Pompeo pozvao BiH da napravi iskorak ka članstvu u NATO-u

Američki državni tajnik Mike Pompeo uputio je posebno pismo članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine kojim ih je pozvao da NATO-u dostave godišnji nacionalni plan reformi (ANP) čije bi prihvaćanje značilo i aktiviranje Akcijskog plana za članstvo BiH u Sjevernoatlantskom savezu.

Kako je u utorak objavio javni servis BHRT, državni tajnik SAD-a Pompeo u pismu je naveo da bi takav korak imao pozitivni utjecaj na transformaciju i modernizaciju oružanih snaga BiH, poboljšala bi se sigurnost države te ujedno ojačao proces reformi koji je već dio nastojanja da BiH dobije kandidatski status u pregovorima s Europskom unijom.

“Zbog toga vas pozivam da nastavite aktivnosti koje su poduzimale prethodne vlasti u BiH i iskoristite prednosti procesa usvajanja nacionalnog godišnjeg programa”, poručio je Pompeo.

Ovim pismom američka se administracija jasno odredila u odnosu na prijepore unutar same BiH oko eventualnog punopravnog članstva BiH u NATO-u čemu se odlučno protive vlasti u Republici Srpskoj uključujući aktualnog predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Nakon što su ministri vanjskih poslova država-članica NATO-a potkraj 2018. godine dali odobrenje za aktiviranje MAP-a za BiH pod uvjetom da ta zemlja dostavi prihvatljivi godišnji program reformi u RS-u su poduzeli korake kako bi blokirali donošenje takvog dokumenta.

Dužnosnicima iz reda bosanskih Srba iz Banje Luke je dana uputa da ne sudjeluju u državnom povjerenstvu zaduženom za izradu nacrta ANP-a a Dodik je osobno najavio kako će na tome ustrajati te inzistirati na poštivanju rezolucije o vojnoj neutralnosti koju je 2017. godine usvojio parlament RS iako je ona protivna Zakonu u obrani BiH i odlukama Predsjedništva BiH koje definiraju članstvo u NATO-u kao jedan od strateških ciljeva države.

Vlasti u RS-u inzstiraju na tome da BiH ne može postati članicom NATO-a sve dok to ne postane i Srbija.

Pompeo je u svom pismu potvrdio kako su u Washingtonu svjesni takvog zahtjeva ali je istaknuo kako usvajanje ANP-a ne znači automatski članstvo u NATO-u kao i da Srbija, iako nije članica NATO-a, ima značajnu suradnju s Alijansom, uključujući zajedničke vježbe s ciljem povećanja stupnja interoperabilnosti između vojske Srbije i članica NATO-a.

“Stoga nema razloga da BiH ne uspostavi slične odnose sa Sjevernoatlanskim savezom”, stoji u pismu američkog državnog tajnika Predsjedništvu BiH u kojemu je također istaknuto kako je BiH država koja je od strateškog značaja za regionalnu stabilnost te da stoga SAD žele s njom uspostaviti veći stupanj suradnje. (h)