Povezite se

Kolumne

Politika, Sabor i novinari – simbioza koja režira karnevalsku pozornicu javnoga prostora

Objavljeno

-

Piše: Vedran Morin

Cenzura i karneval, u te dvije riječi možemo sažeti prilike u Saboru, te općenito u politici, kao i u medijima.

Novinari, odnosno žalopojke koje se često izjašnjavaju (i prosvjeduju) zbog nebrige države prema sedmoj sili, isto tako nerijetko se odluče snimati za javnost scene iz parlamenta koje više priliče karnevalu, najmanje ozbiljnoj političkoj instituciji, što je poražavajuća činjenica za jedne i druge. Kada se novinari prime zadatka pa skupa s urednicima “biraju” što izdvojiti za ionako kratku reportažu, čine to ideološki, najmanje kako bi doista neovisno novinarstvo trebalo činiti. Javnost je nažalost sada već kod izvještavanja o saborskim aktualnostima navikla na gledanje scena koje ih više zabavljaju, nego upoznaju s konkretnim radom. Stoga se s pravom pitam, zaista, zašto u informativnim emisijama i na portalima ne vidimo drugu stranu medalje?

Kod naroda štoviše postoji sumnja kako upravo politika dirigira što prikazati te o čemu pisati, pa stoga ne čudi činjenica da izostaju oni govori u Saboru koji prikazuju zastupnike kada iznose korisne stavove i prijedloge. Logično je u tom slučaju povezati dva i dva jer oporba smeta vladajućima, tko god bio na vlasti, pa ostaje za vjerovati u te sumnje. I tu dolazim u stanje nevjerice jer mi nije jasno kako (ne)podobni i (ne)profesionalni novinari mogu jednom rukom pružati ruku politici, a drugom držati transparent zahtijevajući “pravdu” i “bolje uvjete rada”. Jedno s drugim jednostavno ne ide pa ih mogu navijačkim žargonom smatrati “prodanim dušama”. Novinar mora jučer, danas i sutra djelovati u interesu naroda, amen. Jednaka prava za svih, sve ostalo je ideološko novinarstvo.

Saborski zastupnici u ulozi novinara

Ivan Pernar odlučio je uzeti stvari u svoje ruke. Iako je zbog njega na meti kritičara, Pernarov saborski “rekvizit” je mobitel koji mu služi da snimi ono što vjerojatno nećemo gledati u večernjem dnevniku. Njegovih govora na Youtubeu je na desetke, poneki su zabilježili i milijune pregleda, ali to svejedno nije dovoljno da se s istim upozna dio javnosti koji nema mogućnost gledanja istih.

Pomislio bih da je uredniku najbitnija gledanost ili čitanost, ali očito nije tako, stoga se dobro pazi što i koga objaviti. Zato se Pernar, bio on nekome pozitivan ili negativan, snašao tako što je iskoristio snagu tehnologije i zabilježio svoj rad u Saboru. Njemu možda i je dovoljno, ali je li tako i zakinutoj javnosti? Na kraju krajeva, ispad zastupnika Branimira Bunjca (prijetio smrću saborskome zaštitaru) nisu snimile kamere već mobiteli njegovih saborskih kolega, pa opravdano tvrdim da profesionalni novinarski rad ozbiljno izostaje iz Sabora, jednako kao što izostaju na široko i sami saborski zastupnici. Čime bi se mediji pravdali da nije bilo tih mobitela, tko bi javnost upoznao s navedenim događajem?

Bliže se izbori, uloge identične

Profesionalno bi od medija bilo kada bi svih 396 kandidata na izborima za hrvatske zastupnike u EU parlamentu dobilo jednaki tretman, ali od svega jedno veliko NEMA TEORIJE.

