Povezite se

Vijesti

Pomaže li pileća juha u liječenju prehlade?

Objavljeno

-

Borite se s prehladom i vrijeme je za pileću juhu. Ako je baka rekla da pomaže to bi moralo biti točno, ili…. 

Kada krene hunjavica, mnogi se kunu u tanjur juhe ili u neki biljni čaj. Je li to stvarno lijek za prehladu? 

Odgovor nije tako jednostavan. 

Unatoč popularnom vjerovanju, nema dokaza da pileća juhica uistinu pomaže u borbi protiv prehlade. Laboratorijska ispitivanja naznačila su da možda ima neki protuupalni učinak, ali nedovoljno za znanstveni zaključak. 

K tomu, ne postoji Pileća juha. Univerzalnog recepta nema i svaka je drugačija.

No pileća juha bez sumnje ima dvije prednosti za sve prehlađene. Prvo, vruća je, a to pomaže protoku sluzi i cirkulaciji krvi. Od toga će vam biti nešto bolje. 

Drugo, dobra juha s mnogo povrća opskrbit će vas s ključnim nutrijentima i energijom. To će u određenoj mjeri ubrzati oporavak, kažu stručnjaci. 

Istodobno psihološka i fizička ugoda koja se javlja pri konzumiranju tople pileće juhe može imati i placebo učinak. 

Većina juha sadrži sastojke bogate hranjivim tvarima. “Bakina juha” sadrži više od pet vrsta povrća s visokim udjelom vlakana, vitamina C i antioksidansa. Jedna zdjelica pileće juhe može pružiti dnevnu dozu hranjivih tvari koje mogu potaknuti imunološki sustav u borbi protiv simptoma prehlade. Usto juha ne mora nužno biti domaća da bi imala ovakav učinak na prehlade. Mnoge gotove, čak i konzervirane juhe, imaju isti učinak učinak.

Kanadska dijetetičarka Leslie Beck kaže da se, prema studiji koju je 2000. provelo Sveučilište u Nebraski, pokazalo da domaća pileća juha, koja sadrži pileće meso, puno povrća, peršin, mrkvu, luk, sol i papar, sprečava aktivnost bijelih krvnih zrnaca koja uzrokuju upalu u uzorcima krvi dobrovoljaca. Vjerovalo se da upravo to uspijeva smanjiti protok sluzi i začepljen nos učiniti prohodnim.

Druga studija, obavljena 1978. otkrila je da ispijanje vruće pileće juhe potiče lučenje nazalnog sekreta kod 15 zdravih dobrovoljaca, što bi moglo pridonijeti prohodnosti ‘punog nosa’. No učinak je trajao samo 30 minuta, a ispijanje tople vode imalo je isti učinak, kaže Beck. 

Ipak, po izvješću UCLA iz 1998. pod nazivom “Kako se nositi s asmom i alergijama”, stoji da “pileća juha može poboljšati sposobnost sitnih nosnih dlačica ili treplji da spriječe ulazak zaraznih čestica u organizam”.

Isto vrijedi za čajeve. Osim potrebne hidracije, nema drugih zdravstvenih koristi. 

Postoje biljni pripravci koji imaju jasan zdravstveni učinak, ali oni zahtijevaju određenu količinu i koncentraciju, a to ćete teško pronaći u prosječnoj vrećici čaja. 

Vijesti

Uvodi se mala matura!

Published

on

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs najavio je u ponedjeljak da će uskoro dati nalog Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja da krene s izradom projekta nacionalnih ispita i to za osnovne škole odnosno za provjeru znanja u petom i osmom razredu.

Sad ćemo dati nalog Nacionalnom centru da krene s izradom projekta nacionalnih ispita, i to za osnovne škole, ono što su nam rekli najbolja je provjera u 5. i 8. razredu, rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Argumenti: Učenje isključivo radi ocjena, a ne znanja

Poplava odlikaša u osnovnoj školi, pritisci roditelja i učenika na učitelje, učenje isključivo radi ocjena, a ne znanja – sve su to argumenti da se uvedu nacionalni ispiti i utvrdi stvarno znanje naših osnovnoškolaca.

