Posjet Predsjednice istočnom dijelu Zagrebačke županije

Ivanić-Grad, 25.01.2019 - Trećeg i posljednjeg dana izmještanja svoga Ureda u Zagrebačku županiju, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s gradonačelnicima Ivanić-Grada, Vrbovca, Svetog Ivana Zeline i Dugog Sela te načelnicima općina Brckovljani, Rugvica, Kloštar Ivanić, Križ, Bedenica, Dubrava, Gradec, Farkaševac, Preseka i Rakovec. Potom se susrela s predstavnicima udruga i građanima te obišla Specijalnu bolnicu Naftalan i gradilište u sklopu bolnice. Na fotografiji predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. foto HINA / Denis CERIĆ /dc

Posljednjeg dana boravka u Zagrebačkoj županiji predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je gradove Ivanić-Grad i Vrbovec te općine Rakovec i Bedenicu.

U Gradskoj vijećnici Ivanić-Grada održala je sastanak s gradonačelnicima Ivanić-Grada, Vrbovca, Svetog Ivana Zeline i Dugoga Sela te s načelnicima općina Brckovljani, Rugvica, Kloštar Ivanić, Križ, Bedenica, Dubrava, Gradec, Farkaševac, Preseka i Rakovec. 

Razgovaralo se o planovima, projektima i problemima ovog dijela Zagrebačke županije, a predsjednica je kazala kako svaki razvojni uspjeh pojedinog dijela Hrvatske, svake županije, grada i općine znači uspjeh cijele zemlje. Stoga, dodala je, moramo s mnogo više razumijevanja uvažavati potrebe i specifičnosti pojedinih krajeva, jer će to pridonijeti optimalnom razvoju i boljem životu građana, a time i većem dostojanstvu hrvatskoga čovjeka, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

U Ivanić-Gradu predsjednica je obišla Specijalnu bolnicu Naftalan i gradilište, u tijeku kojeg su radovi na dogradnji Specijalne bolnice koji obuhvaćaju izgradnju vanjskog bazena te dogradnju postojećeg dijela bolnice. Investicija je vrijedna gotovo 50 milijuna kuna, a njen završetak očekuje se sredinom 2019. godine.  

Tijekom boravka u Vrbovcu predsjednica Grabar-Kitarović susrela se s udrugom žena „Vrbovečka pera“ i obrtnicima s vrbovečkog područja. Predstavljajući svoje proizvode, predstavnici udruge „Vrbovečka pera“ istaknuli su kako se receptura za „pera“, tradicionalni sirotinjski kolač na bazi tijesta od kruha, domaćeg sira i preljeva od vrhnja, sačuvala zahvaljujući usmenoj predaji žena koje pripremaju tradicionalna jela na manifestaciji „Kaj su jeli naši stari“. Dodano je kako se manifestacija, upravo zahvaljujući udruzi „Vrbovečka pera“, održava 38 godina za redom. 

Mještanima općine Rakovec predsjednica Grabar-Kitarović poručila je kako, iako među najmanjima u Županiji, pa i cijeloj Hrvatskoj, njihova općina ne smije biti izvan vidokruga središnje vlasti. Dodala je kako se posljednjih godina dosta sredstava i rada uložilo u obnovu i izgradnju prometne infrastrukture, u energetsku obnovu škole i u društvene sadržaje, stoji u priopćenju.

Nakon susreta s mještanima Rakovca predsjednica Grabar-Kitarović obišla je proizvodni pogon tvrtke „Kudelić“ d.o.o. u općini Bedenica.