Već nam se povraća od anketa u kojima se nalaze jedni te isti. Pobogu, onda se krivnja za slabu izlaznost ne treba tražiti u ispraznim frazama, kada je jasno da je ljudima dosta kloniranih političara/stranaka. Primjerice, Mislav Bago je postao neslužbeni kralj anketa, novinar za kojega sumnjaju da čak i u krevet nosi sve te silne ankete, brojke i postotke. I sve su one jednolične, identične. Nije se u niti jednom slučaju od kako je neovisne Hrvatske radila anketa koja bi u glavni kontekst stavila i ostale, dakle u vidu izostavljanja najvećih. Jasno je kako tu prestaje demokracija, ljudske slobode i prava. Štoviše, dozvoljavaju se antireferendumske kampanje, jer su plaćene naravno, a izostaje priziv savjesti ili općenito moral radi utjecaja na bolje sutra. No, novac je u osiromašenoj državi ipak primaran, i tu dolazimo do odgovora zašto Hrvatskoj nedostaje ozbiljno istraživačko novinarstvo koje bi razotkrilo sve one koji su je osiromašili. I nisu se mediji potrudili dovesti to u stanje ravnoteže i ravnopravnosti, jer treba ostaviti prostora i za Pamelu Anderson.

Političko-medijska simbioza u kreiranju kaosa

Podsjeti me to na dvije svima poznate krilatice “vjerodostojno” (HDZ) i “ravnopravna Hrvatska” (SDP) . U Hrvatskoj se vjerodostojno i neravnopravno u startu guše bilo kakve referendumske inicijative u, ionako diktatorskim uvjetima za prikupljanje potpisa. Svi politički akteri koji se kunu u demokraciju pretvaraju se tada u ono najgore, doslovno stavljajući omču oko vrata ionako napaćenome narodu. I opet izlaze kao pobjednici, jer ako će netko bolju budućnost potražiti van granica Lijepe naše, ima u Srbiji i Bosni radnika koji će ih zamijeniti, dok su demografske mjere ionako kreirane za zlatnu mladež i njihovo uhljebljivanje. Stranačkoj mašineriji glas na izborima znači siguran posao i dolazimo to tragične činjenice gdje također pronalazimo veliki broj “prodanih duša”. Cijela ta priča svodi se na to da se ginulo kako bi se imalo, ako si stranački poslušnik. Kao što su naši vladajući poslušni Bruxellesu. A k svemu tome, da se podsjetimo, mediji su se katastrofalno ponijeli prema inicijativama Istinska o istanbulskoj i Narod odlučuje, čime su išli na ruku političarima i podjelama u društvu. Kakav kaos, nevjerojatno.

Karnevalska povorka istih

Vratimo li se u politiku i Sabor, ukoliko slučajno niste do danas primijetili, kome će novinari postavljati pitanja uvijek se svodi na jedne te iste pojedince. Stoga i nije teško prebaciti krivnju najprije na kolege zato što narod ne poznaje 75 posto saborskih zastupnika.

Siguran sam i da, primjerice, Dalija Orešković ne bi 2 posto imala podrške birača da je novinari toliko ne vole i favoriziraju, pretvarajući je u “medijsku posvudušu”, iako ista nema ni jedan ozbiljniji politički potez (djela, a ne riječi). I u tom slučaju postoji sumnja javnosti kako u pozadini također stoji linija politika – novac – mediji.

Hrvatska je politička scena tako postala karnevalska pozornica koju kreira politička svita uz pomoć medija, i to mi nitko ne može proturiječiti. Mediji su ti koji kreiraju “main picture” i zato se svaki novinar ponaosob treba opredijeliti koju stranu će odabrati.

Najmanje što treba je ostati licemjer, okrenuti istini oči i, što će se vjerojatno dogoditi, okriviti mene zbog pisanja ovoga teksta.

Kolumne

Kažimo ne četničkoj propagandi o “Oluji” i Domovinskom ratu

Published

on

Pero Kovačević

Piše: Pero Kovačević

Godinama se uoči obilježavanja Oluje javlja Aleksandar Vučić i srbijanski vlastodršci, razne pročetničke srbijanske vođe, pojedini mediji i razne udruge civilnog društva sa istim ciljem prikazati „Oluju“ i Domovinski rat kao „udruženi zločinački pothvat”.

Sustavno i koordinirano nastoje baciti ljagu i stigmu da je Hrvatska stvorena na zločinu, da su Hrvati genocidni i ustašoidni, da je Domovinski rat bio građanski rat. Nastoje izjednačiti žrtvu i agresora. Za njih rat nije gotov. Naravno da koriste poziciju da su u koaliciji te čine većinu Plenkovićevoj Vladi i znaju da će Plenković mlako reagirati. Vrijeme je da im kažemo dosta je toga, izgubili ste rat.

