Pompeo: Na odnose s Kinom može se primjeniti analogija s hladnim ratom

AppleMark

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u utorak da se na odnose s Kinom može primijeniti analogija s hladnim ratom, ali su izazovi drukčiji.

“Od hladnoga rata razlikuje se po tome što se nalazimo nasuprot zemlji u kojoj živi 1,4 milijarde ljudi”, rekao je Pompeo za Fox Business Network.

“Analogija s hladnim ratom može se primijeniti”, rekao je Pompeo komentirajući upozorenje koje je prošloga mjeseca iznio kineski diplomat Wang Yi da se mora izbjeći novi hladni rat, misleći pritom na sve veće napetosti između Kine i SAD-a.

“Izazovi su drukčiji, gospodarski”, rekao je američki državni tajnik govoreći o potezima koje je povukla Trumpova administracija kako bi ograničila djelovanje kineskih tvrtki poput Huawei Technologies Co i dodao da se mogu očekivati novi potezi.

“Sada ćete vidjeti šira nastojanja. Mislim da će predstojećih dana i tjedana vidjeti da se SAD time vrlo ozbiljno bavi, na korist američke ekonomije”, najavio je Pompeo.

Dodao je i kako se nada da će svi kulturni centri kineskoga Konfucijeva instituta u kampusima američkih sveučilišta biti zatvoreni do kraja godine.

“Mislim da svi počinju uviđati koje su opasnosti s njima povezane”, rekao je Pompeo. Insitute koje financira kineska vlada optužio je da na američkim sveučilištima “vrbuju špijune” i dodao kako misli da je to tim ustanovama jasno.

Prošloga je mjeseca Pompeo rekao da centar koji upravlja Konfucijevim institutima u SAD-u “promiče globalnu propagandu i štetni utjecaj Pekinga”.

Američki diplomat za istočnu Aziju David Stilwell rekao je tada da deseci Konfucijevih instituta neće biti izbačeni iz američkih kampusa, ali da bi američka sveučilišta trebala “dobro provjeriti” što oni rade u kampusima.