Popredsjednik Vlade Bačić u Glini posjetio županijsko naselje „Banovi dvori“

Potpredsjednik Vlade, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić je s državnim tajnikom Domagojem Orlićem i ostalim suradnicima posjetio Glinu.

Obišao je kontejnersko naselje „Mali dom“ te u prostoru Hrvatskog doma održao radni sastanak sa županom Ivanom Celjakom i gradonačelnikom Ivanom Jankovićem sa suradnicima.

Nakon sastanka ministar Bačić je posjetio naselje „Banovi dvori“, prostor u kojem Sisačko-moslavačka županija gradi 74 montažne kuće, koje će, potpunoopremljene i namještene, biti upotrijebljene za smještaj ljudi koji su nakon potresa privremeno smješteni u mobilnim stambenim jedinicama –kontejnerima.

BANOVI DVORI – ŽUPANIJSKO NASELJE ZA 74 OBITELJI

„Danas smo nazočili iseljavanju posljednje stanovnice kontejnerskog naselja u Glini, koja je danas uselila u županijski stan. Sisačko-moslavačka županija do sada je obnovila, opremila i uselila 32 obitelji u 32 stana, posljednjih 17 stanova smo uredili prije nekoliko mjeseci. Od tih 17 stanova ministarstvo nadležno za graditeljstvo dalo nam je 15 stanova, a 2 stana smo dobili od Zavoda za mirovinsko osiguranje,“ rekao je u Banovim dvorima župan Ivan Celjak.

Zahvalio je ministru Branku Bačiću i predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću na povjerenju koje su ukazali Sisačko-moslavačkoj županiji da gradi kuće za privremeno stambeno zbrinjavanje sugrađana koji su u potresu izgubili svoje domove: „Zakon o obnovi je stupio na snagu 23. veljače ove godine. Od tada do danas proveli smo sve potrebne postupke i izgradili u Glini 74 kuće, danas će i posljednja kuća biti stavljena pod krov. Petnaestak kuća je potpuno opremljeno i u narednom razdoblju očekujemo uređenje okoliša, završne radove i skoro raspisivanje javnog poziva za privremeni smještaj u kuće u Glini, ali isto tako u kuće u Petrinji. U Petrinji smo postavili konstrukciju 57 kuća i očekujemo završetak kuća i u Glini i u Petrinji i useljavanje u te kuće tijekom listopada.“

U naselju Banovi dvori, smještenom u prostoru iza Doma za starije osobe Glina, od njegove 74 kuće, 62 su kuće površine 45 m 2 , s dvije spavaće sobe, potpuno uređenom i opremljenom kupaonicom, dnevnim boravkom, kuhinjom, blagovaonicom. 12 kuća su površine 35 m 2 . Svaka kuća ima svoj prilaz, predviđeno mjesto za parking automobila, imat će i zelenu površinu, terasu, a svakoj od 74 kuće, rekao je župan Celjak, bit će pridružena površina koju će stanovnici moći obrađivati kao vrt.

„Upravo na ovoj lokaciji možemo svjedočiti velikom opsegu obnove na području Banovine. Ispred nas su dvije važne ustanove SMŽ, Dom za starije osobe i Dom zdravlja, u visokoj fazi završenosti. U neposrednoj blizini gradimo tri višestambene zgrade. I ovdje smo na lokaciji kuća koje će poslužiti za privremeni smještaj, a u doglednoj budućnosti, poslužit će kao proširenje kapaciteta Doma za starije osobe Glina,“ rekao je u Banovim dvorima ministar Bačić, koji je, u povratku iz Gline, zajedno sa županom Celjakom, obišao i novoizgrađenu zgradu Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ u Gori, na petrinjskom području, koja će svečano biti otvorena 8. rujna 2023. godine.