Polovanec (HSLS): Nisam želio da mi naređuju prezimena koja nisu zagrebačka

Miroslav Polovanec (HSLS) izjavio je u četvrtak da je glasao za zagrebački gradski proračun jer ne želi da mu naređuju prezimena koja nisu zagrebačka kao što je Hasanbegovićevo, Ilija Ćorić (HSS) za svoju je podršku rekao da je u interesu Zagrepčana, a Jozo Miličević (Nezavisna lista) tvrdi da je za proračun glasao po osobnoj savjesti. 

HSLS-ov zastupnik Miroslav Polovanec, iako formalno pripada oprobi, objasnio je da je odavno odlučio dati  podršku proračunu koji je predložio gradonačelnik Milan Bandić istaknuvši da je to odavno odlučio me želeći da mu diktiraju neka prezimena koja nisu zagrebačka.

“Ja sam to odavno odlučio. Ako ste vidjeli ja sam jedan od rijetkih Zagrepčaneca koji ne da da mu se diktiraju neka prezimena koja nisu zagrebačka”, kazao je Polovanec kojeg je u međuvremenu izbačen iz HSLS-a.

Upitan na kakva prezimena misli, odgovorio je da sigurno “neće stati pod palicu da mi naređuje Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku).

Na pitanje novinara zašto je prije dva tjedna u anketi tportala rekao da neće podržati proračun, Polovanec tvrdi da je to rekao u ‘jednom kontekstu’, odnosno da je rekao da neće podržati ‘takav’ proračun.

Ćorić: Podržao sam proračun jer je to u interesu Zagrepčana, nisu mi ponudili nikakvu protuuslugu

Glavni tajnik HSS-a Ilija Ćorić, koji je već izbačen iz te stranke, ustvrdio je da je podržao proračun iz jednog jedinog razloga – jer je to u interesu Zagrepčana.

“Istina, pojedine političke opcije ne dijele taj interes. Postoje tu u Skupštini nekolicina kvalitetnih pojedinaca, tu prije svega mislim na kolegu Mateja Mišića, Tomislava Tomaševića i Anku Mrak Taritaš, Stanka Kordića, Renata Peteka – to su kvalitetni zastupnici, ali ne postoji tu politička snaga koja bi na novim izborima polučila neki rezultat i jednostavno bi se kvaliteta grada i komunalni život u 2019. urušili”, ustvrdio je.

Tvrdi i da mu nisu ponudili nikakvu protuuslugu za glas za proračun.

“Neizglasavanje proračuna bi uzrokovalo nove izbore, a oni bi donijeli novi nered i jednostavno bi grad ušao u krizu”, kazao je Ćorić.

Miličević: Glasao sam po svojoj osobnoj savjesti

Zastupnik Nezavisne liste Zagreb Jozo Milićević kazao je da je glasao po osobnoj savjesti.

“Već kad se počelo govoriti o izlasku Nezavisnih za Hrvatsku iz koalicije sam rekao da ću dobro razmisliti što ću napraviti. Čak je jedna kombinacija bila da u potpunosti izađem iz Skupštine jer si ne mogu dozvoliti da oni koji su nas do jučer nazivali komunističkim reliktima i takve nam slične nazive davali, da se sada stavljaju kao vođe oporbe koje će promijeniti Grad Zagreb”, kazao je, aludirajući na Neovisne za Hrvatsku.

Dodao je da je program Neovisnih bio zasnovan na ideološkim platformama, da oni nisu dali niti jedan amandman, prijedlog za izmjenu proračuna nego su rekli da će izaći iz koalicije samo zato što se gradonačelnik Bandić nije dovoljno ispričao.

Na novinarsku opasku da je dvaput rekao da će glasati protiv, ustvrdio je da to niti jedanput nije rekao.

“Rekao sam da je naš stav da ne možemo dozvoliti da Nezavisni za Hrvatsku budu vođe oporbe i da ćemo dobro razmisliti. Kasnije kada ste mi poslali poruku sam vam rekao da se ništa nije promijenilo. Znači nisam vam rekao niti da ću glasati za niti protiv”, naglasio je.

Najavio je da će u Skupštini biti neovisan “kao što sam i dosad bio i glasati uvijek po svojoj savjesti”.