Poljska vlada pozvala građane da se “razmožavaju poput zečeva”

Poljsko ministarstvo zdravstva u kratkoj video snimci pozvalo je građane Poljske da slijede primjer zečeva kako bi dobili što brojnije potomstvo, odnosno da se “razmnožavaju poput zečeva”.

Ministarstvo zdravstva u konzervativnoj poljskoj vladi ove uglavnom katoličke zemlje, koja ima jednu od najnižih stopa nataliteta u Europi, u snimci kao pozitivan primjer navodi ponašanje zečeva kad je razmnožavanje posrijedi, pozivajući pritom svoje sugrađane da se i oni “razmnožavaju poput ovih životinja”.

Na snimci objavljenoj na Youtubeu zečevi žvaču zelenu salatu i grickaju mrkvice dok narator odjeven poput zeca otkriva tajnu višečlanih zečjih obitelji: vježbanje, zdrava prehrana i što manje stresa.

Znate li našu tajnu? Zdravo se hranimo i ne nerviramo se. Ako ikada poželite postati roditelji, slijedite primjer zečeva. Naš je tata imao 63. djece, poručuje “zec” Poljacima.

Prikazan je i par – muškarac i žena koji uživaju u romantičnom pikniku, uz savjet da bi i malo romantike moglo pridonijeti poticanju prirodnoga prirasta među ljudima.

Po podacima EU-a u Poljskoj je tijekom 2015. godine rođeno 1,32 djece po ženi. Samo je u Portugalu lošije stanje kada je o natalitetu riječ, a on je nizak i u Španjolskoj te u Grčkoj.

Ministarstvo zdravstva je na upit medija odgovorilo kako videom želi potaknuti sugrađane u reproduktivnim godinama (18 do 45 godina) da usvoje zdrav životni stil te da vode računa o reproduktivnom zdravlju. Dodali su i da žele podsjetiti Poljake na ovaj problem na način koji nije uvredljiv ni vulgaran.