Porast zaraženih: Cijela Udbina u karanteni, svi zaraženi su bliski kontakti prvozaraženog

U Hrvatsoj je u zadnja 24 sata zabilježeno 66 novozaraženih koronavirusom, a dvije su osobe preminule.

Broj zaraženih porastao je na 1600, a umrlih s dva nova slučaja na 23, dok je oporavljenih u ovom trenutku ukupno 373, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite.

Stožer civilne zaštite Ličko-senjske županije donio je jučer Odluku o proglašenju karantene za području općine Udbina. U toj županiji potvrđena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom i sve zaražene osobe su bliski kontakti zaražene osobe s područja općine Udbina.

Sve zaražene osobe su bliski kontakti zaražene osobe s područja općine Udbina. U tijeku je epidemiološka obrada. Rezultati pet uzoraka su negativni, a rezultati ostalih testiranja se očekuju, stoji u priopćenju.

Trenutno je na području Ličko-senjske županije ukupno osam pozitivnih osoba, dok je jedna osoba izliječena. Provedeno je testiranje nad prvooboljelom osobom s područja grada Senja te su potvrđeni negativni rezultati testiranja.

-Od jutros imamo 3 nova pozitivna slučaja na Covid -19, tako da se broj zaraženih u mjestu Udbina popeo na 8.

Za više testiranih osoba čekamo rezultate. Ohrabrujuće vijesti stižu iz Doma za stare, gdje svi radnici imaju negativne nalaze.
Još jednom molimo građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera i da budu smireni koliko god je to moguće, poručuju iz Stožera civilne zaštite Općine Udbina.

Više informacija biti će poznato iza 13.30 sati kada se očekuje izvanredna press konferencija Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije.

Ivan Stanić, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo iz Gospića izjavio je za Hinu da dva dana rade bez prestanka kako bi ustanovili put zaraze i spriječili da itko zaražen, možda potpuno bez simptoma, raširi žarište.

”Mala je to sredina i dajemo sve od sebe da ustanovimo sve kontakte, mislim da smo bili uspješni, a koliko znat ćemo za 5 do 6 dana. Zarazu je na Udbinu vjerojatno donijela supruga prvooboljelog, koja nema izražene simptome, ali je potvrđeno zaražena, no redoslijed zaraze nemamo, jer osim muškarca koji je sa srednje teškim simptomima u bolnici ostali nemaju simptome ili su slabo izraženi”, rekao je Stanić jučer.

Zbog činjenice da su potvrđeno zaražene osobe dobrog zdravstvenog stanja nalaze se na kućnoj njezi, ali u strogoj samoizolaciji.

Nastavnici protiv smanjenja plaća

Dvije nastavničke grupe s Facebooka, Školska zbornica i 45 minuta, poslale su medijima i vladi očitovanje na najavljene mjere smanjenja plaća javnim i državnim službenicima. Kažu kako do informacija o smanjenju dolaze isključivo putem medija, ali da je potreba pravovremena rekacija zbog mogućih vrlo ozbiljnih posljedica ako do smanjenja plaća dođe. Poručuju da jesu za solidarnost ali da pritom ne smije biti povlaštenih poput primjerice onih koji primaju povlaštene mirovine.

Navode i kako nisu za to da se plaće smanje primjerice liječnicima, ali da se treba pažljivo pristupiti smanjenju prava u drugim javnim službama.

Štićenik Doma za starije i nemoćne koji se nalazi u Starom Gradu na Hvraru, za kojeg se sumnjalo da ima koronavirus, negativan je, javio je jutros DalmacijaNews.

U Istarskoj županiji nema novooboljelih od covida-19, izvijestio je županijski stožer civilne zaštite.

Na području Krapinsko – zagorske županije dosad je evidentirana ukupno 101 osoba pozitivna na koronavirus sa prebivalištem na području županije, priopćili su iz županije.

U odnosu na dan ranije, sa današnjim danom novoevidentirana je 1 osoba (Krapina). Nalaze čeka 8 osoba, od kojih 6 u samoizolaciji kod kuće. Dosad su uzeti uzorci od 646 osoba.

U razdoblju od 12. do 13. travnja 2020. godine, u vremenu od 07,00 do 07,00 sati evidentirano je kršenje mjera Odluke o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj. Vezano za navedenu Odluku utvrđeno je 19 kršenja od strane građana koji nisu imali propusnice.

Stožer brodsko-posavske županije objavljuje nove podatke o koronavirusu na njihovom području. U posljednja 72 sata nemaju novo oboljelih.

Virovitičko-podravska županija već 12 dana nema novozaraženih.

Međimurski župan rekao je jutros na HRT-u kako i dalje imaju 7 potvrđeno zaraženih. Oni su svi dobrog općeg stanja.

Dvoje bolesnika, muškarac i žena, umrli su u Zaraznoj bolnici u Zagrebu. Na respiratoru su 34 bolesnika, dvoje novih, dok je hospitaliziranih deset više nego jučer, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš dodavši da je u 24 sata provedeno 690 testiranja.

Stožer civilne zaštite Karlovačke županije izvijestio je da je među dvije novooboljele osobe i ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Nikša Antica.

U samoizolaciji je od nedjelje načelnik Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije Nikola Blažević, a dužnost načelnika preuzima župan Goran Pauk. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je i šest djelatnika šibenske bolnice, izvijestio je tamošnji Stožer.

Dvije osobe koje su zaražene u koprivničkom Domu za starije i nemoćne  jučer su iz bolnice u Koprivnici prevezene u zagrebački bolinicu Dubrava, nakon što im je stanje pogoršalo, te su stavljene na respiratori, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite.

“Sljedeći tjedan stižu serološki testovi, ali ih moramo uvesti i revidirati. Dio je došao, ali moramo vidjeti kako će funkcionirati nakon validacije i zatim će biti u upotrebi široko u Hrvatskoj. Moramo imati na umu da ti testovi mjere protutijela, a mi ovdje detektiramo virus. To je jako važno, detektirati virus što prije kako bi se spriječila transmisija”, rekla je za HRT-ovu emisiju Dobro jutro, Hrvatska Jasmina Vraneš, voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju. Poručila je da se na drive-in ne testiranje ne može doći samo tako, već da pacijenta može poslati isključivo liječnik ili epidemiolog na testiranje.

Cecilija Rotim, glavna sestra Zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar”, u razgovoru za HRT rekla je kako je trenutno u karanteni Grada Zagreba 15-ak ljudi, među kojima su građani Zagreba, ali i stranci. Ukupno je kroz gradsku karantenu prošlo 30 ljudi, dodala je.

“U karantenu osoba može doći ako ne može kod kuće osigurati samoizolaciju. U dogovoru s nadležnim epidemiologom tada se smješta u jednu od dvije karantene Grada Zagreba. Osobi tada Crveni križ osigurava  hranu, a mi medicinsku skrb”, rekla je Rotim.

“Uvjeti da se dođe u karantenu, npr. su da kod kuće nemaju osiguranu prostoriju u kojoj mogu biti u samoizolaciji”, dodala je Rotim.

Nacionalno/Dnevno.hr