POLOŽEN KAMEN TEMELJAC DRUŠTVENOG DOMA U CAPRAŠKIM POLJANAMA

SISAK, 9. lipnja 2023. – sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je, zajedno s ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne Politike Marinom Piletićem, saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem i predsjednicom Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ Suzanom Krčmar, u sisačkom naselju Capraške Poljane položio temeljni kamen i time simbolički označio početak radova izgradnje društvenog doma za potrebe lokalne romske zajednice.

Ovo naselje, udaljeno od središta Siska, dobit će izuzetno važan sadržaj, novi društveni dom u kojem će biti moguće provoditi edukacije, igraonice, kulturno-umjetničke programe, te ponuditi adekvatan prostor za rad Vijeću romske nacionalne manjine.

Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, koji je također sudjelovao u polaganju kamena temeljca novog doma, rekao je kako je riječ o projektu koji pokazuje jasnu određenost Vlade RH ka gradnji tolerantnog, pluralnog društva, u kojem se svi građani mogu uključiti u društveni život.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi rekao je da je ovo prvi dom koji savez „KALI SARA“ GRADI SAM, uz potporu Vlade RH i Sisačko-moslavačke županije.

Svečanost otvaranja dovršenog doma, a dovršetak građevinskih radova očekuje se ove godine, bit će na Svjetski dan Roma, 8. travnja sljedeće godine.

Župan Celjak je posebno naglasio svoju nadu da će društveni dom u Capraškim Poljanama doprinijeti razvoju organizacija civilnog društva, ali i unaprjeđenju kvalitete života svih građana koji žive na području Capraških Poljana. Zahvalio je Vladi RH na osiguravanju sredstava i obznanio kako će se Sisačko-moslavačka županija konkretnim sredstvima uključiti u realizaciju vrijednog projekta.

Ministar Piletić je rekao kako je siguran da će dom biti ishodišna točka za kvalitetan društveni život i za integraciju svih građana, ali i za što kvalitetniji urbanistički razvoj ovog dijela grada Siska.

Sisačko-moslavačka županija je u posljednjih nekoliko godina pokazala da se suradnjom, tolerancijom, uzajamnim uvažavanjem može napraviti uistinu mnogo, rekao je ministar Piletić, navevši kao primjer Memorijalni centar u Uštici, kraj Jasenovca.