Poljska objavila podatke stotina osuđenih pedofila

Poljska je objavila popis od gotovo 800 spolnih prijestupnika.

„Pravo na zaštitu naše djece stoji iznad anonimnosti zločinaca”, obrazložio je poljski ministar Ziobro objavljivanje popisa pedofila i silovatelja na internetskoj stranici Ministarstva pravosuđa. On u tome vidi „velik napredak”.

Popis sadrži imena, datume rođenja i mjesto stanovanja 768 pravomoćno osuđenih pedofila i silovatelja djece mlađe od 15 godina. U Ministarstvu se kaže da je taj popis „vrlo praktičan”: dovoljno je u tražilicu na stranici upisati mjesto boravka i svaka obitelj može znati da li živi u četvrti koja je sigurna za njihovu djecu, objašnjava službenik ministarstva na poljskom državnom radiju, piše Deutsche Welle.

I tri dana nakon objavljivanja tog popisa jedva da se itko oglasio i kritizirao tu mjeru. „Poljsko društvo iz dubine srca prezire pedofile”, objašnjava psiholog Zbigniew Lew-Starowicz. A osobito kod takvog zlodjela se već i argumentirana kritika tumači da i kritičar zapravo ima slične sklonosti.

Ispitivanja javnog mnijenja u Poljskoj svjedoče kako mnogi traže drastične kazne za spolni čin s maloljetnom osobom, od kirurške kastracije, doživotnog zatvora pa sve do smrtne kazne. Kritika na objavljivanje tog popisa jedva da se čula i od ombudsmana za građanska prava Adama Bodnara.

On je pokušao spriječiti objavljivanje – po temeljnim načelima za ljudska prava, baš svi osuđenici imaju ipak određena prava, osobito nakon što već odsluže kaznu na koju ih je sud osudio, ali Ministarstvo nije udovoljilo njegovim zahtjevima.

Poljsko Ministarstvo je pripremilo još jedan popis na kojem se ne nalazi 768, nego oko 2.600 osoba koje su osuđene zbog osobito okrutnih kaznenih djela spolnog zlostavljanja. No taj „prošireni” popis nije namijenjen čitavoj javnosti, nego samo registriranim korisnicima iz područja odgoja i obrazovanja. Preko njega bi škole, vrtići i organizacije za mlade mogli provjeriti neku osobu prije nego što je angažiraju ili zaposle, piše Deutche Welle.