu i upravljanje krizama potpisivati odgovarajući sporazum. Tehnologija je u funkciji praćenja zahtjeva u tom području a hrvatska tvrtka DOK-ING ostvarila je značajna postignuća kada je riječ o automatizaciji, i to od razminiranja do gašenja požara. 

Zamjenik ministra za izvanredne situacije NR Kine Fu Jianhao je istaknuo kako je Kina jedna od zemalja koja ima najviše prirodnih nesreća, osobito požara te je velika odgovornost novog Ministarstva upravo prevencija požara i ostalih katastrofa. Izrazio je interes za suradnju s Hrvatskom u ovom području, predložio potpisivanje odgovarajućeg Memoranduma o razumijevanju te s se založio da suradnja u prevenciji požara, poplava i razminiranja bude obuhvaćeno i u odgovarajućim dokumentima unutar inicijative Kina+17. Sljedeća konferencija ministara Kina+17 održat će se u Pekingu te je pozvao i ministra Božinovića da sudjeluje na tom sastanku, koji je potvrdio da nastavno na poziv ministra javne sigurnosti Zhao Kezhija ove godine namjerava posjetiti Kinu. Kao odgovorna osoba s kineske strane za pripremu Memoranduma o razumijevanju kojim bi se formalizirala suradnja Hrvatske i Kine u ovom području s kineske je strane imenovan glavni direktor Uprave za međunarodnu suradnju i spašavanje g. Liu Weimin, dok je s hrvatske strane kao odgovorna osoba imenovana državna tajnica za europske i međunarodne poslove Terezija Gras uz podršku veleposlanika RH u NR Kini g. Daria Mihelina.

Ministar je još jednom izrazio zadovoljstvom posjetom te istaknuo da je suradnja između Republike Hrvatske i NR Kine sveobuhvatna u mnogim područjima i da dinamika odnosa pokazuje novi „duh suradnje“ između RH i NR Kine. Cilj današnjeg sastanka je produbiti i proširiti suradnju u ovom osobito zahtjevnom području koje je u Hrvatskoj i na razini Unije dobro razvijeno.

Zamjenik ministra za izvanredne situacije NR Kine Fu Jianhao zahvalio se ministru Božinoviću na gostoprimstvu te izrazio zadovoljstvom dinamikom odnosa i suradnje između  Kine i Hrvatske. Dodao je kako su obje strane spremne zajedničkim naporima produbiti suradnju u ovom zahtjevom području s ciljem poboljšanja vlastitih mogućnosti i razvijanjem zajedničkih mehanizama. Obje strane su složne u tome da će se suradnja i dalje odvijati po svim linijama zajedničkog rada s ciljem razmjene iskustava i dobre prakse, ali i s ciljem zaštite života i imovine. 

U sklopu posjeta Zagrebu, zamjenik ministra za izvanredne situacije NR Kine Fu Jianhao je sa svojim izaslanstvom posjetio i Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a gdje ih je dočekao pomoćnik ministra dr. sc. Damir Trut te ih upoznao s novoustrojenim Ravnateljstvom u kojeg su od 1. siječnja ove godine integrirani Ured za razminiranje Vlade Republike Hrvatske, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Državni zavod za nuklearnu i radiološku sigurnost, Agencija za eksplozivne atmosfere i Hrvatski centar za razminiranje, jačajući na taj način otpornost, sustav prevencije i odgovora na katastrofe. Na kraju svog posjeta kineska delegacija je obišla Županijski centar 112 Zagreb i Operativni centar civilne zaštite. Zamjenik ministra za izvanredne situacije NR Kine Fu Jianhuo izrazio je zadovoljstvo i zahvalu na posjetu koji je označio dobrim početkom suradnje i razmjene iskustava u ovom području između Hrvatske i NR Kine. D.Prša/MUP

Politika

HNS-ovci neće podržati ni jednog predsjedničkog kandidata

Published

on

Danas su odlučili da Hrvatska narodna stranka (HNS) ipak neće podržati niti jednog kandidata za predsjedničke izbore, a neće istaknuti ni svojeg kandidata, unatoč tome što je predsjednik stranke Ivan Vrdoljak ranije izjavljivao da bi njegov izbor bio Zoran Milanović, kandidat SDP-a.

Hrvatska narodna stranka (HNS) ipak neće podržati niti jednog kandidata za predsjedničke izbore, a neće istaknuti ni svojeg kandidata, unatoč tome što je predsjednik stranke Ivan Vrdoljak ranije izjavljivao da bi njegov izbor bio Zoran Milanović, kandidat SDP-a.

Odlučio je tako Središnji odbor stranke, održan danas u Zagrebu, a poruka vodstva stranke je da njihovi članovi obavezno izađu na predsjedničke izbore i glasuju prema savjesti, ali ne za kandidate ljevice, desnice, populiste i ekstremiste.

