Politico: Britanski političari na službenim putovanjima piju i idu prostitutkama

Neki britanski parlamentarni zastupnici koristili su službena putovanja u inozemstvo kao priliku za posjete prostitutkama i prekomjerno opijanje, kažu za Politico članovi parlamenta, kao i diplomatski i parlamentarni dužnosnici.

Na putovanju u jugoistočnu Aziju s parlamentarnim klubom, jedan bivši član parlamenta iz redova Konzervativne stranke, a sadašnji član Doma lordova, pitao je svoje domaćine kako doći do najbližeg bordela, tvrdi zastupnik koji je prisustvovao razgovoru.
Drugi zastupnik iz redova iste stranke, bivši ministar, produljivao bi svoja putovanja nakon što bi se službena delegacija vratila kući kako bi “tražio lokalne žene,” izjavilo je dvoje njegovih bivših kolega.

“Bio je zainteresiran za vrlo mlade djevojke,” rekao je jedan. “Često je ostajao duže tijekom tih posjeta i povezivao se s mladim djevojkama na tim lokacijama.”

Viši dužnosnik Laburističke stranke pokazivao je “sklonost Ruskinjama” tijekom putovanja u inozemstvo, izjavio je jedan strani diplomat, dodavši da se lokalni dužnosnici nisu usudili umiješati jer su se bojali za vlastiti utjecaj u Westminsteru.

Posebnu zabrinutost izazvale su aktivnosti takozvanih APPG-a (All-party parliamentary group), neformalnih skupina parlamentarnih zastupnika svih stranaka i članova Doma lordova čiji fokus su bili odnosi s konkretnim zemljama ili skupinama zemalja. Za njih su vrijedila manje stroga pravila od onih koja vrijede za odbore u Domu zastupnika, no svejedno su smjeli koristiti zgradu parlamenta za svoje sastanke. Zbog fokusa na strane zemlje, često su putovali u inozemstvo, a putovanja su financirale strane vlade ili privatne kompanije.

U sklopu istrage koja još uvijek traje, Politico je razgovarao s više od desetak vladinih dužnosnika i zastupnika u Ujedinjenom Kraljevstvu i inozemstvu koji su potvrdili glasine o pijanom i seksualno neprimjerenom ponašanju određenih zastupnika na takvim putovanjima.

Mnogi zastupnici kažu da, dok su neki kolege zaista radili s iskrenim i legitimnim željama za održavanje dobrih diplomatskih odnosa s tim zemljama, drugi su putovanja tretirali kao zabavu i rekreaciju.

Odnosi s britanskim prekooceanskim teritorijima su se spominjali vrlo često, a lokalni dužnosnici za Politico su izjavili da su neki zastupnici dolazili na zabave koje su organizirali diplomatski predstavnici, na koje su se dovodili mladi muškarci i djevojke koje se “nudilo” gostima za seksualne aktivnosti.

Neki zastupnici čak su aktivno tražili strane vlade da organiziraju potpuno plaćena putovanja u inozemstvo, rekli su lokalni dužnosnici, a ponekad su i jasno zahtijevali šampanjac i obilne obroke.

Predstavnici u inozemstvu bili su zabrinuti zbog takvog ponašanja, rekao je jedan dužnosnik, a neki su itinerare zastupnika ispunili aktivnostima koliko god su mogli kako bi smanjili količinu “slobodnog vremena” za takve aktivnosti. “Dogodio se proces razočarenja,” kažu.

Duboke frustracije zbog ponašanja britanskih zastupnika
Bivši britanski zastupnik izjavio je da su na jednom od tih britanskih teritorija postojale “duboke frustracije” zbog ponašanja britanskih zastupnika “koji sami sebe smatraju zvijezdama – mnogo piju i ponašaju se ružno i arogantno. Gledaju svisoka i na kolege političare, a kamoli na sve ostale, stanovnike zemlje koju su posjetili i, nažalost, zaposlenike koji su ih posluživali. Ponašali su se vrlo prosto i necivilizirano.”

Zastupnici ne dobivaju plaće za sudjelovanje na aktivnostima APPG-ova, a putovanja na koja odlaze u sklopu tih aktivnosti moraju biti navedena u registru interesa. Ipak, o tim putovanjima ne moraju se izdavati nikakva formalna izvješća.

Jedna članica tih skupina rekla je da su članovi najčešće “zastupnici Konzervativne i Laburističke stranke – muškarci – koji se međusobno dogovaraju kako bi kontrolirali sva putovanja na bolja mjesta.”

I dok su žene zastupljenije u tim skupinama nego što su bile prije desetak godina, dodala je, mnoge od njih još uvijek nose tradiciju u kojima moć imaju muški zastupnici.

Zastupnički dom ranije upozoravao na potencijalni veliki skandal
U izvješću odbora Zastupničkog doma objavljenom ranije ove godine upozoreno je da postoji potencijal za neprimjereni utjecaj koji imaju APPG-ovi, koji bi mogao “predstavljati sljedeći veliki parlamentarni skandal”, ali u izvješću se nisu detaljnije komentirala putovanja u inozemstvo.

Odbor je predložio smanjenje broja skupina i osnivanje nazdornog tijela. Vlada je izrazila podršku tim prijedlozima netom prije odlaska Borisa Johnsona s vlasti, no otada se po tom pitanju nije mnogo poduzelo.

Međutim, optužbe za neprimjereno ponašanje nisu stale na tim skupinama. Bivši konzervativni zastupnik na putu u Kinu je koristio usluge prostitutke, a drugi zastupnik tijekom cijelog putovanja to je uspoređivao s “buketom cvijeća koji vam netko pošalje u sobu,” izjavili su oni koji su bili prisutni.

Na posjetu drugog odbora u obližnju europsku zemlju, tri zastupnika nisu se pojavila na jutarnjem sastanku koje je organiziralo veleposlanstvo jer su noć ranije proveli u opijanju. Na tom istom putu, zastupnik iz redova Konzervativne stranke vikao je na člana diplomatskog osoblja u bijesnoj tiradi.

Bivši zastupnik iz redova Laburističke stranke, Christian Matheson, prošlog mjeseca je morao odstupiti nakon što je protiv njega usvojena žalba za neprimjereno ponašanje. Bivša članica njegovog kabineta tvrdila je da ju je pozvao na tajni put na Gibraltar, a nezavisni panel za ophođenje zaključio je da je poziv imao seksualne konotacije. Matheson je odbacio sve optužbe i protiv njega ne postoje dodatne optužbe za neprimjereno ponašanje.

Gibraltar je bio u fokusu optužbi za neprimjereno ponašanje u prošlosti, nakon što su dvojica zastupnika iz redova oporbe optužena da su se teško napili tijekom posjeta koji je organizirao parlamentarni program za oružane snage. Odbacili su optužbe, rekavši da se radi o “kleveti Torijevaca”, piše N1.