Poplavljenu Klaićevu bolnicu posjetio ministar Beroš

Poplavljena dječija bolnica u Klaičevoj

U sinoćnjem nevremenu u Zagrebu poplavljena je i  Dječje bolnica u Klaićevoj u kojoj je najveća šteta u bolničkoj ljekarni u podrumu, a tijekom posjeta bolnici ministar Vili Beroš u subotu ujutro je rekao da će troškove na sanaciji štete zajedno snositi bolnica, Grad Zagreb i Ministarstvo zdravstva.

Kako je ravnatelj Goran Roić rekao za Hinu, najveća je šteta u ljekarni gdje su lijekovi, sanitetski i potrošni materijal. U tijeku su izvidi i šteta će sigurno biti velika. U bolnici su poplavljeni podrumski dijelovi zgrade, kantina, garderoba i radiologija, rekao je dr. Roić. Kako je dodao, djelatnici saniraju štete i popisuju opremu i materijal pa još nema informacije o opsegu štete. 

Druge bolničke službe normalno funkcioniraju, prebrodili smo vitalne funkcije, hitni prijemi, svi drugi programi vezani uz skrb bolesnika redovno se odvijaju, rekao je Roić.

Ministar Beroš je tijekom obilaska bolnice rekao da su poplavljne podrumske prostorije, a da  su u ljekarni  i posebno skupi lijekovi pa će tek trebati procijeniti štetu..

“No pružanje zdravstvene zaštite nije u ovom treutku nije narušeno. Ali koronakriza, potres i sad poplava samo naglašavaju potrebu izgradnje nove nacionalne dječje bolnice. Mnogi su o tome samo govorili, no ova vlada je prepoznala tu potrebu i u program rada vlade za sljedeći period unijela je tu ideju, a ja ću kao ministar napraviti sve da se ona realizira, rekao je Beroš .

U tijeku je izrada studije izvodljivosti za lokaciju u Blatu a tek nakon što studija bude gotova, vidjet ćemo je li to najbolja i optimalna lokacija ili je to neka druga lokacija, rekao je ministar.

Vezano uz način financiranja nove bolnice istaknuo je da će se napraviti sve da se nađe najbrži način rješavanja.

“Jesu li su to EU fondovi, teško je reći, jer je njihova procedura duga i vidimo koliko je dosad već  trajalo izvođenje studije izvodljivosti, a i nakon njezina dovršetka čeka nas određena procedura. Prema tome, najiskrenije, sagledavamo i druge mogućnosti financiranja izgradnje ovih zdravstevnih kapaciteta koji su nam prijeko potrebni, rekao je Beroš.

Na sanaciji šete u Klaićevoj participirat će zajedno bolnica, Grad Zagreb i Ministarstvo zdravstva, rekao je Beroš. Ova bolnica je svojim značajem prerasla ovu lokaciju, poručio je. 

Ministar se čuo s većinom ravnatelja drugih zagrebačkih bolnica i, kako je rekao,  nitko nije prijavio neke veće štete.