Pompeo: Sjeverna Koreja spremna pustiti inspektore na mjesta za nuklearna testiranja

Hina

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u ponedjeljak da je sjevernokorejski vođa Kim Jong Un spreman dopustiti međunarodnim inspektorima pregled mjesta za nuklearna i balistička testiranja, jedno od glavnih problematičnih pitanja u ranijem obećanju o denuklearizaciji.

Pompeo, koji se s Kimom sastao tijekom kratka puta u Pjongjang u nedjelju, rekao je da bi inspektori trebali posjetiti pogon za testiranje raketnih motora i mjesto za nuklearno testiranje Punggye-ri čim se dvije strane dogovore o logistici.

“Ima mnogo logistike koja se mora obaviti”, rekao je Pompeo novinarima prije odlaska u Peking.

Vodeći američki diplomat rekao je da su dvije strane bile “dosta blizu” dogovoru o detaljima drugog summita, koji je Kim prošli mjesec u pismu predložio američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Trump i Kim održali su povijesni sastanak u Singapuru u lipnju.

Pompeov put u Pjongjang, četvrti ove godine, uslijedio je nakon zastoja koji je nastupio jer je Sjeverna Koreja odbila američke zahtjeve za nepovratnim koracima u odustajanju od nuklearnog arsenala, uključujući cjelokupni popis oružja i pogona.

On je južnokorejskom predsjedniku Moon Jae-inu u nedjelju rekao da je njegov zadnji put u Pjongjang bio “još jedan korak naprijed” prema denuklearizaciji no da ima još “mnogo koraka na tom putu”.

U mnogo optimističnijem tonu, sjevernokorejski državni mediji u ponedjeljak su objavili da je Kim pohvalio razgovore s Pompeom.

“Kim Jong Un izrazio je zadovoljstvo plodnim i divnim razgovorima s Mikeom Pompeom u kojemu su obostrano razumjela međusobna stajališta te razmijenila mišljenja”, objavila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Rečeno je da su se dvije strane složile održati radne pregovore za drugi sjevernokorejsko-američki summit što je prije moguće. (Hina)