Stoga ih ponovno podsjećam na slijedeće činjenice.

Oslobađajuća presude Haaškog suda generalima Gotovini, Markaču, Čermaku i svim drugim „znanim i neznanim” sudionicima fantomskog „udruženog zločinačkog pothvata” na čelu kojeg su prema optužnici bili predsjednik Republike i vrhovni zapovjedni dr. Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak i načelnik Glavnog stožera Zvonimir Červenko skinula je zastrašujući teret optužbe da je naša domovina Hrvatska stvorena i oslobođena „udruženim zločinačkim pothvatom”. Skinula je ljagu i stigmu da je Hrvatska stvorena na zločinu, da su Hrvati genocidni i ustašoidni, da je Domovinski rat bio građanski rat. Nakon odbacivanja tog, za svaku zemlju, teškog povijesnog, pravnog, psihološkog i ljudskog tereta, neizdržljivog tereta otvorena je nova svijetla stranica hrvatske prošlosti i budućnosti.

Što se tiče činjenica o broju ubijenih u Oluji podsjećam na slijedeće.

Netočna i zlonamjerna hajka u hrvatskim medijima udruga civilnog društva, Aleksandra Vučića i mnogih političara koji već duže vrijeme uoči obilježavanja Oluje sugeriraju javnosti i čitateljima da je knjiga HHO „Vojna operacija Oluja i poslije” relevantan izvor i dokaz o 667 počinjenih ubojstava u akciji Oluja i poslije. U cilju objektivnog izvješćivanja javnosti treba znati slijedeće:

– knjiga Hrvatskog helšinskog odbora „Vojna operacija Oluja i poslije” koju je uredio Žarko Puhovski Raspravno vijeće Haaškog suda u predmetu Gotovina, Čermak i Markač nije prihvaćena kao dokaz i relevantan izvor o broju ubojstava počinjenih u akciji Oluja i poslije. Naime, tužiteljstvo je nastojalo uvesti ovu knjigu kao dokaz preko svog svjedoka Žarka Puhovskog što Raspravno vijeće nije prihvatilo. Evo kako glasi zaključak Raspravnog vijeća u prvostupanjskoj presudi vezano za knjigu i svjedočenje Žarka Puhovskog u paragraf 50.: „50. Dokazni predmet P2402 je izvješće pod naslovom “Vojna operacija Oluja i poslije”, koje je objavio Hrvatski helsinški odbor i uredio Žarko Puhovski. Izvješće sadrži izjave koje nisu potkrijepljene izvorima i dvostruke unose. Nadalje, tijekom ispitivanja Puhovskog u sudnici postalo je jasno da u knjizi ima grešaka. Iz tih razloga, Raspravno vijeće je odlučilo da se ne osloni na dokazni predmet P2402 u pogledu u njemu opisanih informacija kad nisu bile potkrijepljene drugim dokazima.” U unakrsnom ispitivanju Žarka Puhovskog obrane su dokazale da se u popisu ubijenih navode pripadnici tzv.”RSK”, osobe koje su umrle u bolnicama, osobe koje žive itd…. Prema podacima DORH-a, za vrijeme i nakon Oluje evidentirano je 47 ubojstava, od kojih je 21 procesuirano (33 počinitelja). Obrane generala i tužiteljstvo su se usuglasile za 44 ubojstva. (Pero Kovačević, pravni ekspert – vještak u obrani generala). Hrvatska je obvezna inzistirati na plaćanju ratne štete Hrvatskoj. Srbija je bila agresor na na Hrvatsku i neće vam proći politika pretvaranja žrtve u agresora. Podsjećam hrvatsku javnost da su izbjegli Srbi imali pripremljene tužbe pritiv Hrvatske,računajući da će Haaški sud Oluju proglasiti kao „udruženi zločinački pothvat”. Presuda Hrvatskoj za „udruženi zločinački pothvat” koštala bi nas najmanje 9 milijardi eura.

Financije? Ne zaboravite da je Europski sud presudio Sloveniji da je svakom od svojih „izbrisanih” građana dužna isplatiti naknadu od 20.000 eura na ime nematerijalne štete i da se s njima mora nagoditi oko iznosa materijalne štete. Prema tome, Hrvatska je presudom izbjegla financijski bankrot jer bi svaki na bijeg natjeran i odbjegli Srbin od strane režima Slobodana Miloševića i njegovih prečanskih zločinaca koštao državu najmanje 45.000 eura. Hrvatska javnost treba biti svjesna činjenice da je Haag drukčije presudio te osudio Hrvatsku za „udruženi zločinački pothvat”to bi državu koštalo najmanje 9 milijardi eura. Takva presuda protiv Hrvatske omogućila bi svakom od 221.000 hrvatskih Srba koji su zapravo – kako je to i presudom potvrđeno – natjerani u egzodus od strane režima Slobodana Miloševića i njegovih prečanskih zločinaca da građanskom tužbom pred Europskim sudom za ljudska prava od Hrvatske traže i dobiju nadoknadu nematerijalne i materijalne štete za zločin etničkog čišćenja i prisilne deportacije. Ne zaboravite da je Europski sud presudio Sloveniji da je svakom od svojih „izbrisani” građana dužna isplatiti naknadu od 20.000 eura na ime nematerijalne štete i da se s njima mora nagoditi oko iznosa materijalne štete.

Prema tome, Hrvatska je presudom izbjegla financijski bankrot jer bi svaki na bijeg natjeran i odbjegli Srbin od strane režima Slobodana Miloševića i njegovih prečanskih zločinaca koštao državu najmanje 45.000 eura. Nakon odbacivanja iz optužbe da je naša domovina Hrvatska stvorena i oslobođena „udruženim zločinačkim pothvatom pravosuđe naše zemlje može puno lakše tragati za odgovorima na pitanje, koje se s punim pravom postavlja, tko je odgovoran za počinjena kaznena djela ubojstava, uništenja i paljenja imovine i kuća nakon Oluje.

Ucitavanje vijesti

Kolumne

Što Pupovac slavi u Srbu ?

Published

on

U Boričevcu, mirnom hrvatskom mjestu, živjelo je 2.000 stanovnika. Svi su bili etnički Hrvati. Srpski ustanici su ih 27.7.1941. sve ubili, protjerali, kuće zapalili, a imovinu konfiscirali. Sve su opljačkali pa i crkvu i na kraju je spalili.  Među ubijenim Hrvatima, koji nisu mogli otići bilo je 11 staraca, 44 žene i djece.

Ova ubojstva nevinih ljudi, pljačku njihove imovine, palež njihovih kuća, rušenje Crkve i
preoravanja hrvatskog groblja, Milorad Pupovac slavi svake godine u Srbu. Za svoj “dernjek” svake godine Hrvatska Vlada mu donira 100.000,00 kuna pa i više.
U čast ubojicama nevinih Hrvata, država Hrvatska sagradila je spomenik i memorijalni
centar u Srbu u koji je uloženo  4- 5 mil. hrvatskih kuna.

Protjerani Hrvati iz Boričevca, nikada se nisu mogli vratiti na svoj posjed, jer je njihova
imovina konfiscirana i glasi na Srbe.

Inicijativa Hrvatska sloga izvadila je svih 3.407 vlasničkih listova sadašnjih vlasnika- Srba
koji su je konfiscirali od Hrvata i tražit će od Sabora da se osudi srpski teror i ubojstvo
Hrvata, poništi Zakon o konfiskaciji i omogući povrat svim potomcima Hrvata koji se žele
vratiti u svoj rodni Boričevac, Zrin, Španovicu,…..
Nije se ta tragedija srbočetničkog mučenja i ubojstava dogodila samo u Boričevcima,
dogodila se u desetak susjednih mjesta.

U Zrinu je ubijeno i protjerano 850 Hrvata, kuće spaljene, crkve porušene, groblja
preorana, a imovina prenesena na Srbe. U ponosni grad  Zrin, grad Zrinsko Frankopana
nitko se nije vratio. Vrijedni član Inicijative Hrvatska sloga, gospodin Marko Vidović,
izvadio je 2885 vlasničkih listova i sa svom dokumentacijom o ubojstvu Hrvata, predali smo prije godinu dana u DORH. Odgovor iz DORH-a nikada nismo dobili.
Za Prijeboj smo izvadili 1704 vlasničkih  listova. Isti slučaj je kao u Boričevcima i Zrinu. Tu je i Španovica, Udbina…..

