Politički performans Bakira Izetbegovića

Foto: HRT

Piše: Z. Horvat

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan boravio je na promidžbenom skupu u Sarajevu. Tom je prigodom nastavio kampanju u borbi protiv svojih neistomšljanika. U domovini ih je većinu pozatvarao i po vokaciji njegov je  politički hodogram na korak do apsolutizma. Očekuje punu suradnju BiH u obračunu s »hobotnicom FETO-a«, kako naziva političke protivnike koje optužuje za neuspjeli državni udar. 
Erdogan je u Sarajevo doputovao u radni posjet, ali i na predizborno okupljanje za tursku dijasporu uoči izvanrednih predsjedničkh i parlamentarnih izbora. Tko je sljedeći? U Sloveniji i Hrvatskoj bi se trebali održavati predizborni skupovi za talijanske izbore, U Hrvatskoj za izbore u Srbiji, Madžarskoj…

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegovićem cijelo je vrijeme posjeta turskog predsjednika bio kao u nekom bunilu. Imao je toliko vizionarskog „šlifa“ da je pred krcatom dvoranom izvalio kako je njegov gost „Božji poslanik“! Ako je od Bakira, previše je. Nema tome davno da je Bakir mudroslovno izjavio kako mu je otac Alija Izetbegović na samrti rekao da „BiH ostavlja u amanet Trurskoj“. Doista originalno. Pučki rečeno cijela BiH je leno obitelji Izetbegović. Je li Bakir na ovaj način pokušao biti veći od samoga sebe? Veći musliman nego li je to bio prorok Muhamed (neka je mir s njime!).

Ne simpatiziram tzv. predsjednika tzv. Republike Srpske Milorada Dodika. Podržavam ga u izjavi kako Bakir Izetbegović može Turskoj pokloniti zamo katastarske čestice čiji je on  vlasnik 1/1. Što je sada na rasporedu? Vjerski ekstremizam je svijetu uvijek donosio (i donosi) samo patnju, suze, mrtve i razaranja. Otišao sam daleko u prošlost. Od Osmanlija pamtimo uglavnom dobre stvari. Ćevape, bureke, sevdah, mostove (ćuprije), ćilime, česme… Zaboravili smo da je njihov teror zauvijek izmjenio zemljovide ovog dijela Europe, pokrenuo silne migracije i  izmenu nacionalnog sastava stanovnika. To ipak valja imati na umu. Nisu Turci tada stigli na ove prostore na piknik, pa ostali ovdje pola tisućljeća. Istodobno dok veliča Tursku i sve s njihovim predznakom, Bakir Izetbegović ne razmišlja tako. Ne razmišlja niti o genocidu koji je ne tako davno Turska učinila u nekim područjima svojih istočnih susjeda.

Ako se svi zdušno trudimo živjeti neku novu Europu, kakvu nam to „čarobnu formulu“ prodaje Izetbegović? Malo je za EU, malo za tursku ostavštinu i nametnuti pontifikat koji nas je sve unazadio. Demagogija je zapravo prozirna stvar i Izetbegović je dodvoravanjem  Erdoganu pokušao iskamčiti poneki plus za sebe i svoju stranku. Poentirao je na predizbornom skupu za turske izbore kojega su zabranile mnoge države gdje žive Turci s dvojnim državljanstvom. Iako deklariranih Turaka puno više živi u Njemačkoj, Švedskoj, Austriji, Belgiji nego li u BiH, tamo su skupovi potpore Erdoganu zabranjeni. Tko je u toj gužvi politički kratkovidan? Europa ili Bakir Izetbegović?

Dok je u Sarajevu mahao maslinovom grančicom Erdogan je skrivao sablju i  naglasio da obračuni s političkim protivnicima još nisu gotovi.
»FETO nastavlja postojati kao hobotnica koja je obuhvatila sve slojeve društva pa je potrebno nastaviti veliku borbu na tom planu. Očekujemo da se mjere protiv svih struktura FETO u BiH nastave i okončaju«, kazao je turski predsjednik.
Kao nagradu za  bezuvjetnu suradnju BiH i Turske, Erdogan je obećao jačanje gospodarskih veza između dvije zemlje. To uključuje potpisivanje novog ugovora o slobodnoj trgovini s ciljem povećanja godišnje trgovinske razmjene na razinu veću od milijardu dolara, ali i na  tursku vojnu industriju, o čemu je nedavno govorio Izetbegović. Daleko prije nego li je Erdogan boravio u Sarajevu.

Osigurati predizborni skup u drugoj državi novi je politički perfonmans obitelji Izetbegović, osobito nakon što je  supruga Bakira Izetbegovića ovog je tjedna odjednom postala izgledna kandidatkinja Stranke demokratske akcije (SDA) za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na izborima u listopadu ove godine. Još jedna slučajnost? Zadnji dio posjeta turskog predsjednika Sarajevu bio je u znaku obilaska Sarajeva. Vodič Bekr Izetbegović s ponosom je vodio gosta ulicama gdje se ne tako davno u potocima tekla krv ubijene i muičene kršćanske i židovske raje. Taj povijesni aspekt netko pošto-poto želi zaboraviti. Ili su i ovdje krive hrvatske kravate. Neki ih prejako stežu oko vrata pa im se tako smanjuje dotok krvi u mozak.