Također, HNS će, poručuju, pokrenuti inicijativu da se ubuduće predsjednik Republike bira u Hrvatskome saboru, a ne glasovima birača na neposrednim izborima, piše Jutarnji list

“Smatramo da treba dodatno jačati parlamentarnu demokraciju u Hrvatskoj i zato ćemo pokrenuti inicijativu s ustavnim i pravnim stručnjacima da se predsjednik države bira u Hrvatskome saboru”, poručio je Vrdoljak, naglasivši kako se protive svakom povećanju ovlasti predsjednika države, koje zaziva Miroslav Škoro.

Vrdoljak je pojasnio i zašto su se odlučili ne podržati postojeće kandidate i zašto neće imati svojeg kandidata.

“Naši politički prioriteti su unutarstranački izbori i nadolazeći parlamentarni izbori i zato nećemo imati svojeg kandidata niti ćemo podržati nekoga od postojećih. Ali, pozivamo članove i simpatizere da obvezno izađu na izbore i daju podršku po svojoj savjesti vodeći se našim liberalnim vrijednostima. Uvjeren sam da im temelj odluke neće biti pripadnost lijevoj ili desnoj političkoj frakciji, nego da će birati one koji će vući zemlju naprijed i da će pritom isključiti populiste, ekstremiste, krajnju ljevicu i desnicu”, poručio je Vrdoljak.

A izborni sabor HNS-a na kojem će se birati novi predsjednik održat će se između ožujka i svibnja iduće godine, do prosinca ove godine bit će održani izbori u mjesnim organizacijama, a do siječnja 2020. u županijskima.

Ucitavanje vijesti

Politika

Penava se sreo s Plenkovićem, ali nisu razgovarali o proširivanju prava Srba

Published

on

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava potvrdio je u subotu kako se u petak navečer u Vinkovcima susreo s predsjednikom Vlade i HDZ-a Andrejom Plenkovićem i razgovarao s njim, ali ne i o odluci Ustavnog suda o potrebi proširivanja prava Srba u Vukovaru.

“Bio sam u Vinkovcima, ali nismo pričali o tome i ne bih sada kvario time ovaj momenat”, rekao je kratko Penava novinarima kazavši kako je to bio običan susret njega i premijera “bez obaveznih tema”.

Na pitanje novinara, podržava li kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović kazao je kako je spreman njezinoj kandidaturi dati svu moguću osobnu podršku i podršku kao gradonačelnik Vukovara.

Na Olajnici u Vukovaru svečano je otkriven Gong svjetskoga mira čime je Vukovar postao jedan od gradova svjetskog mira, bogatiji za monumentalni i prepoznatljivi spomenik koji simbolizira mir, ljubav i prijateljstvo među narodima.

Na Olajnici u Vukovaru svečano je otkriven Gong svjetskoga mira čime je Vukovar postao jedan od gradova svjetskog mira, bogatiji za monumentalni i prepoznatljivi spomenik koji simbolizira mir, ljubav i prijateljstvo među narodima.

Gong je postavljan u organizaciji Grada Vukovara, a dar je Svjetskog odbora za mir i Republike Indonezije.

Umjetnički je rad akademskog kipara, slikala i grafičara Ante Sardelića Kraljevića iz Kanade.

Gong su otkrili predsjednik Svjetskoga odbora za mir Djuyoto Suntani i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je rekao da Vukovar i Hrvatska nakon stradanja u ratu mogu sada doprinositi izgradnji mira u svijetu te da je ponosan što je gong postavljen upravo u Vukovaru kao simbolu stradanja hrvatskoga naroda u Domovinskome ratu.  

Hrvatska je 50. država u kojoj je izgrađen ovakav gong, a ideja o postavljanju gonga nastala je 2002. godine nakon terorističkih napada na Baliju u Indoneziji. 

Za glazbeni ugođaj pri otkrivanju gonga pobrinule su se članice Udruge „Hrvatska žena“ Vukovar, a nastupili su i članovi Viteškog udruženja Kumpanija iz Blata na otoku Korčuli.

Ucitavanje vijesti

Politika

Predsjednica pozdravila angažman udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka

Published

on

Predsjednica Republike sudjelovala je na konferenciji Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka/Izvor:Ured predsjednice

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na konferenciji Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka (ACAP), a u obraćanju je zahvalila članovima na trudu i radu u korist razvoja hrvatskoga gospodarstva i društva te jačanju tradicionalno dobrih gospodarskih odnosa između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, priopćeno je u subotu iz Ureda predjsednice.

U pet godina svog postojanja Udruženje hrvatsko-američkih stručnjaka pridonosi napretku i razvoju bilateralnih odnosa Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, kazala je Predsjednica na skupu održanom u petak navečer u Clevelandu.

„Hrvatska, stoga, snažno podupire vaš rad i vaše Udruženje vidi kao važnog partnera koji pridonosi ostvarenju hrvatskih državnih interesa“, dodala je.

