Porazno: Hrvatska ima najsporiji internet

Britanski servis Cable mjerio je brzinu pristupa internetu i propusnost internetskih veza. Na njegovoj ljestvici, od 40 zemalja, Hrvatska je na posljednjem mjestu.

Kad je riječ o brzini internetske veze, Singapur je na vrhu, slijede Švedska, Tajvan i Danska. Prosječna brzina pristupa internetu u tim je zemljama veća od 30 megabita u sekundi, u Singapuru čak 50. Hrvatska, na začelju ove liste, ima prosječnu brzinu od jedva 13 megabita u sekundi.

Prosječna brzina od samo 12,57 megabita u sekundi mnogo je manja od one koju Europska unije preko digitalne agende zahtijeva do 2020. godine – 30 megabita u sekundi, i to za sva kućanstva u Uniji.

Uzmimo za primjer “skidanje” filma u visokoj razlučivosti, velikog 3 gigabjata. Za to će prosječno u Hrvatskoj trebati 34 minute, dok će ga Slovenci moći gledati nakon 23 minute. U Singapuru će izgubiti samo 8 minuta.

Problem je u staroj i nedovoljno razgranatoj infrastrukturi. Privatni telekomunikacijski operatori nemaju interesa ulagati u infrastrukturu diljem cijele zemlje, već gotovo isključivo u urbanim područjima.

Za utjehu, Hrvatska bolje stoji kad je riječ o mobilnom internetu. Na mobitelima u prosjeku suframo brže od susjeda Slovenaca, ali i, primjerice, Britanaca, Nijemaca i Amerikanaca.