Poljoprivrednicima i prošle godine najviše pomagala Petrinja

Izvor: Gradonačelnik.hr

Petrinja je uvjerljivo najviše izdvajala za poljoprivrednike kroz čitav prošli mandat, od 2013. godine, prosječno 2,07 posto proračuna, a u 2016. to je izdvajanje čak i više – 2,74 posto proračuna. To je 83 kune po stanovniku, čak 30 više od drugoplasirane Vrlike, koja je lani za poljoprivrednike izdvojila 52 kune po stanovniku.

Nakon analize izdvajanja gradova za subvencije poduzetnicima, istražili smo koji su gradovi prošle godine najviše pomogli svojim poljoprivrednicima. Kao i uvijek, analiziramo podatke Ministarstva financija o izvršenju lokalnih proračuna, a oni pokazuju kako je i u 2016. prvak po izdvajanju za subvencije poljoprivrednicima Grad Petrinja.

Petrinja je, naime, uvjerljivo najviše izdvajala za poljoprivrednike kroz čitav prošli mandat, od 2013. godine, prosječno 2,07 posto proračuna, a u 2016. to je izdvajanje čak i više – 2,74 posto proračuna. To je 83 kune po stanovniku, čak 30 više od drugoplasirane Vrlike, koja je lani za poljoprivrednike izdvojila 52 kune po stanovniku.

Pročelnik gradskog Ureda za poljoprivredu u Petrinji Ante Marić navodi kako je u prošloj godini Grad, kada su poticaji poljoprivrednicima u pitanju, najviše izdvojio za kapitalne potpore, tj,.sufinanciranje investicija u poljoprivredi većih od 100 tisuća kuna.

Kao važan ističe i projekt Revitalizacija uzgoja Banijske šare svinje kao treće hrvatske autohtone pasmine. Zatim slijedi sufinanciranje ekološke poljoprivrede i pomoć u kriznim situacijama, organiziranje sajmova i izložbi te certificiranje poljoprivrednika.

‘Ovim mjerama potičemo opstanak malih OPG-a, kojih je na području Petrinje oko 1.100, te njihovu konkurentnost i prepoznatljivost na tržištu.

Također uz našu pomoć nekoliko malih OPG-a ostvarilo je značajne projekte financirane sredstvima EU, a kao pomoć u prodaji proizvoda OPG-a otvorili smo Zelenu kuću kao zajednički objekt gdje mali proizvođači mogu ponuditi lokalnom tržištu svoje proizvode’, navodi pročelnik i dodaje da Grad pomaže i opstanak i razvoj posebno ekološke poljoprivrede, zbog čega je proglašena i posebna Ekološka zona na ruralnom području grada.

Na drugom je mjestu po subvencijama u poljoprivredi Grad Popovača – 1,24 posto proračuna, potom Trilj – 1,09 posto, Vrlika – 1,08 posto i Ivanić Grad – 1,01 posto, piše Gradonačelnik.hr.