U tom smislu, navela je kako od Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka očekujemo da budu poticatelji i promicatelji suradnje i razmjene znanja kako na području gospodarstva, tako i na svim drugim područjima koja su preduvjet gospodarskog razvoja. „Želimo da potaknete brže i efikasnije uključivanje mladih iz Hrvatske u tržište rada, pridonesete njihovom učenju, znanstvenom napredovanju ili pripremi za poduzetništvo. Želimo da svojim stručnim znanjem i međunarodnim iskustvom pridonesete jačanju hrvatsko-američke suradnje, na dobrobit gospodarskog i sveukupnog društvenog napretka“, dodala je.

Predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako su Hrvatska i Sjedinjene Američke Države partneri koje povezuje prijateljstvo, dobri gospodarski odnosi i izvrsna suradnja na političkom planu. Poručila je kako bi jaki i konkretni gospodarski interesi mogli postati zamašnjakom naše buduće bilateralne suradnje. U tom smislu, istaknula je globalno poznatu Inicijativu triju koja pruža velike mogućnosti za američke tvrtke da u Hrvatskoj i na području Srednje Europe unaprijede već uspostavljena poslovna partnerstva i stvaraju nova.

Istaknuvši hrvatsku otvorenost za suradnju u daljnjem razvijanju ekonomskih odnosa sa Sjedinjenim Državama, pozdravila je američka ulaganja u Hrvatskoj kao i svaki oblik gospodarske suradnje te izrazila zadovoljstvo postojanjem obostrane dobre volje da se iskoriste sve mogućnosti koje bi tu suradnju dovele na višu razinu. Kao jednu od tih mogućnosti navela je proširenje pravnog okvira kako bi se dodatno uklonile zapreke trgovini i ulaganjima te pozdravila stalna nastojanja hrvatske i američke strane za pregovaranjem Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Sjedinjenih Država.

„Kada govorimo o Ugovoru o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, jasno je kako to nije samo gospodarsko, već i političko, diplomatsko i geoekonomsko pitanje kao i pitanje strateškog partnerstva između naše dvije države. Međutim, postoje formalni koraci na vrlo tehničkoj razini koji bi se mogli poduzeti kako bi ugovor s Hrvatskom imao veći prioritet u američkom Ministarstvu financija“, kazala je Predsjednica.

Navela je kako je nedavno osnovala radnu skupinu u kojoj sudjeluju predstavnici ministarstava financija, vanjskih poslova i gospodarstva, Hrvatske i Američke gospodarske komore, kao i porezni savjetnici iz privatnog sektora, pozvavši članove Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka da se aktivno uključe u taj posao. Njihovo sudjelovanje i angažman smatra korisnim za uspjeh ove inicijative jer kao američki državljani mogu potaknuti američko Ministarstvo financija da u tom smislu daje prednost Hrvatskoj.

„Radeći zajedno, u vašem interesu i u interesu Hrvatske i Sjedinjenih Država, sigurna sam kako ćemo postići uspjeh“, zaključila je Predsjednica Republike.

Predsjednica Republike dodijelila je Povelju Republike Hrvatske cjelokupnoj hrvatskoj zajednici u Clevelandu

Predsjednica Republike dodijelila je Povelju Republike Hrvatske cjelokupnoj hrvatskoj zajednici u Clevelandu, okupljenoj u hrvatskom Domu kardinal Alojzije Stepinac jer je svojim aktivnostima, pogotovo početkom devedesetih godina prošloga stoljeća iznimno pridonijela stvaranju suvremene, suverene i demokratske Republike Hrvatske.

Za izniman doprinos zajedništvu i duhovnoj potpori hrvatskoj zajednici te kao središtu susreta generacija hrvatskih iseljenika s materinskim jezikom, poviješću, kulturom i nacionalnim identitetom Povelja Republike Hrvatske dodijeljena je Hrvatskoj župi Svetog Pavla u Clevalandu.

Predsjednica Grabar-Kitarović dodijelila je Povelju Republike Hrvatske Društvu „Hrvatska žena grana br.1 Chicago“, povodom njihove 90. obljetnice te za njihov doprinos očuvanju zajedništva kojim je osnaženo domoljublje, ljubav za materinski jezik, hrvatsku povijest i kulturu te solidarnu potporu hrvatskoj zajednici u Chicagu.

Prilikom boravka u Clevelandu Predsjednica Republike posjetila je Cleveland Clinic te se susrela s glavnim izvršnim direktorom Tomislavom Mihaljevićem i djelatnicima klinike.

Predsjednica Grabar-Kitarović svoj posjet Clevelandu započela je susretom sa Stipom Miočićem, svjetskim prvakom u UFC-u u teškoj kategoriji. On je Predsjednicu ugostio u teretani u kojoj trenira već 20 godina, upoznao ju sa članovima svoje obitelji i svojim timom.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije