Porazni podaci: Hrvatski porezi među najvećima u Europi

Eurostat je objavio podatke o poreznom opterećenju u zemljama Europske unije za 2016. godinu.

Prema uobičajenom pokazatelju udjela prihoda od poreza i doprinosa u BDP-u Hrvatska se u 2016. godini nalazila pri sredini EU ljestvice poreznog opterećenja. Takav se položaj često tumači kao argument za opravdanje uvođenja dodatnih ili obranu postojećih nameta.

Najviše su porezno opterećene razvijene zemlje, poput Francuske, Danske i Belgije.

Većina razvijenih zemalja ima relativno visoko porezno opterećenje zbog financiranja većeg udjela javne potrošnje u BDP-u. Pravilnost da razvijenije zemlje imaju veću razinu javne potrošnje se u javnim financijama i političkoj ekonomiji objašnjava tzv. Wagnerovim zakonom. Ovaj „zakon“ govori da je s ekonomskim i društvenim napretkom neke zemlje redovito povezano proširenje državnih aktivnosti (kultura, blagostanje i sl.), iz čega proizlazi i apsolutno i relativno povećanje državnih rashoda, piše portal Arhivanalitika.

Hrvatska se nalazi u top 5 najopterećenijih zemalja u Europskoj uniji, uz Mađarsku, Poljsku, Bugarsku i Češku. Ovakav pokazatelj jasnije ocrtava i stvarno porezno opterećenje u razvijenim zemljama, koje za razinu razvijenosti više nije toliko visoko (Njemačka, Belgija, Italija i Austrija se sada nalaze pri dnu ljestvice).