Pompeo osudio iransko testiranje raketa, Iran odgovara da se radi o obrani zemlje

Američki državni tajnik Mike Pompeo u subotu je osudio iransko testiranje balističkih raketa srednjeg dometa sposobnih nositi nekoliko bojnih glava kao kršenje međunarodnog sporazuma o teheranskom nuklearnom programu.

U trenutku dok su povišene napetosti između Washingtona i Tehrana zbog iranskih balističkih raketa Pompeo je u priopćenju, objavljenom na Twitteru, upozorio da Iran intenzivira “testiranje i razvoj” raketa i pozvao je Iran da “prekine s tim aktivnostima”.

Američki predsjednik Donald Trump povukao se u svibnju iz međunarodnog sporazuma o ograničavanju iranskog nuklearnog programa i uveo je ponovno sankcije protiv Teherana kritizirajući dogovor zbog toga što ne uključuje ograničenje razvoja iranskih balističkih raketa i prekid iranske potpore snagama u Siriji, Jemenu, Libanonu i Iraku.

Iran kaže kako je raketni program isključivo obrambeni i zaprijetio je da će ometati pošiljke nafte kroz Hormuški tjesnac ako SAD pokuša ugušiti izvoz iranske nafte.

Iran je već ranije odbacio mogućnost pregovora s Washingtonom o svome balističkom programu a u nedjelju je poručio da je raketni program obrambeni i ne krši rezolucije UN-a.

“Iranski raketni program je po prirodi obrambeni… nema rezolucije Vijeća sigurnost UN-a koja Iranu brani raketni program i testiranja raketa”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Bahram Qasemi, po agenciji IRNA, kao odgovor na Pompeove riječi.

Qasemi nije ni potvrdio ni zanijekao da je Iran proveo neko novo testiranje raketa.

Proteklog je mjeseca zapovjednik iranske revolucionarne garde kazao kako su američke vojne baze u Afganistanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kataru u dometu tih raketa.

U Pompeovu priopćenju ne navode se detalji o iranskom testiranju, tek se navodi da je “iranski režim upravo probno ispalio balističku raketu srednjeg dometa koja može prenositi nekoliko bojnih glava”.

To lansiranje, po Mattisu, podsjetnik je da Iran neće biti odvraćen od razvoja raketne tehnologije i potpore pobunjenicima u zemljama regije. (H)