Žalosno je, da tako velike poslove prikupljanja dokumentacije vodi Inicijativa Hrvatska
sloga, koja nikada ni jednu lipu nije dobila od države. Sve se radi iz ljubavi i bez naknade pa čak i pribavljanja topografske karte iz Austrije.

Jedini donator bio je Branko P. koji me je nazvao osobno, nakon što je poslušao moju emisiju na Podcast Velebit i tražio broj žiro računa Inicijative i uplatio 2.500,00 kuna. Gospodin Branko je u visokim godinama, i pomoć kako da dođe do mog kontakta, molio je susjeda. Kao razlog uplate, rekao je, da je to nagrada za mene jer je za svog života čuo ono što je htio čuti, istinu o Hrvatima. Zbog ideološkog razilaženja, morao je poratno emigrirati. Želio je da donacija bude anonimna. I ovom prilikom, od srca mu hvala! To je jedina financijska donacija. Ne da nismo tražili, nego nismo dobili.

Sve ostale troškove rada Inicijative, snosili smo samofinanciranjem članova prema mogućnostima. Ta donacija nam je omogućila da pokrijemo troškove prijevoza članova na Tribinu koju smo održali na Hvaru na temu – Povijesna istina Hrvata – temelj za opstojnost Hrvatske – Zrin zrinjanima. Tribinu smo održali na poziv predivnog čovjeka Tonka Buzonić sa Hvara. Tribina organizirana u gradu Hvaru i Starigradu. Troškove smještaja i dobrodošlice financirao je osobno gospodin Tonko Buzonić. Predivan čovjek i velika mu hvala!

Slavica Vučko – Predsjednica Inicijative hrvatska sloga -IHS

Ucitavanje vijesti

Kolumne

Gdje je nestao ponos hrvatskog naroda ?

Published

on

Slavica Vučko

Piše: Slavica Vučko

Teško za vjerovati, ali nestao je hrvatski ponos. Obezvrijedile su ga sve dosadašnje vlasti. Ništa više nije svetinja, trguje se sa svim vrijednostima pa i hrvatskim borcima, znakovljima, obespravljene su žrtve, a živi branitelji se pitaju zašto su ratovali, prolazili teške muke i strahove, kad za njih, domoljube i njihovu djecu, nema mjesta u državi Hrvatskoj koju su oni stvorili. O 2.000 nestalih civila i branitelja, ne mogu ni govoriti. Tuga njihovih roditelja, supruga, djece, braće, sestara……je prevelika.

Oni koji nisu sudjelovali u stvaranju Hrvatske, danas trguju sa njom omalovažavaju jednu od prvih postrojbu Hrvatske obrambene snage – HOS. Postavljaju uvjete oni, koji nikada na ratištu nisu bili, da neće doći, ako u redovnom protokolu bude HOS. Njih smeta svekoliko hrvatsko. Ako ih smeta svekoliko hrvatsko, onda neka ne dolaze i ne omalovažavaju Domovinski rat i sve koji su bili sudionici veličanstvene obrane i pobjede nad mnogo nadmoćnijim i krvoločnim agresorom. Njihovo prisustvo nas nakon svega što čine i uvreda izrečenih,  nije poželjno za Hrvate na tom  velikom danu, bogom danom, danu zahvale svima, koji su svoje živote za Hrvatsku dali.

Što ih smeta na HOS-ovom znaku?

Izvorni hrvatski grb ili što je Hrvat od pamtivijeka za svoju domovinu bio spreman svoj život dati?

Smeta ih samo zato, jer je hrabrošću ove postrojbe i drugih postrojbi stvorena država Hrvatska. Hrvatska država je njihov problem, jednako kako je bila i NDH.

Neka pati koga smeta, i to je njihov problem. Problem hrvatskog naroda je, što oni čine hrvatsku vlast, što ucjenjuju svojim dolaskom i što njihov dolazak umjesto da zabranimo, mi im dolazak plaćamo svojom čašću i hrvatskim novcem. Da bude još ponižavajuće, oni misle da su toliko poželjni, da  svoj dolazak ucjenjuju privilegijama i hrvatskim kunama . O moj narode, što smo to poniženje dozvolili i tako postali narod bez časti. Čovjek bez časti nije čovjek!