– Roditelji na kraju školske godine češće komuniciraju s učiteljima, traže od učitelja da ponovno ispitaju njihovo dijete, smatraju da ono zna za višu ocjenu. Ako ne dobije tu višu ocjenu, onda su pritisci još i jači, kaže Anita Poslon, prof. hrvatskog jezika iz OŠ Granešina u Zagrebu.

Često, dodaje, šalju i anonimne prijave mjerodavnim institucijama.

– S jedne strane imamo gomilu odlikaša i dio njih ne opravda ocjenu i uspjeh tijekom srednje škole, kaže Anita Lasić, prof. engleskog jezika iz OŠ don Mihovila Pavlinovića iz Podgore.

To će se, kažu u Nacionalnom centru, uskoro promijeniti.

– Jednako kao što se srednjoškolci upisuju na fakultete, tako će i osnovnoškolcima mjera za upis u srednju školu biti ocjene koje su postigli tijekom osnovnoškolskog obrazovanja, ali i objektivna vrijednost vrednovanja nacionalnih ispita, kaže Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

– Dobijete uvid ne samo u znanje pojedinih učenika nego kakvi su učenici iz pojedinih škola iz pojedinih područja. Možete analizirati što je dobro, što loše, što se može popraviti, kaže ministar Fuchs.

Ravnatelji: Upisi su se zbog poplave odlikaša pretvorili u farsu

– Oni se usmjeravaju i na kompetencije učenika pa oni mjere kompetencije u matematici i hrvatskom, dakle gledamo ih kroz matematičku i čitalačku pismenost, rekla je Katavić.

Nacionalne ispite, popularno rečeno malu maturu, priželjkuju i mnogi ravnatelji srednjih škola. Kažu, upisi su nam se zbog poplave odlikaša pretvorili u farsu.

– Ne bih se složio s onima koji kažu da je to stres za učenike. Oni pišu u svojoj sredini sa svojim profesorima i ne vidim razlog za stres, kaže Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu.

Gotovo sve europske države provode nacionalne ispite

Gotovo sve europske države provode nacionalne ispite. Zanimljivo je i to da se nigdje ne doživljavaju kao bauk, nego pomoć. A ovogodišnje ispitivanje maturanata koje je proveo Nacionalni centar pokazalo je da 90 posto njih sugerira i želi da se tijekom obrazovanja češće provode ispiti koji bi im dali uvid u njihovo stvarno znanje.

Tako će, navodi se, od iduće godine za upis u željenu srednju školu bit će važne ocjene iz osnovne škole te rezultati postignuti na maloj maturi.

Ucitavanje vijesti

Politika

Dražen Barišić dao ostavku na dužnost predsjednika ŽO HDZ-a Zagrebačke županije

Published

on

Dražen Barišić dao je ostavku na dužnost predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije, izvijestili su u ponedjeljak iz HDZ-a.

Iz HDZ-a su podsjetili kako je Barišić svoj saborski mandat stavio u mirovanje te da je povjerio obavljanje poslova iz djelokruga gradonačelnika Velike Gorice svom zamjeniku.

Budući da je podnio ostavku na dužnost predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije, Županijski odbor će, kao nadležno tijelo, iz svojih redova izabrati vršitelja dužnosti predsjednika do izbora novog vodstva Županijske organizacije, stoji u priopćenju.

Ucitavanje vijesti

Sport

Boks: Hrgović dobio novoga protivnika za subotu

Published

on

Najbolji hrvatski boksač Filip Hrgović dobio je novoga protivnika za meč teške kategorije u Danskoj nakon što je Čeh Ondrej Pala odustao samo pet dana prije meča, piše portal Fight Site.

Novi Hrgovićev suparnik bit će 39-godišnji Grk Alexandre Kartozia, koji je prema neslužbenim ljestvicama tek 646. teškaš svijeta koji u karijeri ima samo deset mečeva, u kojima je zabilježio osam pobjeda, te po jedan poraz i neodlučeni ishod.

Hrgović će u subotu u danskom Strueru, u dvorani Energi Park, protiv Kartozije loviti 11. profesionalnu pobjedu u karijeri u kojoj ima savršenih 10 pobjeda.

Zasad se ne zna razlog odustajanja Čeha Pale.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije