Poljoprivrednici od ponedjeljka mogu podnijeti zahtjev za potporu za 2018.

Poljoprivrednici mogu od ponedjeljka, 5. ožujka, podnijeti zahtjev za potporu za 2018. godinu, izvijestilo je u petak Ministarstvo poljoprivrede.

Iz Ministarstva navode kako je objavljen Pravilnik o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2018. godinu, a zaprimanje jedinstvenih zahtjeva za potporu počinje od ponedjeljka, 5. ožujka.

Svoj zahtjev poljoprivrednici mogu podnijeti i/ili popuniti u svim podružnicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, područnim uredima Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatske poljoprivredno – šumarske savjetodavne službe.

Popunjen i ispisan jedinstveni zahtjev korisnik vlastoručno potpisuje i dostavlja neposredno ili poštom podružnici Agencije za plaćanja u kojoj je upisan u Upisnik poljoprivrednika.

Ovogodišnji Pravilnik, kako navode iz resornog ministarstva, donosi neke novine u odnosu na prethodni. Tako je primjerice pojednostavljen i proširen obuhvat dosadašnjih izuzeća kod uvjeta za zeleno plaćanje koji se odnose na raznolikost usjeva i ekološki značajne površine, svim novim i dosadašnjim korisnicima plaćanja za mlade poljoprivrednike omogućeno je ostvarivanje potpore u razdoblju od ukupno pet godina, što znači da će od 2018. plaćanje moći ostvariti i oni mladi poljoprivrednici koji podnesu zahtjev u 2018., a kojima je tijekom razdoblja 2015.-2017. završila mogućnost ostvarivanja plaćanja od 2018. zbog praćenja razdoblja pet godina od osnivanja poljoprivrednog gospodarstva itd.

U okviru IAKS mjera ruralnog razvoja unutar Mjere 10 Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene poljoprivrednicima su na raspolaganju nove operacije – korištenje feromonskih, vizualnih i hranidbenih klopki, metoda konfuzije štetnika u višegodišnjim nasadima, poboljšano održavanje međurednog prostora u višegodišnjim nasadima, primjena ekoloških gnojiva u višegodišnjim nasadima itd.

“Omogućili smo mladim poljoprivrednicima petogodišnje korištenje potpora za mlade bez obzira na vrijeme osnivanja gospodarstva”, istaknuo je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Dodao je kako vjeruje da će ovaj potez potaknuti mlade na preuzimanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava od starijih generacija i zadržati ih u ruralnim područjima.

Dodatna sredstva, kako je rekao, mogu dobiti poljoprivrednici koji primjenjuju prakse korisne za klimu i okoliš.