Hrvatska povijest puna je ponosnih Hrvata, vitezova, banova, plemića, a mi njihova imena gotovo ne smijemo izgovoriti. Među njima su i Zrinsko Frankopani, veličanstveni junaci, vojskovođe, banovi, više poznati svijetu nego hrvatskoj djeci. Opera u Boj u boj, za narod svoj, ne izvodi se, a veličanstvene tvrđave Zrin i Grozdansko su u ruševnom stanju. Važno je da mi njegujemo bogatstvo manjima, gradimo spomenike u Srbu, gdje su ubijeni Hrvati, Novosti u kojima se omalovažava Hrvatka. Spomenik u Srbu, nije podignut za ubijene Hrvate, nego za lažno ubijene Srbe. Nigdje u svijetu nije poznat slučaj u kojem vlastiti narod financira laži o sebi i tako se proglašava genocidnim narodom, a istovremeno iskopavaju se jame po Hrvatskoj i Sloveniji sa preko milijun mučki ubijenih Hrvata. Pupovac, Goldštajn, Jakovina se tome smiju. Hrvati su malo Božje  stado, koje nikada nije prešlo ni metar tuđe zemlje. Samo smo se branili i za obranu viteški ginuli. Nikad tuđe nismo htjeli!

Pupovčeva sva ljubav prema srpskom narodu stane u Teslinu banku i ostali dio etno biznisa. Da, Pupovac živi kao car u Hrvatskoj, a branitelji često gladni i bez krova nad glavom, normalnom čovjeku to ne može biti jasno. Sramimo se Hrvati, za izgubljenom časti i dostojanstvu. Volimo više tuđe nego svoje. Izmijenili su nam psihu, ponos, dostojanstvo i jedan viteški narod pretvorili u podanike, jadnike, plašljivce.

Nisu više poželjne ni pjesme, Ustani bane, Vezek vezla Hrvatica mala, Zovi, samo zovi, pa i Thompsonove pjesme Lijepa li si, Bojnu Čavoglave i mnoge druge.  U pulskoj areni, nastupaju agresorski pjevači, a Thomsonu, hrvatskom branitelju se ne dozvoljava, ali se u Vukovaru još uvijek mogu nekažnjeno čuti na srpskim feštama …..šalji nam salate, a za meso klat ćemo Hrvate.

Zamislite i Pupovac ucjenjuje Hrvate!Kaže još ćemo vidjeti, da li ću doći, umjesto da jedva dočeka što može doći, da pogne svoju glavu i da se srami, nad zlom koje je čini Hrvatima njegov narod.

Moji Hrvati, zašto smo tako nisko pali?

Pupovac je ovim vijencem ponizio sve Hrvate, a napose hrvatske branitelje. Poklonio se četnicima koji su razarali naš Vukovar i cijelu Hrvatsku i njima u čast, vjerojatno u zahvalnost, pustio vijenac u Dunav, kupljen hrvatskim kunama.

O Bože, što se to događa sa mojim narodom?

Gdje je nestao ponos moje po­nosne domovine, moga ponosnog naro­da, ponosnih boraca od Vukovara do Dubrovnika?

Na Dan domovinske zahvalnosti, poklonimo se hrvatskim braniteljima, mrtvima pokoj vječni, počivali u miru Božjem, a živuće branitelje i njihove obitelji, stavimo na čelna mjesta, svečane povorke u kojoj mogu biti samo oni, koji se klanjaju svim znakovljima kojima je oslobođena  Hrvatska. Umjesto uvjetovanja dolaskom, treba časni Odbor za proslavu, nekima zabraniti dolazak, bez obzira na funkcije koje danas obavljaju, a ima onih koje treba i procesuirati. Sve to ponižavajuće djeluje na Dan domovinske zahvalnosti, dan koji su milijuni Hrvata sanjali i mučki bili ubijeni, i nikada državu Hrvatsku nisu doživjeli. Hvala im i vječna slava!

Ucitavanje vijesti

Najčitanije